Ei tää ikä päähän käy – Pelle Miljoona Oy ja Sensuuri Pakkahuoneella

Sami Yaffa ja Pelle Miljoona

Sami Yaffa ja Pelle Miljoona. Kuvat: Olli Koikkalainen

Kuka muistaa kolmenkymmenen vuoden takaiset tapahtumat? Pakkahuoneella muisti moni. Pelle Miljoona Oy julkaisi Moottoritie on kuuma -klassikkonsa 1980, Sensuurin Hulinaa näki päivänvalon vuotta aiemmin. Vuonna 2011 yhtyeet myivät Pakkahuoneen loppuun.

Sensuurin Pepe Lempinen.

Sensuurin Pepe Lempinen.

Vain yhden albumin julkaissut Sensuuri avasi illan. Yhtye rikkoi albumiklassikot-sarjan ”sääntöjä” ja jätti osan Hulinaa-levystä soittamatta. Punkit eivät normeja tunne.

Hengissä läpi Helsingin tuuppasi keikan liikkeelle. Jämäkät soundit tukivat energistä soitantaa, tosin paikoin meno tuntui turhankin sliipatulta. Toisaalta kuinka uskottavaa olisi eläytyä täysillä Mikä on muotii -kappaleen sanoihin, kun ikää on viidentoista sijaan lähemmäs viisikymmentä.

Vaikka sanoman naiiviutta ei voi kiistää, on osa kappaleista yhä ajankohtaisia, Ydinvoimaa ja Rock politiikkaa vastaan jopa ajan hermoilla. Kun ilmoille kajahtivat lisäksi hitikkäämmät Kirjoitan seinään ja Kesäduuniblues, hoiti Sensuuri osuutensa asiallisesti. Ilman nostalgialisää se jokin jäi silti puuttumaan.

The boys are back in town.

The boys are back in town.

Pelle Miljoona Oy:ta voi näin jälkikäteen kutsua superkokoonpanoksi, löytyyhän riveistä Pellen lisäksi Tumppi Varonen, Ari Taskinen ja Hanoi Rocksista tutut Sami Yaffa ja Andy McCoy.

Pelle Miljoona oli ymmärtänyt illan idean Sensuuria paremmin, joskin Elämän pyörä ja Moottoritie jäivät setin ulkopuolelle – jälkimmäinen täysin ymmärrettävästi. Suurimman huomion varasti luonnollisesti nimikkoraita, jonka tahdissa ikääntyvä väki heilui astetta hurjemmin.

Kuten odottaa saattoi, biisivalinnat painottuivat uran alkupäähän. Mitään selvää linjaa ei valinnoissa ollut, sillä mukaan mahtui materiaalia Oy:n lisäksi niin Pelle Miljoona & 1980 kuin Tumppi Varonen & Problemsiltakin.

Tutusti kähisevä Pelle tasasi laulu- ja rumpuvastuun Varosen kanssa. Pelle on Pelle, mutta etenkin Varonen otti tilan haltuun hidalgon elkein. Tilannetaju oli hereillä myös kappaleiden välissä, jolloin mies vaiensi useammankin kerran McCoyn puhumalla tylysti tämän päälle. Skarpisti esiintynyt kitaristi olikin elementissään, kun fokus pysyi kukkoilun sijaan soittamisessa.

Kokoonpano jäi aikoinaan lyhytikäiseksi, mutta vanhat kaunat on kuopattu. Ilmassa oli jäykän suorittamisen sijaan rennon jälleennäkemisen tuntu. Erityisen hauskaa näytti olevan basisti Sami Yaffalla.

Hyvät biisit ja rento esiintyminen riittivät tyydyttämään yleisön nälän. Ilman konflikteja ei illasta tosin selvitty. Narikkajono muuttui vellovaksi ihmisryppääksi, takit olivat kadoksissa ja muutamalla keski-ikäisellä hermot kireällä. Toivottavasti edes kirpeä pakkanen viilensi tunteita.

 

Andy skulaa.

Andy skulaa.

Pelle Miljoona Oy 18.2.2011 Pakkahuoneella:

Olen kaunis
Koska sydän sanoi niin
Mulla menee lujaa
Gabriel
Tänä yönä vien sut pois
Nuoret rakastavaiset
Kovat kundit
Lanka palaa
Älä äiti itke
Meille kävi näin
Viesti teille kovikset
Vapaus on suuri vankila
Juokse villi lapsi
Moottoritie on kuuma
Tahdon rakastella sinua

Ei tää lama päähän käy
Lähdetään kiitämään
Hyvää yötä maailma