Cradle of Filth – Evermore Darkly (2011)

Cradle of Filth julkaisee tasaiseen tahtiin materiaalia eri muodoissa, mutta edellisestä EP:stä ehti kulua aikaa jo kokonaista kymmenen vuotta. Evermore Darkly on massiivinen EP/DVD yhdistelmä, joka tarjoaa hiukan uutta ja huomattavasti enemmän vanhaa materiaalia, jota on kierrätetty enemmän ja vähemmän onnistuneesti.

EP:n kahdeksasta kappaleesta vain kaksi on uusia ja näistäkin avauksena kuultava Transmission from Hell on lähinnä tylsä intro, jonka arvo laskee jo toisen kuuntelukerran kohdilla. Samoin kaikki kolme demoversiota osoittautuvat aika turhaksi kamaksi, mutta toinen uusi biisi Thank You Lucky Scars sekä Summer Dying Fastin orkestraaliversio ovat sentään jotain. Pikkukiekon ehdoton kruunu on kuitenkin Lilith Immaculaten pidennetty versio, jonka keskelle on nyt nostatettu tyystin uusi orkestraatio-osuus. Näin jo valmiiksi kovasta kappaleesta on sukeutunut vieläkin iskevämpi siivu.

Julkaisun mielenkiintoisempi puolisko on ehdottomasti DVD, jolta löytyy vajaan kolmen vartin mittainen You Can’t Polish a Turd… But You Can Roll It in Glitter –dokumentti, jo edellä kehutun Lilith Immaculate –kipaleen näyttävä musiikkivideo, sekä yli tunnin mittainen livetallenne kesän 2011 Graspop festivaalilta.

Dokumentti on sitä tuttua sekoilua ja seikkailua keikkojen ohessa, mutta kun päästään itse live-osuuteen nousevat panokset huomattavasti. Bändin keikka on taltioitu raa’asti, ja tarkoitan tällä nyt nimenomaan soundillista puolta. Rosoista keikkaa katsoessa tuleekin helposti olo kuin olisi mukana ihmettelemässä Danin ja kumppaneiden energistä kohkaamista. Vaikka herra Filth on nykyään massiivisempi ja lyhyttukkaisempi, on mestarin ääni edelleen mallikkaassa kuosissa ja nyt ryhmä yrittää saada myös hiukan flegmaattisesta yleisöstään mallikkaasti tehoja irti.

Keikkasetti on rakennettu siten, että lähes kaikki oleelliset biisit vuosien varrelta kuullaan, eikä viimeisimmältä Darkly, Darkly, Venus Aversalta soiteta kuin em. Lilith Immaculate. Mallikkaan livesetin ansiosta pakettia voikin suositella, vaikka mukana on myös paljon turhaa ja tarpeetonta materiaalia.

3 / 5