Vertigo Steps : Disappear Here in the Reel World | A VS CODA – Melankolian sadonkorjuun aika

(2014 Ethereal Sound Works)

Kaikki hieno tuntuu päättyvän aina liian aikaisin. Portugalilais-suomalainen projektibändi Vertigo Steps on koonnut tähänastisen uransa loppukaneetiksi, ja näillä näkymin yhtyeen viimeiseksi julkaisuksi jäävän 13 biisiä sisältävän kokoelmalevyn Disappear Here in the Reel World | A VS CODA, mikä koostuu kappaleista yhtyeen kaikilta kolmelta albumilta (Vertigo Steps 2008, The Melancholy Hour 2010 ja Surface/Light 2012). Pienenä ekstra-porkkanana kokoelma pitää sisällään lisäksi yhtyeeltä aiemmin julkaisemattoman instrumentaalikappaleen Sunflowers / Remission.

Mm. Misery Inc.– vokalistina kunnostautuneen Niko Mankisen, portugalilaisen kitaristi/ kosketinsoittaja/säveltäjän Bruno A.:n sekä rumpali-basisti Daniel Cardoson kollaboraation tilinpäätös on kauttaaltaan tyylikkään tummaa kuunneltavaa. Vertigo Stepsin puitteissa pelkästään studiotyöhön keskittynyt kolmikko on ollut melankolis-sävytteisen, kokeellisen, metallimausteisen vaihtoehtorockin kentällä taidokas ja nyanssitajuinen kolmikko, mikä ei taiteellisen osaamisensa, kyvykkyytensä ja luomistyönsä perusteella ole missään vaiheessa kompuroinut tyylilajin yhtyeille tyypillisiin ansalankoihin; tyhjänpäiväiseen nyyhkintään, pateettisen ylenpalttiseen synkistelyyn tai matemaatiikkaprogeiluun.

[youtube 2kmeUSsTyiI]

Yhtyeen musiikki pitää sisällään elementtejä pitkin ja poikin vaihtoehtorockin, -metallin ja modernin progressiivisen rockin paletista hyvin ennakkoluulottomasti. Paikoin yhtye koukkailee grungahtavien, 90-luvun kitararockin  ja post-rockilta tuoksahtavien vivahteiden kautta gootaahtavien elementtien tiluksillakin. VS maalailee parhaimmillaan erittäin vahvoja, pääosin voimasointujen ja vahvojen melodiakitarakuljetusten varassa operoivia, vahvasti tunneladatusta äänimaisemasta syntyviä biisejä. Kiitettävällä tyylikkyydellä ja huolitellusti onnistuneilla, kappaleisiin sopivasti hengitystilaa tuovilla breakeilla, rytmi- ja tunnelmanvaihdoksilla yhtye pitää musiikkinsa mielenkiintoisena ja vivahteikkaana. Yhtyeinen nimittäjä yhteen varioivalle musiikille voisi kuvailla olevan melankolinen ja biisien sisällä varoittamatta suunta ja luonnetta vaihtava, tyylilajien välillä etenevä ja varioiva, hallittu äänikollaasimaisuus.

Ilahduttavan onnistuneen draamankaaren sisältävä Disappear Here in the Reel World | A VS CODA -kokoelma pitää sisällään muistutuksen siitä, kuinka vaarallisen kovatasoista biisimateriaalia Vertigo Steps on onnistunut luomaan kaikilla uransa kolmella julkaisuillaan, vaikkakin alkuaikojen kappaleiden tuotannolliset detaljit eivät ehkä yltäisikään viimeisimmiksi jääneiden tuotosten tuotannolliselle tasolle. Etenkin rumpusoundien laatu on levy levyltä petraantunut selkeästi.

[youtube Xl77eiwvt5g]

Yhtyeen vahvuudet ovat eittämättä aina olleet Bruno A.:n erittäin taitava ja kellosepän tarkka kappaleenrakennustaito, millä hän osoittaa hallitsevansa poikkeuksellisen taidokkaasti useilla eri tasoilla toimivien kerroksien säveltämisen ja sovittamisen kappaleisiin, ja hänen aivoitustensa kanssa sulavan dynaamisesti toimiva Mankisen tyylitajuinen ja muuntautumiskykyinen vokaalitulkinta, mitkä yhteisvoimin liidättäävät kappaleita uljaasti tunnetilasta toiseen.

Vaikka kaikki projektit päättyvät luonnollisesti aikanaan, näinkin elinvoimaisen kekseliästä ja kaikessa monimuotoisuudessaan ehyttä, raskasta rockia luovia yhtyeitä syntyy todella harvoin, ja juuri siksi olisi sääli jos kokoelma jäisi Vertigo Stepsin lopullisesti viimeiseksi siveltimenvedoksi vaihtoehtoisen ja kokeellisen rock-metallin freskolle.

4/5

[spotify uri=”spotify:artist:2Di6v40XQ3B8vGTJRJR0os”]


Posted

in

by

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.