Taivaat raikaa nupit kaakossa – Jim Marshall on kuollut

Yläkerran orkesteri soi tästä lähtien lujempaa kuin koskaan. Brittiläisen Marshall Amplification -vahvistinvalmistajafirman perustaja, 50 vuotta firmaansa johtanut Jim “Father of the Loud” Marshall on siirtynyt ajasta iäisyyteen 88 vuoden iässä tänään. Jim Marshallin (29.7.1923-5.4.2012) luomaa, kehittämää ja hänen mukaansa nimettyä Marshall kitara- ja bassovahvistinbrändiä tuskin tarvitsee sen enempää esitellä. Marshall on briljantin rock-kitarasoundin synonyymi, lajissaan edelläkävijä, legenda ja rockin historian olennaisimpia ja ajattomimpia kulmakiviä. Ilman Marshallia rock ei kuulostaisi siltä, mitä se on.

Marshall -vahvistin syntyi kun lontoolainen musiikkikaupan pitäjä ja rumpujen soitonopettaja Jim Marshall huomasi, etteivät kitaristit löydä itselleen sopivaa vahvistinta. Niinpä hän päätti tehdä kitaristeille sellaisen. Hän pestasi apuun Ken Branin ja Marshall Amplification -yhtiö perustettiin vuonna 1962.

Ensimmäinen Marshall -vahvistin oli tekniikaltaan kopio amerikkalaisesta Fenderin Bassmanista paitsi että vahvistin ja kaiutin olivat erillisissä koteloissaan. Myöhemmin amerikkalaisperäiset muuntajat ja radioputket vaihdettiin englantilaisiin, jolloin sointiin tuli enemmän aggressiivisuutta.

Hatut pois ja hanaa marsuihin, rokut!

 

R.I.P. Jim