Jartse Tuominen – Suomi-kitarismi Valloissa

51-vuotias kitaristi, säveltäjä Jartse Tuominen on vienyt jo vuodesta 1995 lähtien suomalaista omaperäistä jazz/fuusiorock-painotteista musiikkiaan maailmalle. Puolet vuodesta Tuominen asuu USA:n Teksasissa. Hän on soittanut Jenkeissä useiden jenkkimuusikkokuuluisuuksien kanssa, kuten muun muassa Joe Satrianin ja Augie Meyersin kanssa. Jartse Tuomisen biiseissä tahtilajit vaihtuvat usein ja harvemmin mennään pelkästään 4/4-osa beatkompin rytkeessä.

Syksyllä ja loppuvuodesta on tulossa keikkoja Eurooppaan ja paluu Jenkkeihin. Viime vuonna ilmestynyt albumi nousi muilla mailla vierahilla indie-radiosoittolistojen kärkimaastoon. Nyt kesällä Jartse on heittänyt duokeikkoja Havana Black -laulaja Hannu Leidenin kanssa ja nauttinut perinteisesti Suomen suvesta.

– Jenkit ovat mentaliteetiltaan innokkaita uusista produktioista, mutta ennenkuin saat verkostot konkreettisesti toimimaan ja luottamuksen heiltä puolellesi niin se vie aikaa. Minullakin meni omissa musakuvioissani kymmenisen vuotta saadessani pään kunnolla auki, paljasjalkainen tamperelainen Jartse Tuominen sanoo.

JÄRVINEN VARHAISIN ESIKUVA

3-vuotias Jartse Tuominen sai muovisen lelukitaran, jonka isoveli hajotti atomeiksi katsellessaan kuvanauhalta Hendrixin soittoa. Tätä seurasi akustinen kitara ja piano. 16-vuotiaana nuottien opetteleminen. Kaikki pitkälti itseoppineesti. Kitara oli lähes aina kädessä, kun nuori muusikon alku sormeili intohimoisesti otteita, skaaloja, legendojen sooloja ja venytyksiä.

Jartse muistelee alkutaivalta.

– 12-vuotiaana minut pyydettiin vanhempien kundien coverbändiin, jossa soitimme Creamia ja muuta vastaavaa. Albert Järvinen ja Hurriganes oli varhaisin esikuvani, jota niin monet muutkin diggailivat. Sitten tulivat Jukka Tolonen, Dave Lindholm ja Heikki Silvennoinen. Myöhemmin taitojen kehityttyä meillä oli Takalan Matin kanssa bändi, joka soitti vaikeaa fuusiokamaa.

– 1980-luvun lopulla tapasin rumpalisuosikkini Anssi Nykäsen, joka tuli diggailemaan Hesan keikkaamme. Tästä kehittyi myöhemmin yhteistyö soittokuvioissani GTR-kiertueen keikoilla ja levytyksissä.

– Nykäsellä on ilmiömäinen nopeus omaksua vaikeitakin rytmisiä vaihdoksia ja hänen groovensa on tunnetusti omaa luokkaansa soitetaan sitten mitä musaa tahansa. Ihmisenä Anssi on poikkeuksellisen valoisa, peruspositiivinen ja muita innostava persoona, Jartse kiittää.

MINIMALISMI VAIKEAA

Vuonna 1995 Jartse Tuominen liittyi austinilaiseen bändiin kitaristiksi. Tätä kautta alkoi tulla lisää työtarjouksia ja asettuminen Jenkkeihin. Tällä tiellä ollaan. 2000-luvun alussa San Antoniossa tuli tavattua myös mr. Eric Clapton. Keikat, studiosessiot ja välillä myös soitonopettaminen ovat tätä työtä Jenkkilässäkin.

Vuosien saatossa visiot lentävät ilmoille.

– Minimalismi on musiikissakin se vaikein alue. Miles Davis ja vaikkapa Ry Cooder ovat hyvinä esimerkkeinä tässä mestareita. Hienoja taitavia ja persoonallisia muusikoita löytyy jo lähes kaikkein soittimien kautta, mutta oleellisinta on löytää oma soundi ja message, Tuominen sanoo.

Järvisen ja Tolosen ohella muutkin kivettyneet kitaristiesikuvat säilyvät ja matkaavat mukana, kuten muun muassa Jimi Hendrix, Eric Clapton, Jeff Beck, Pat Metheny ja Robben Ford.

Jartse Tuomisella on diili kansainvälisen Gibson Les Paul -kitaravalmistajan kanssa, joka velvoittaa käyttämään lähes pääsääntöisesti Les Paulia keikoilla ja levytyksissä.

FILE

Jartse Tuominen (s.1966, Tampere)

Julkaistut albumit

Jartse Tuominen – Untold Stories – Sledgehammer, (Ky 2016)
Jartse Tuominen – Time of Change – Rockadillo Records, (2005)
Jartse Tuominen – Olympic Games Collection – North & South, (2002)
Jartse Tuominen – Progressive – North & South, (2001)
Jartse Tuominen – Northern Lights – North & South, (2001)
Jartse Tuominen – Black & Blue – North & South, (1999)
Third Planet Movie Soundtrack – Eagle Records, (1998)
Takala Project – Search for – OneRoarhouse, (1996)
Indiana Collection – Fazer / Warner, (1995)
IndianaKristallipallo – Fazer / Warner, (1994)
Indiana Collection – Fazer / Warner, (1994)

GTR-Suomi Tour 2005-2015 (tuottaja – Jartse Tuominen)

Kiertueiden kitaristivierailijoina: Erja Lyytinen, Ben Granfelt, Dave Lindholm, Marzi Nyman, Heikki Silvennoinen, Rekku Rechardt, Pepe Ahlqvist, Costello Hautamäki, Hasse Walli, Janne Louhivuori, Jari Yliaho, Markku Petander, Mika Maijala

TOP 10 BIISIT

Al di Meola : Mediterranean Sundance
Gary Moore : Parisienne Walkways
Deep Purple : Maybe I’m a Leo
Weather Report : A Remark You Made
Cream : White Room
Eric Clapton : Layla
Pat Metheny : Last train home
Ennio Morricone : Final Theme
Steve Lukather : Party in Simon’s Pants
Hurriganes : Roadrunner

TOP 10 ALBUMIT

Al Di Meola, John McLaughlin ja Paco de Lucía : Friday Night in San Francisco
Deep Purple : Machine Head
Steve Lukather : Candy Man
Gary Moore : Still got the blues
Weather Report : Birdland
Pat Metheny : Live in Germany
Hurriganes : Roadrunner
Cream: : Wheel of fire
Al Di Meole : Casino
Steve Morse : Southern Steel


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.