Aivoproteesi : Pommisuoja – “Ehta lappilainen kulttuuriteko”

(Roku Records / Vox Populi / Final Doomsday 2022)

Aivoproteesi on rovaniemeläinen hardcore-punk yhtye, joka vaikutti ensimmäisessä vaiheessaan vuosina 1982-1985. Huomiota yhtye sai tuolloin oltuaan osana mm. Legendaarisen Barabbas Recordsin kokoelmaa “Yalta Hi-Life” ja myöhemmin tällä vuosituhannella Stupido Recordsin “Punk ja Yäk” -kokoelmalla. Toissavuonna yhtye julkaisi ensi-EP:n “Karsinaan”. Aivoproteesin puuhamiehinä toimivat Pekka Pernu (laulu) ja Jari Mikkola (kitara). Bassoa yhtyeessä soittaa Jussi Pernu ja nykykokoonpanossa rumpuja Yki Zimmermann.

Yhtye on siitä erikoinen tapaus, että se julkaisee debyytti-albuminsa vasta 40 vuotta perustamisensa jälkeen. Oikeastaan tässä yhteydessä olisi parempi puhua yhtyeen koko alkuaikojen merkittävimmät äänitykset kattavasta kokoelmajulkaisusta kuin varsinaisesta LP:stä.

Punk In Finlandille albumin ympäriltä on kasattu informatiivinen tietopaketti:

“Pommisuoja-LP” sisältää 31 kappaletta, jotka ovat kaikki äänitetty vuosina 1982-1985. Mukana on ensimmäistä kertaa yhtyeen kaikki studioäänitykset, sekä kotistudio- ja treenikämppädemoja. Vinyylialbumin avattavissa kansissa on paljon ennen julkaisematonta valokuvamateriaalia. Vinyylin mukana tulee myös 28-sivuinen liite-zine “Pommisuoja Lukemisto #1” , josta löyty kappaleiden sanoitukset, lehtileikkeitä yhtyeestä sekä muuta arkistomateriaalia.

Aivoproteesista on myös kasattu uusi 2020-luvun versio. Uudessa kokoonpanossa alkuperäisistä jäsenistä on mukana kitaristi Jari Mikkola, ja muut jäsenet ovat Jussi Kyrö (laulu), Juha Tuiskuvaara (basso) ja Jari Körkkö (rummut). Uuden kokoonpanon soittajien taustalta löytyy mm. sellaisia rovaniemen bändejä kuin Yhteiskunnan Ystävät?, Polttoitsemurha, The Layback, Los Mogulos ja Offside Reidars.

Aivoproteesin debyytti-LP:n autenttisen kipakan hardcoren sointi lämmittää vanhan liiton HC- ja punkkidiggarin sielua. Soitannollisesti tai luonteensa osalta yhtyeen räime ja melskaaminen ei juuri eroa pohjoisen hardcoresta muutoin kuin siten, että ehkä sen kappaleet ovat jokseenkin loogisesti keskimääräistä paikalleen istuvampia sekä helpommin ja luontevammin lähestyttäviä verrattuna esimerkiksi saman aikakauden selvästi suurempaa huomiota saavuttaneisiin Terveisiin käsiin ja CMX:n aivan alkuaikojen materiaaliin tai vaikkapa Kuolemaan. Sydänverellä tehty kulttuuritekohan tämä LP on. Ei siitä päästä mihinkään.

5/5


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.