System of a Down kruunasi Provinssirockin

Provinssirock myi loppuun, eikä vähiten System of a Downin ansiosta. Kertaalleen pillit pussiin lyönyt yhtye päätti hiljaiselonsa ja ilmoitti tekevänsä vielä ainakin yhden kiertueen. Jääkö se samalla SOAD:n viimeiseksi, sitä emme tiedä. Sen sijaan on varmaa, että ennen Provinssirockia ei orkesteria Suomen kamaralla oltu nähty. Ja hyvin todennäköisesti esiintyminen jää samalla myös viimeiseksi.

Festivaalien odotetuin esiintyjä astui lavalle sovittuna ajankohtana. Lavan eteen viritetty lakana sai väistyä, kun nelihenkinen ryhmä repi soittimistaan irti Prison Songin säveliä. Toxicityltä tuttu kappale antoi osviittaa tulevasta, sillä luvassa oli runsaasti jo klassikoksi kohonneen albumin materiaalia.

Siinä missä Malakian näytti rock-tähdeltä... Kuva: Nelly Tatti

Siinä missä Malakian näytti rock-tähdeltä... Kuva: Nelly Tatti

SOAD:n paluukeikoissa päätösvalta on annettu osin yleisölle. Ihmisille annettiin mahdollisuus äänestää omia biisisuosikkejaan, joiden joukosta yhtye kokosi settilistansa. Kovin moni tuskin pettyi viisukavalkadiin. Se nimittäin käsitti kaikkiaan lähes kolmekymmentä vetoa.

Serj Tankianin ja Daron Malakianin kipparoima yhtye ei juuri puhellut, vaan keskittyi olennaiseen. Tiukasta musiikillisesta annista huolimatta illan tunnelma ei kohonnut kovin aggressiiviseksi. Pehmoapinaa vyötäröllään roikottanut Tankian keskittyi laulamiseen, ja ainoastaan Malakianin astetta rähjäisemmästä olemuksesta aisti vaaran tuntua.

Kritiikin siemen piileekin juuri nelikon, onko näin edes lupa sanoa, hyväntuulisuudessa. Lavalla ei nähty (Armenian) kansanmurhasta laulavaa yhtyettä, vaan kappaleensa ulkoa osannut ryhmä, joka saattoi nojata karismansa ja tauosta huolimatta vahvan rutiininsa riittävyyteen.

Ennen illan ehdotonta kliimaksia yhtye päätti tarjota yleisölleen livenä ennen kuulematonta herkkua: Vicinity of Obscenityn. Kädenojennuksesta saamme bändin lisäksi kiittää eturiviä, ja siellä roikkunutta lakanaa. On tosin outoa, mikäli hervoton kappale ei kolkutellut jo äänestyksen kärkisijoja.

Korkealla sen sijaan takuulla olivat Suite-Pee, War?, Toxicity ja Sugar. Ne pitivät myös huolen siitä, että ilta sai ansaitsemansa päätöksen. Provinssirockissa nähtiin hyvävireinen, joskaan ei aivan voimiensa tunnossa oleva yhtye. Kiertue tarjosi mahdollisuuden nähdä SOAD edes kerran livenä, mutta merkitsikö paluu lopulta yhtä paljon yhtyeelle itselleen.

...oli Tankian kuin kuka tahansa meistä. Kuva: Nelly Tatti

...oli Tankian kuin kuka tahansa meistä. Kuva: Nelly Tatti

Settilista:
Prison Song
Soldier Side –Intro
B.Y.O.B.
I-E-A-I-A-I-O
Needless
Deer Dance
Radio/Video
Hypnotize
Question!
Suggestions
Psycho
Chop suey!
Lonely Day
Bounce
Kill Rock’n Roll
Lost In Hollywood
Forest
Science
Vicinity of Obscenity
Honey
Holy Mountains
Aerials
Tentative
Cigaro
Suite-Pee
War?
Toxicity
Sugar