Vielä kerran pojat – Lopunajan festivaali TVO:lla

Kaikki hyvä loppuu aikanaan. Turun yliopiston varsinaissuomalainen osakunta TVO viettää Lopunajan festivaalia 7.4. 18.4.2010. Kahdentoista päivän aikana lavalle astuvat mm. Circle, Radiopuhelimet ja 500 kg lihaa. Jotain TVO:n arvostuksesta kertoo se, että tapahtumassa vietetään keikkapaikan omien hautajaisten lisäksi myös Boomhauerin maahanpanijaisia ja todistetaan Limonadi elohopean ainutkertaiseksi jäävä comeback.

Tulevaisuudessa TVO:n paikalle tulee pyöräkellari ja pyykkitupa. Tätä ennen on syytä vielä kerran rokata hullun lailla – eikä yhtään vähempää kuin kuudenkymmenen bändin voimin. Noise jututti promoottori Tomi Hautakangasta, joka kertoili enemmän tapahtumasta ja TVO:n tulevaisuuden näkymistä.

Limonadi elohopea - haudasta hautajaisiin.
Limonadi elohopea – haudasta hautajaisiin. Kuva: Tomi Palsa

Festivaalia ei voisi paljoa kohtalokkaammin nimetä. Kertokaapa vielä lyhyesti, mistä tapahtumassa on oikein kyse.

– Lopunajan festivaali on kohtalokkaasti nimetty, koska olennaiset asiat loppuvat. Osakunnan käytössä ollut osakuntahuoneisto suljetaan ja keikkatoiminta loppuu ainakin hetkeksi. Tapahtumassa esiintyy uransa jossakin erityisessä vaiheessa TVO:lla soittaneita bändejä miltei kaikista genreistä. Jazz jätettiin tietoisesti väliin, vaikka esim. kuuskytluvulla TVO tunnettiin nimenomaan jazzin pesänä. Nyt vaan sattuu olemaan samaan aikaan Turku Jazz.

– Kannattaa katsoa, missä meidän bändit ovat esiintyneet. Toki kuuskytluvun bändit puuttuvat kokonaan, mutta muilta vuosikymmeniltä mukana on ainakin jokin yhtye. Ajankohta valittiin pelkästään sen mukaan, että se olisi mahdollisimman lähellä häätöpäivää. Alunperin ilmoitettu häätöpäivä olisi ollut 30.4.2010. Tähän saatiin kuukausi lisää aikaa, mutta siinä vaiheessa olisi ollut hankala siirtää jo sovittujen bändien keikkoja. Orkesterit ottavat hienosti osaa vitutus- ja ihmettelytyöhön tulemalla vielä kerran keikalle. Suru alkaa vasta varmaan, kun paikka on kiinni.

TVO on toiminut nykyisissä tiloissaan vuodesta 1956 lähtien. Mitä oikein tapahtui; miksi teidät häädetään?

– Mitään ei tapahtunut. Meidät häädetään perusteitta.

Vuonna 2011 Turku on kulttuuripääkaupunki. Sivukirjastoja lakkautetaan, elokuvateattereita katoaa, TVO häädetään ja Myllysiltakin uhkaa romahtaa. Mitä jäämme erityisesti TVO:n kohdalla kaipaamaan?

– TVO:n kohdalla jäädään erityisesti kaipaamaan vallatonta tee-se-itse-meininkiä ja intiimiyttä. Missään muualla keikkaa ei voi järjestää täysin itse yhtä halvalla. Eikä missään yleisö ole yhtä lähellä artisteja, vaikka väkeä olisikin vähän.

Boomhauer päättää uransa TVO:lla. Kuva: Kalle Ahti
Boomhauer päättää uransa TVO:lla. Kuva: Kalle Ahti

Mitä tapahtuu Lopunajan festivaalin jälkeen? Millaisena toimintanne jatkuu?

– Lopunajan festareiden jälkeen TVO:lla on vielä joitakin keikkoja mm. J.M.K.E. Virosta. Viimeinen yleisötilaisuus on la 22.5. Häätöpäivä on 31.5.2010. Siihen mennessä pakkaamme kamamme ja poistumme.

– Osakunta ei tietenkään kuole koskaan, mutta toiminta muuttuu ainakin hetkeksi. Tähän saakkahan kaikki toiminta on ollut enemmän tai vähemmän sekaisin saman katon alla. Katsotaan nyt saammeko mitään järkeviä toimitiloja. Keikkoja emme varmaankaan ainakaan vähään aikaan järjestä.

Osa festivaalipäivistä on jo myyty loppuun. Jääkö mattimyöhäisille pian vain luu käteen vai saako lippuja vielä tapahtumailtana. Mitä kaikkea ei ainakaan kannata missata?

– Mitään ei tietenkään kannata missata. 12 päivää ja 60 bändiä on hyvin pieni otos, jos sen suhteuttaa siihen, että keikkatoiminta alkoi vuonna 1961. Nyt pitää tulla paikalle, kun vielä pääsee. Itse odotan kaikilta bändeiltä erityisiä ja tunteikkaita keikkoja.

– Monille keikoille on lippuja vielä, mutta totta kai toivomme, että kaikki liput myydään viimeistään ovelta. Pääsisimme silloin ehkä jopa omillemme. Ovelle ei kuitenkaan ole varattu myöhäisheränneitä varten yhtään lippua millekään illalle.

Lopunajan festivaali 7.4. 18.4.2010. TVO, Rehtorinpellonkatu 6 C, 20500 Turku. Tarkasta festivaalin tarkempi ohjelmisto tästä.


Posted

in

by

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.