Teosto-palkinnosta kisaavat mm. Rubik ja Tuure Kilpeläinen

Ehdokkaat tämänvuotisen Teosto-palkinnon saajiksi on valittu. Ehdokkaina on seitsemän teosta tai teoskokonaisuutta. Teosto-palkinnolla halutaan nostaa esiin rohkeita, omaperäisiä ja innovatiivisia kotimaisia sävelteoksia. Teokset voivat edustaa mitä tahansa musiikin lajia ja niiden pitää olla edellisen palkintokauden jälkeistä tuotantoa. Edellisen kerran palkinto jaettiin huhtikuussa 2011.

Palkinto jaetaan 1 – 4 teokselle tai teoskokonaisuudelle ja palkintosumma on enintään 40 000 euroa. Jos palkinnon saa vain yksi teos tai teoskokonaisuus, palkinto on 25 000 euroa. Palkintoehdokkaat on valinnut esiraati ja palkinnon saajan valitsee ehdokkaiden joukosta kolmihenkinen jury. Päätös julkistetaan Musiikkitalossa 12.4. klo 11.

Esiraadin valitsemat Teosto-palkintoehdokkaat perusteluineen ovat seuraavat:

Kalevi Aho: Sinfonia nro 15 (Kalevi Ahon teos Sinfonia nro 15)
Kalevi Ahon 15. sinfonia on hänen tuotantonsa valovoimaisimpia teoksia ja sinfonisen uudistamisprosessinsa tähänastinen huipentuma. Teoksesta välittyy orkestraalinen taituruus ja aito visionäärisyys. Sinfonia on yhtä aikaa taiteellisesti haastava ja kuuntelijalle helposti lähestyttävä.

Iro Haarla: Vespers (Iro Haarlan sävellykset Iro Haarla Quintetin levyllä Vespers)
Iro Haarlan Vespers on täynnä lämpimiä sävyjä. Teos on soinnillisesti aistikas, hienostunut ja sensitiivinen sekä rytmin ja harmonisen kehityksen kannalta kiehtova. Vespers onnistuu olemaan samaan aikaan universaali, pohjoismainen ja suomalainen.

Mikko Heiniö: Eerik XIV (Mikko Heiniön musiikki oopperassa Eerik XIV)
Mikko Heiniön musiikki oopperassa Eerik XIV on tyylillisesti moninaista ja dramaturgisesti herkästi reagoivaa. Sävellys tuo onnistuneesti esiin ja syventää oopperan hahmot, samalla kun se vie tarinaa sujuvasti eteenpäin. Teos jatkaa kunnianhimoisella ja persoonallisella tavalla rikasta kotimaista oopperaperinnettä.

Kari Ikonen Karikko: The Helsinski Suite (Kari Ikosen sävellykset Kari Ikonen & Karikon levyllä The Helsinski Suite)
The Helsinski Suite on tyylillisesti moninainen kokonaisuus, joka ammentaa jazzin ja modernin länsimaisen taidemusiikin perinteestä onnistuen samalla olemaan omaperäisesti soiva musiikillinen maailmansa.

Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani: Erämaa (Tuure Kilpeläisen sävellykset ja sanoitukset sekä Kaihon Karavaani -yhtyeen sovitukset Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani -yhtyeen levyllä Erämaa)
Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani päivittää Erämaa-levyllään suomalaista iskelmää riehakkaine karibialaissävyineen. Teos kunnioittaa perinteitä, niitä kuitenkaan liikaa kumartamatta.

Rubik: Solar (Artturi Tairan, Jussi Hietalan, Samuli Pöyhösen ja Sampsa Väätäisen sävellykset sekä Artturi Tairan sanoitukset Rubik-yhtyeen levyllä Solar)
Solar on omalakinen, kiehtova ja ennakkoluuloton kokonaisuus. Itsevarma ja tyylillisesti monimuotoinen levy yhdistää älykkäät pop-sävellykset taidemusiikista ammentaviin sovituksiin.

Milla Viljamaa: Minne (Milla Viljamaan teokset levyllä Minne)
Milla Viljamaa on luonut kiehtovan kokonaisuuden, johon on ammennettu vaikutteita eri puolilta maailmaa, ja lopputulos on ajaton ja persoonallinen. Urkuharmonin innovatiivisella käsittelyllä Viljamaa tuo instrumenttinsa tälle vuosituhannelle unohtamatta sen kansanmusiikillisia juuria.

Ehdokkaat on valinnut esiraati, johon kuuluivat toimittaja Harri Hakanen (puheenjohtaja),
toimittajat Jan-Erik Holmberg, Mats Liljeroos, Tarja Närhi ja Karoliina Vesa, muusikko Kristiina Ilmonen ja levytuottaja Pekka Ruuska. Voittajan valitsee raati, jonka puheenjohtajana toimii kirjailija ja harrastajamusiikintekijä Juha Itkonen, viulisti, säveltäjä ja kapellimestari Jaakko Kuusisto sekä laulaja-lauluntekijä Christel Sundberg, joka oli yksi viime vuoden Teosto-palkittujen teosten tekijöistä.

Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teosto ry perusti tunnustuspalkinnon vuonna 2003 edistääkseen kotimaista luovaa säveltaidetta. Palkintoa jakavat Teostoon kuuluvat säveltäjät, sanoittajat ja musiikin kustantajat. Valintaraadit koostuvat säännöllisesti vaihtuvista musiikkialan asiantuntijoista.