Dream Theater, Nokia Arena, Tampere, 2.2.2023: Photo: Olli Koikkalainen

Dream Theaterin Tampereen show ei mennyt ihan putkeen – Peruttiinko Oulun keikka sittenkin James LaBrien ääniongelmien takia?

Dream Theater: Top of the World Tour, Nokia Arena, Tampere, 2.2.2023


Vajaa vuorokausi Dream Theaterin Tampereen-keikan jälkeen sähköpostiin kolahti tiedote, että kiertueen seuraava esiintyminen Oulussa on peruttu todella lyhyellä varoitusajalla ”odottamattomista turvallisuussyistä”. Ensimmäisenä mieleen juolahti pommiuhkaus. Edellisillan Tampereen kokemuksen perusteella kyse olisi voinut olla jopa aidosta uhasta; ainakin itse pääsin nimittäin kävelemään Nokia-areenan lavan edustalle asti ilman minkäänlaista turvatarkastusta, vaikka mukanani oli isohko kameralaukku, johon olisi voinut kätkeä ties mitä räjähteitä.

Toinen ajatus oli, että perumisen syy lienee ehkä sittenkin tavalla tai toisella laulaja James LaBrien lauluäänessä, jonka terä oli kaukana parhaastaan Tampereella. Tämä ei lopulta ollut syy ainakaan virallisesti. Myöhemmin tihkuneiden tietojen mukaan Dream Theater ei soittanut Oulussa, koska tilatun esiintymislavan kantavuus oli laskettu liian pieneksi; Kalevan artikkelin mukaan lavarakenteiden ripustukset olisivat kantaneet vain 2,5 tonnia bändin audio-visuaalisesta kalustosta, kun sitä olisi pitänyt saada kiinnitettyä Energia-areenalle turvallisesti neljän tonnin edestä.

Dream Theater, Nokia Arena, Tampere, 2.2.2023: Photo: Olli Koikkalainen
James LaBrie.

Kuulostaa jotenkin kummalliselta, että tämän kokoluokan bändin taustajoukot tai edes alihankkijat sortuisivat näin amatöörimäiseen laskuvirheeseen. Tähän on kaiketi kuitenkin uskominen siitäkin huolimatta, että myös helmikuun 9. päiväksi aikataulutettu Dream Theaterin Kööpenhaminan-keikka näkyy bändin twiitin mukaan olevan peruttu ”ennakoimattomien olosuhteiden takia”. Ehkä Tanskan päässäkin on sitten sorruttu laskuvirheeseen…

Vai olisiko kyse kuitenkin siitä, ettei bändi vain pysty myöntämään, että LeBrien täytyy säästellä ääntään, jotta kiertueen viimeiset keikat Keski- ja Länsi-Euroopan tärkeillä markkina-alueilla saataisiin vietyä läpi edes jokseenkin kunniallisesti?

Dream Theater, Nokia Arena, Tampere, 2.2.2023: Photo: Olli Koikkalainen
John Petrucci.

No, spekulaatiot sikseen. Vaikka LaBrien ääni siis petti Tampereella moneen kertaan, Dream Theater tarjoili joka tapauksessa show’n, joka hyväili monilta osin paitsi esteetikkojen kuuloelimiä, myös näköaistia. Harmi vaan, että progemetallin pioneerien nykykuntoa oli saapunut todistamaan vain 1 700 henkeä, kun tilaa olisi ollut moninkertaisellekin yleisömassalle. Areenalla oli melko kolkkoa aivan eturivejä lukuun ottamatta.

Vuosi sitten Pohjois-Amerikasta alkaneen Top of the World -kiertueen settilista on pysynyt samana kaikilla tämän vuoden keikoilla. Tampere ei tehnyt poikkeusta: pääpaino oli odotetusti toissa vuonna ilmestyneen A View from the Top of the World -levyn materiaalissa, joskin mukaan mahtui monenmoisia välipaloja uran joka vaiheilta.

Tuttuun tapaan myös show’n visuaalinen anti oli tarkkaan harkittua valospotteineen ja massiivisina roikkuneine videoseinineen. Lavan taustalle heijastettiin koko kaksituntisen ajan monipuolista video- ja animaatiotaidetta, jossa leijailtiin ja seikkailtiin myyttisissä scifi- ja fantasiamaailmoissa ja tarkkailtiin maailmaa voittopuolisesti kiertueen teemaa henkien lintuperspektiivistä – esimerkiksi hulppeissa vuoristomaisemissa, kuumailmapallon kyydissä ja Toscanan viiniviljelmien yllä. Vilahtipa ruudulla hetken aikaa vähän yhteiskunnallisempaakin sanomaa ”No Justice, No Peace” -iskulauseen muodossa.

Dream Theater, Nokia Arena, Tampere, 2.2.2023: Photo: Olli Koikkalainen
John Myung.

Keikka pyörähti käyntiin viimeisimmän levyn avausraidalla The Alien, jolla bändin jokainen osanen pääsi heti esittelemään osaamistaan. Lavan toinen puolisko oli kitaramaestro John Petruccin omaa valtakuntaa, johon muulla yhtyeellä ei ollut juurikaan asiaa. Toisin kuin basisti John Myung ja kosketinvelho Jordan Rudess, Petrucci ei kaivannut eteensä muistin virkistykseksi pädiä, vaan toinen toistaan koukeroisemmatkin biisien osaset ja nyanssit irtosivat sormenpäistä varsin vaivattoman oloisesti.

Myös Myung, Rudess ja rumpali Mike Mangini hoitivat leiviskänsä mallikkaasti, joskaan mitään suurta yhteensoiton riemua heistä ei paistanut. Se on harmillista, mutta ymmärrettävää; onhan Dream Theater ennen kaikkea lauma taitavia yksilöitä, joilla ei ole varaa erityiseen ilotteluun tai spontaaneihin irtiottoihin, koska hurjan vaativa kokonaisuus ei pysyisi muuten kasassa. Etenkin Rudessin brassailu soittotaidoillaan sai Tampereella hetkittäin jopa koomisia piirteitä: valospotti löysi miehen ja hänen moneen suuntaan taipuneen ja pyörineen kosketinrivistönsä aina, kun tarjolla oli mitään sooloon tai kikkailuun viittaavaakaan.

Dream Theater, Nokia Arena, Tampere, 2.2.2023: Photo: Olli Koikkalainen
Jordan Rudess.

Keikan alkuvaiheessa James LaBrien ääniongelmat eivät kuultaneet läpi vielä erityisen selvästi, mutta viimeistään viidentenä kuullun Caught in a Webin aikana niihin alkoi jo kiinnittää huomiota. Pian tämän jälkeen laulaja pääsi onneksi vähän säästelemään jänteitään, kun vuoron sai Six Degrees of Inner Turbulence -levyltä napattu kolmen biisin mittainen, pääosin rauhallinen trippailuvaihe. Sen päätyttyä edessä oli kuitenkin karu paluu arkeen, sillä Pull Me Under -hitin lauluosuudet olivat hetkittäin jopa kiusallista kuunneltavaa.

Onneksi keikan viimeinen kolmevarttinen käänsi kuitenkin kokonaisuuden plussan puolelle. Grande finaleksi säästetyt eeppiset, moniosaiset teosjärkäleet A View From the Top of the World ja The Count of Tuscany tarjosivat sellaisen määrän huikeita äänimaisemia ja äkkivääriä käänteitä, ettei enempää osannut kaivatakaan. Vaikkei Dream Theaterin Tampereen veto ollut kokonaisuutena suorastaan timanttinen, bändin suoma eskapismi oli todella piristävää ja kaivattua – varsinkin näinä maailmanaikoina.

Dream Theater, Nokia Arena, Tampere, 2.2.2023: Photo: Olli Koikkalainen
Mike Mangini.

Dream Theater Tampereella 2.2.2023:

 1. The Alien
 2. 6:00
 3. Sleeping Giant
 4. Bridges in the Sky
 5. Caught in a Web
 6. Answering the Call
 7. Solitary Shell
 8. About to Crash (Reprise)
 9. Losing Time/Grand Finale
 10. Pull Me Under
 11. A View From the Top of the World
  ——————————
 12. The Count of Tuscany

Olli Koikkalainen, teksti ja kuvat

Comments

3 responses to “Dream Theaterin Tampereen show ei mennyt ihan putkeen – Peruttiinko Oulun keikka sittenkin James LaBrien ääniongelmien takia?”

 1. jussi

  Jep, itse huomasin myös tämän LaBrien äänen ongelmat noin tunnin esiintymisen jälkeen. Toisaalta kun katsoo DT:n livejä juutuubista niin viimeisen 5-7 vuoden ajan laulu on kuulostanut melkoisen samalta. Eli yllätyksenä tuo ei tullut. Varsinkin Count of Tuscany, joka useasti encorena soi, laulu ei ole kovinkaan mukavaa kuunneltavaa. Ja tietty kyseessä omasta mielestä DT: paras biisi niin harmittavaahan se on kun voisi sanoa, että pieleen menevä laulu jopa pilaa kappaleen kokonaisuuden.

  Mutta entäpä mr. Petrucci? Se mies on paremmassa soittokunnossa aikoihin. Toivon, että tulisi Terminal Velocity kiertueella myös tänne pohjolaan mutta taitaapi jäädä haaveeksi sellainen 🙂

 2. Tekki Mi

  Osittain ihan hyviä huomioita.

  Oulun keikka peruttiin kyllä ihan vakavista turvallisuus syistä, kokenut toimittaja olisi kyllä kaivanut tämmöiset tiedot esiin ilman tyhmiä ”Bändi säästelee laulajan ääntä” -spekulaatioita..

  Labriella oli kyllä ongelmia äänensä kanssa kuten monina aikaisempinakin vuosina. Kyllä niitä kuuli ihan selkeästi jo ekasta biisistä lähtien. Caught in a web oli taas postiivinen yllätys laulajalta.

  Myöskin Tampereen keikalla areenalla olivat permannon lisäksi vain päätykatsomot ja sen viereiset sivukatsomot avattu myyntiin, joten tämä yleisömäärä oli hyvin ennustettu ja paikat olivat siihen nähden hyvin täynnä. Eihän DT:llä ole missään vaiheessa uraa ollut kymmeniä tuhansia katsojia keikalla suomessa? Jos lasketaan Oulun mahdolliset katsojamäärät yhteen tampereen kanssa, päästään about samoihin lukemiin kun perinteisellä yhdellä Helsingin Jäähallikeikalla.

  All in all ei paras DT:n keikka suomessa, mutta viihdyttävä IMO.

  1. Anssi

   Omasta mielestäni taas ihan aiheellista spekulaatiota keikan perumisesta. Vaikea on uskoa kaikista mahdollisista vaihtoehdoista tuota virallista selitystä.

   Itse jätin menemättä keikalle laulajan ääniongelmien vuoksi. Aiemmin tullut nähtyä bändi livenä pariin otteeseen, joskin viime vuosituhannen puolella. Silloin oli vielä “ihan eri ääni kellossa”. Kunnioitan silti herroja, että jaksavat edelleen painaa, ja ennen kaikkea raahautua tänne pienten yleisömassojenkin kuultavaksi.

Leave a Reply

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.