All Around Antero Jakoila – Kitaristi on jylhä teos

KUVA: Pasi Rytkönen

On ihmisiä, jotka omaavat luontaista valoa, hauskaa virettä ja peruspositiivisuutta. Hiljattain elämäkertansa julkaissut merkittävä suomalainen rootsmuusikko, säveltäjä, sovittaja ja tuottaja Antero Jakoila on aidosti tätä kaikkea. Jutustelu sinkoilee kuin pingismatsissa. On kivaa!

Jakoilan elämäntyön merkittäviä yhteistyökumppaneita ovat olleet mm. Suomen Talvisota, Hector, Rauli Badding Somerjoki, Jussi & The Boys, Kitaristien ompeluseura a’la Dave Lindholm, Pekka ”Albert” Järvinen & Janne Ödner, Tuomari Nurmio, Upi Sorvali, Anneli Saaristo, Kimmo Pohjonen, Aki Kaurismäki…

– Albert Järvinen -kirja teki minuun suuren vaikutuksen. Sittemmin Riihimaa otti yhteyttä ja kertoi, että he haluaisivat ryhtyä myös elämäkertani toimittamiseen. Onneksi tallensin keikat, studiosessiot ja muut tapahtumat muistiinpanoihini.

– Yli seitsemän vuotta vierähti, kunnes saimme kokonaisuuden kirjoihin ja kansiin, josta olen todella tyytyväinen, 74-vuotias Antero Jakoila sanoo.

VASEN JA OIKEA

Antero Jakoilan (s. 1945) soitannolliset opiskelut Lasse Pihlajamaan Harmonikkaopistossa kouluttivat useita lahjakkaita nuoria. Pihlajamaan opissa nuori Antero opiskeli soittimen perusasioita ja nuotinlukua yltäen ”Helmeilevä Suihkulähde”-virtuoosikappaleeseen. Kirill ”Kirka” Babitzin kävi myös Lassen tunneilla.

– Opin haitarinsoitossa vasemman ja oikean käden polyfonisuuden. Tästä oli hyötyä akustisen kitaran soitossa deltabluesin ja folkin innoittamana. Teräs- ja nailonkielinen ovat vieläkin minulle kova juttu!

– Ensimmäinen sähkökitarani oli Burns. Rakas mummoni avusti hankinnassa. Spotnicks-rautalankayhtye ja Paul Butterfield Blues Band & Mike Bloomfield olivat varhaiset esikuvani. Tätä matskua opiskelin uutterasti Telecasterilla, Jakoila muistelee.

UNIIKKIEN ÄIDINKIELI

Tyylisuunnat etenivät ja jalostuivat mm. rock’n roll, kantri, proge, psykedelia, uusi aalto, afro ja flamencosta argentiinalaiseen tangoon. Keikkojen ohella isoa osaa näytti myös studiomuusikkous. Jokainen aikakausi luo myös omat suosikkinsa, joiden tuotantoja taltioidaan aktiivisesti levytyssessioissa. Musiikki on muuttanut käyttötarkoituksiaan. Uusia biisejä kulutetaan nopeaan tahtiin ja entistä intensiivisemmin. Singlet ovat monesti hetkelmiä.

Tästä Jakoilalla on näkemyksensä:

– Pohdin Juha Björnisen kanssa studiomuusikon työpanosta. Se on muutakin kuin taustojen soittamista. Kuulijoiden keskuudessa suurimmanhuomion saa artisti, melodia ja teksti. Uniikit ovat jotain muuta, kuten mm. Bob Dylan, The Beatles, Jimi Hendrix tai Michael Jackson, joita samankaltaisia ei enää tule, koska he loivat oman äidinkielensä – soundinsa, joka elää vahvana, kitaristi/tuottajalegenda toteaa ja jatkaa.

– Albert Järvisen viimeiseksi jääneen Mirror Tower -albumin miksauksia kuunnellessani ehdotin, että kitararaitoja lisättäisin. ”Ei ole aikaa!”, herkkä ja pohjimmiltaan ujo Järvinen vastasi enteellisesti, Jakoila sanoo.

Antero Jakoilan kitara soi… Viimeaikaisissa konserttiproduktioissa mm. M.A.Nummisen Underground Rock Orchestra ja Punainen Lanka, joka on tehnyt näyttävän paluun.

ANTERO JAKOILA – KITARISTI

(Jaakko Riihimaa ja John Fagerholm, s. 452, REUNA, 2019)

John Fagerholmin ja Jaakko Riihimaan kirjoittama Albert Järvinen -elämäkerta (Johnny Kniga, 2010) oli huolella toteutettu kirjateos. Nyt sama kaksikko jälleen asialla Järvisen ystävän, kollega Antero Jakoilan muusikon työn ja aihepiirin yhtä tarkastelevalla dokumentaarisella otteella.

Pieteetillä perehdytään historian kirjoittamiseen, ajankuviin, tapahtumiin ja näkemyksiin. Välähdyksiä keikkamaailmoista studioiden uumeniin ja kansainvälisiin areenoihin, diskografioista lehtileikkeisiin, valokuvista maestron soitinarsenaalien esille tuomiseen ja kattavaan henkilöhakemistoon…

Antero Jakoila oli oiva kitaristivalinta tuottajapari mm. Pirjo ja Matti Bergströmin Hector-julkaisuihin ja Rauli Badding Somerjoen levytyksiin. Tuomari Nurmion Punainen Planeetta -albumilla Jakoila tyylittelee syntikkakitarallaan.

Maestro on läsnä tarinakertojana ja vitsien veistäjänä. Paljon on tapahtunut, joten kerrottavaa riittää…Jakolan kollegat tuovat iholle tämän muusikkoutta, taustoja ja ominaisuuksia, joista monikaan ei tiedä mitään.

Antero Jakoilan soolotuotanto (säveltäjä, solistinen muusikko) on myös framilla. Erityisesti kuubalaisen juurimusiikin, flamencon ja argentiinalaisten tangorytmien taitajana kansainvälisten mestarien konserttien- ja levytyksien produktioissa.

Pitkää uraa summatessa voi vain hämmästellä mihin kaikkeen kitaristin otteet, venytykset ja pikkailut ovat ehtineet. Tästä ovat saaneet osansa myös Buena Vista Social Clubista tutut Omara Portuondo, Martin Rojas ja amerikkalaisen folkmusiikin Malvina Reynolds ja John Fahey.

****


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.