Thorilta Saunaan, reilut 200 vuotta heavy metallin historiaa

soa_tahdet2011Tänään alkaa vuosittainen saunavuoro Tampereella ja jälleen kerran toiset jaksavat valittaa, että Saunassa nähdään vain 70-80–lukujen dinosauruksia. Toisaalta Sauna Open Air on jo vuosia profiloitunut tuomaan Suomeen heavyn klassikonimiä. Tälläkin kertaa pääesiintyjien yhteinen track record sisältää yli 200 vuotta metallin historiaa.

Kysymys kuuluukin kuinka kauan Saunalla on jäljellä tehokkaita pelivuosia? Vaikka maailmalla ja kotimaassamme on selvä kasari metallibuumi (mm. Steel Panther, Reckless Love, Armour) ei todelliseen tähtistatukseen ole noussut uusia nimiä vuosikymmeniin. Kauan 70-luvulla aloittaneet metallilegendat jaksavat kiertää maailmaa? Vaikka Judas Priest tulee todistamaan Metal Godsin myötä, eivät suuret metallijumalatkaan ole kuolemattomia. Toukokuussa vietettiin jo toista vuosipäivää Ronnie James Dion siirtymisestä taivaalliseen laulukuoroon. 2008 Saunassa esiintynyt The Scorpions on viimeisellä kiertueellaan ja suorastaan kuolemaa hyljeksivä Ozzykin on kolkutellut tuonelan portteja jo useasti.

Kuten poppari Lasse Kurki oivallisesti totesi viimeisessä Pop Kult –ohjelmassa, ”80-luvun hard rock alkaa olla ensimmäistä kertaa muodikasta. Hard rockissa tiivistyi ihanan vilpitön hullu ja pöhkö hauskanpito, joka on muuten kadonnut musiikista”.

Viime viikolla kanadalainen underground heavy -metallisoturi Thor jyrisytteli jälleen Suomen kamaraa Domin metallipyhätössä. Vaikka Thorin esiintyminen on selvästi osittain silkkaa stand up –komiikkaa, tulee hänen keikoistaan vilpittömästi iloiselle mielelle. Thorin keikoilla yleisö on upeasti mukana korniutta lähentelevässä lavashow’ssa, kuten heavyn kulta-aikoina. Sillä juuri vilpitön ja rehellinen hauskapito on heavy metallissa ydin.

Nauttikaamme siis seuraavat lähivuodet Saunan tarjonnasta, sillä jokaisen dinosauruksen esiintyminen voi olla viimeinen.

Ennakoituja settilistoja Saunan ulkomaisille esiintyjille.

Ozzy Osbourne
Judas Priest

Queensrÿche
Cavalera Conspiracy
Accept
Helloween