Earth palaa “pikapikaa” Suomeen

Viime keväänä ensimmäisen Suomen keikkansa yli 20 vuoden odotuksen jälkeen soittanut Earth saapuu myös ensi vuonna Helsinkiin, joten paluu tehdään huomattavasti nopeampaan tahtiin. Raskaan doom/drone-metallin pioneeriyhtye ja lämmittelijöinä nähtävät Mount Eerie ja Ô Paon esiintyvät Nosturissa perjantaina 6. huhtikuuta.

Kitaristi Dylan Carlsonin ja rumpali/perkussionisti Adrienne Daviesin johtamaa Earthia pidetään yhtenä nykypäivän doom/drone-metallin merkittävimmistä nimistä. Yhdysvaltalaisbändin kolme ensimmäistä Sub Pop -levymerkillä julkaistua albumia olivat äärimmäisen hitaaseen ja raskaaseen droneen pohjautuvia massiivisia järkäleitä, mutta vuonna 2005 Southern Lordin kautta ilmestyneellä Hex: Or Printing in the Infernal Method -paluulevyllä säröiset kitaravallit olivat väistyneet ja tilalla oli tunnelmallisempaa ja entistä elokuvallisempaa musiikkia.

Viimeiset vuodet Earth on jatkanut varhaisten albumiensa raskaan ilmaisun ohella kokeilujaan moninaisten tyylilajien parissa. Vuonna 2008 ilmestynyt The Bees Made Honey in the Lion’s Skull jatkoi uudistuneen Earth-soundin jalostamista, ja levyllä kuultiin sävyjä myös gospel-musiikista ja jazzista.

Earthin viimeisin projekti on ollut kahdesta itsenäisestä levystä koostuva Angels of Darkness, Demons of Light I & II. Alkuvuodesta 2011 ilmestynyt sarjan ensimmäinen osa saa jatkoa helmikuussa 2012 paketin täydentävän päätösteoksen myötä. Levyillä Earthin innoittajina ovat toimineet erityisesti Fairport Conventionin kaltaiset brittiläiset 60-luvun folk-yhtyeet.

[youtube Wgyu-g17xuI]

Ennen illan pääesiintyjää Nosturin lavalla nähdään The Microphones -nimellä ensimmäiset albuminsa julkaissut Phil Elverum eli Mount Eerie. Musiikillisesti tummasävyisen indien, Twin Peaks -soundtrackin henkisen tunnelmoinnin ja ajoittain jopa black metalin leikkauspisteessä liikkuvan artistin viimeisin pitkäsoitto Wind’s Poem ilmestyi vuonna 2009.

Tapahtuman avaa Ô Paon -taitelijanimeä käyttävä Geneviève Castrée. Akustista, synkkää ja ranskankielistä folk/drone-musiikkia esittävä kanadalaisartisti julkaisi viime vuonna debyyttialbuminsa Courses.

Konserttiin ei ole ikärajaa, mutta täysi-ikäisille on rajattu anniskelualue. Tapahtuman järjestelyissä on mukana Sue-lehti.

KEIKKA
Pe 6.4.2012 Helsinki, Nosturi

LIPUT
Myyntiin ke 14.12.2011 klo 9.00
Hinta 32 EUR +toimituskulut
Ennakko: Tiketti

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.