Ääntä, valoa ja tulta – Rammstein Jaffa-majalla

Rammstein & Combichrist
Hartwall Arena 22.2.2010

Saavuin paikalle juuri kun norjalainen Combichrist aloitti piiskaavan keikkansa. Kahden rumpali/perkussionistin, konevelhon ja laulajan nelikko ei ollut minulle aiemmin tuttu, mutta yhtye keräsi mukavasti porukkaan lämmittelyvetoonsa. Yhtye tuuttasi todella kovaa, lisäksi bändillä oli kiitettävästi valoja taustalla. Musikaalisesti bändi toi paikoin mieleen Killing Joken tribaalimaisilla rytmeillään. Yhtyeen kantava voima oli ehdottomasti rumpalikaksikko, joka myös temppuili settiensä ympärillä ja päällä kiitettävästi tiukan kannuttelun lomassa. Tuima puolituntinen, joka vakuutti, vaikka yhtyeelle ei ollut kielisoittimia lainkaan. Ainoastaan yhtyeen tylsä sanoitusmaailma oli luotaantyöntävää, mutta käsittääkseni transsimainen fiilistely lienee oleellista tällaisessa industrial-väännössä. Mainio lämmittelijä ja Rammsteinin puolelta käden osoitus, että bändi sai päästellä lähes täydellä backlinellä. Ilman huumaavaa äänivallia tunnelma olisi voinut olla täysin toisenlainen.

Illan päätähden show alkoi välittömästi ryminällä Rammliedin siivin. Muistatte varmaan Spinal Tapin keuhkokoteloista poistumisen keikan alussa? Rammstein tuli puolestaan läpi seinästä kitaroiden ja polttoleikkurin voimin.

Hienoisesti koomisuudesta huolimatta show oli välittömästi pystystä upean valoshow’n puolesta. Valoiltaan bändin keikka oli suoranaista ilotulista. Lähes okaisella kappaleella oli oma teema useiden erilaisten valoelementtien myötä. Isot kumarrukset Rammsteinin valosuunnittelijoille ja henkilökunnalle.

Pyroja ja paukkuja alkoi sitten tulla bändille ominaiseen tapaan kolmannella kappaleella. Pyroja tiputeltiin tasaisesti koko keikan ajan, mutta hauskin yksityiskohta oli Benzin-kappaleen show, jossa viaton fani sytytettiin tuleen Till Lindemannin toimesta. Uskomattomasti tämä temppu upposi todesta muutamaan takana istuneeseen vanhukseen. Myös räjähtävät pikkuvauvat varustettuna vihreillä lasereilla olivat hauska yksityiskohta Wiener Blut -kappaleen taustalla. Unohtamatta keikan toista loppukliimaksia Engeliä, jossa Lindemanin selkää koristi kymmenmetriset siivet luonnollisesti liekinheittimillä varustettuina.

Show’n puolesta Rammsteinin todellakin toimitti. Ainoastaan umpisurkea vitsibiisi Pussy jätti kylmäksi minut ja monet muut yleisöstä. Jättimäinen mulkku, jossa lensi siemennestettä yleisön päälle on yhtä hauska kuin Klamydia bändinä tai tautina. Kieltämättä bändistä tulee hivenen mieleen aikuiseksi kasvanut Sleepy Sleepers. Monet sanoitukset ovat ainakin vähintään yhtä härskejä. Kaikki tuskin ovat tutkineet internetistä mitä ne sakemannit oikeasti laulavat.

Kappaleiltaan uuden levyt biisit eivät olisi toimineet ilman loistavaa show’ta. Uusi levy on yksinkertaisesti keskikertaista toistoa bändin klassikoista. Tälläkin keikalla eniten liikettä saivat aikaiseksi Mutter-klassikon täsmäosumat mm. Feuer Frei!, Links 2 3 4, Sonne, Ich Will, sekä hivenen vanhemmat Du Hast ja Engel. Kokonaisuutena Rammstein oli juuri niin hemmetin viihdyttävä kuin osasi odottaa. Saksalaisella tarkkuudella ja täsmällisyydellä on myös hyvät puolensa. Show’n kohokohdat erään YouTube-käyttäjän valitsemana. Aivan ensimmäisenä Benzin-episodi:

Rammstein
Hartwall Arena 22.2.2010

Rammlied
Bückstabü
Waidmanns heil
Keine lust
Weisses fleisch
Feuer frei
Wiener blut
Frühling in Paris
Ich tu dir weh
Liebe ist für alle da
Benzin
Links 2-3-4
Du hast
Pussy
—————-
Sonne
Haifisch
Ich will
—————-
Engel

Combichrist

All Pain Is Gone
Scarred
Get Your Body Beat
Fuck That Shit
Blut Royale
What The Fuck Is Wrong With You?


Posted

in

by

Comments

2 responses to “Ääntä, valoa ja tulta – Rammstein Jaffa-majalla”

  1. gjra

    Se tuleen sytytetty fani muuten soittaa koskettimia eräässä saksalaisessa metalliyhtyeessä…

  2. gjra

    Se tuleen sytytetty fani muuten soittaa koskettimia eräässä saksalaisessa metalliyhtyeessä…

  3. ois vissiin pitänyt laittaa ne hipsut, fani-sanaan, kun ei näköjään mene jakeluun. “fanin”-polttaminen 😀

  4. ois vissiin pitänyt laittaa ne hipsut, fani-sanaan, kun ei näköjään mene jakeluun. “fanin”-polttaminen 😀

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.