Tuska Murskaamon mieleen!

Koska Une sanoi niin
Koska Une sanoo niin

Tuska 2010 osa 1Death metal rintama
Teksti: Kapteeni Veijalainen ja Paroni Tukiala
Kuvat: Xeniya Balsara

Tämän vuoden Tuska tarjosi jälleen Murskaamon urpoille reilusti pureskeltavaa. Tässä lyhyessä katsauksessa 2010 Tuskan grind- ja deathmetal-bändit.

Ruotsalaisen grindin nouseva nimi The Arson Project käynnisti Tuskan perjantain ja voitti vaikeuksista huolimatta pienen, mutta innokkaan joukon puolelleen. Arsonista paistaa Nasumin haamu, ehdottomasti positiivisessa mielessä. Tänä vuonna ilmestyvä odotettu debyyttirieska tulee varmasti olemaan vuoden yllättäjiä. Hyvin DIY-henkinen bändi heitti minirundin viikonloppuna Suomessa. Harmittavasti kunto ei kestänyt mennä väijymään bändiä toistamiseen sille luonnollisempaan ympäristöön Lepakkomieheen.
Testament herätteli oman muistini ja tietoni mukaan isoimman pitin Tuskan historiassa. Rytmihäiriö puolestaan kehui yleisöään suuremmaksi kuin koskaan aiemmin. Meininki oli sen mukaista. Surmatuoja on bändin parhaimpia tuotoksia ja uudet kappaleet toimivat tappavan hyvin livenä. Noin 1000- päinen yleisö huusi Gambinaa ja oli valmis tappamaan ihmisen. Tietenkin, koska saatana sanoo niin!

100702_obituary01
Obituary, vitaali legenda!

Lauantai on totutusti krapulaa täynnä, siksi valinta Sotajumalan ja Torture Killerin välillä vaihtui entistä helpompaan ratkaisuun karpalolonkeron ja Karhun A-bissen muodossa. Harmi sinällään, koska molempien bändien tuoreimmat albumit edustavat kotimaisen kuolon parasta A-ryhmää. FME:ssä aiemmin todistettu Hypocrisy veti tällä kertaa paljon verevämmän keikan ja paikkasi tahriintunutta mainetta meikäläisen muistikirjassa. Survivors Zero vs Armed for Apocalypse valinta kallistui jälkimmäisen puoleen, vaikka veikkaan, että survarit olisi vieneet amerikkalaisia kuin markan mittaa. AfA oli yksinkertaisesti keskinkertaisen tylsä livenä. Suurimpana syynä oli luokattoman huonot soundit. Esim. virveli ei käytännössä keikan alkupuolella kuulunut lainkaan. AfA:n äijät olivat todistettavissa liekeissään Tuskan vastaanotosta ja kehuivat festivaalijärjestelyt, yleisön ja yleisen vastaanoton maasta taivaisiin. Klubilla Armed varmasti toimii paremmin. 

Corpsegrinder commands you to mosh!
Corpsegrinder commands you to mosh!

Sen sijaan sunnuntain Trigger the Bloodshed oli monien paitsi minun mielestä täysin hengetöntä modernia suoraviivaista piiskausta. Deathcorea, vaikka bändi sitä itse tuskin haluaa myöntää. Eihän bändiä voi missään nimessä sanoa innovatiiviseksti tai omaperäiseksi, mutta mukavasti lauantain vaikut lähtivät korvista erittäin energisen ja tarkan soitonnon voimalla.Vaikka osittainen crabcore-liikkuminen häiritsi, jäi tästä bändistä positiivinen kuva. Myyntitiskiltä vakoiltuna bändillä oli Tuskan tyylikkäimmät rätit-myynnissä.

Cannibal Corpsen olen myös onnistunut missaamaan aina, nyt en antanut saman virheen enää toistua. Corpsegrinderin johdolla CC piiskasi päälavan kohtuullisen suurta yleisömassaa sellaisella nihilistisellä voimalla, johon edes Morbid Angel ei pystynyt toissavuonna. CC oli yksinkertaisesti hemmetin kovassa iskussa ja tuskin kenelläkään oli valittamista uusitusta settilistasta (edelliseen Nosturiin keikkaan verrattuna). Painavaksi todisteeksi tarjoan ikiklassikon Hammer Smashed Facen.

Dallas tykittelee
Dallas tykittelee

Vaikka äärimetalli lämmittää sydäntäni, kolme tuntia dödistä putkeen, ilman hetkenkään taukoa paahtavana Tuska sunnuntaina on hivenen liikaa. Ehkäpä siksi Nile kuulosti vaisulta, eikä ryhmän tuorein albumi, kotimaisesta listamenestyksestä huolimatta ole bändin parasta osaamista. Puolikkaan setin perustaan Nile oli tiukka, mutta ei timanttisen loistava kuten 2008. Yhteenvetona legendat veivät selvästi voitoin tuoreista bändeistä, mutta monesta mainitusta ensikertaisesta voi odottaa tulevaisuudessa paljon lisää.

Toki Tuskassa tuli muutakin kuunneltua, mutta antaa muiden raportoida siitä veltommasta metallimäiskeestä. Tuskan tappavampaa osastoon palataan uudestaan syksyn Murskaamo-lähetyksissä, sekä elokuussa Jalometallin merkeissä, jossa monta todella lupaavaa naulaa Murskaamon arkkuun.

Raportin toisessa osassa Antti tarkastelee melodisemman heavyn kattausta tämän vuoden Tuskassa. Tulossa perjantaina 9.7.

Kuuntele myös Radio Noisen kattava Tuska raportti, jossa haastattelussa mm. Devin Townsend, Rytmihäiriö, The Arson Project, Armed for Apocalypse, Tukkanuotta…

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.