Suukeisarin uudet vaatteet

Shoegazing– tuo 80 ja 90-lukujen taitteen brittirockin säröisen efektifetissinen sivujuonne on viime vuosina jälleen kiinnnostanut indiekansaa. Sen lisäksi, että lajityypin ehkä definitiivisin ryhmä My Bloody Valentine heräsi koomasta keikkalavoille tärykalvojamme kurittamaan, on näitä meluvalleja, unenomaista helinäpoppia ja leijailevaa avarusjumitusta hyödyntäviä uusia bändejä tupsahdelut esiin yhä tiheämmällä frekvenssillä. Kevin Shieldsin poppoon ohella The Jesus & Mary Chain, Spacemen 3, Ride ja Slowdive löytyvät yhä useamman tulokkaan referenssilistoilta.

Tämä suukeisaroinnin genrehipstereiden toimesta nu-gazeksi (voi elämä näitä termejä) ristimä uusi tuleminen tuntuisi tapahtuvan jossain aivan muualla kuin alkulähteillä. Varsinkin rapakon takaa vaikuttaisi olevan innostusta. Yksi innostuneista on Brooklynissä (missäs muuallakaan) siinnyt A Place to Bury Strangers, joka on paraikaa Suomessa lyhyellä rundilla Indie-Iltamien pääesiintyjänä.

Toisin kuin viime kuussa Suomessa käväissyt, yhä popimpaan leijuntaan suuntautunut Deerhunter, A Place to Bury Strangers ei särössä ja äänenpaineessa säästele. Vaikuttavaa vallia on. Tummasävyistä, emotionaalisen etäännytettyä kaikulaulua on. Koko soundi ja äänitekstuuri on tarkoin mietitty osuvan sinne jonnekin varhaisen The Jesus & Mary Chainin ja My Bloody Valentinen rokimman osaston välimaastoon. Bändin kitaristi-vokalisti Oliver Ackermann lienee aivan samanlainen perfektionistinen efektirunkkari kuin Kevin Shieldskin. Mies perusti jopa oman efektipedaaliyhtiönsä, Death by Audio, jonka palveluksia ovat käyttäneet U2:n ja Wilcon ohella myös My Bloody Valentine. Kas kas. Ympyrä sulkeutuu.

Taitavan apinoinnin lisäksi A Place to Bury Strangers osaa myös biisintekemisen jalon taidon ja lisäksi pari vuotta sitten ilmestynyt debyytti on varsin vaihteleva pakkaus, jossa Joy Division ja The Cure -henkisten tunnelmointien lomittuvat konesäksätyksilläkin maustettuihin särörokkihyökyaaltoihin. Musiikki vakuutti ainakin yhtyeen vuoden alussa kiinnittäneen Muten, joka julkaisee bändin kakkoslevyn lokakuussa.

A Place to Bury Strangers Indie Iltamissa:

To 30.7. Turku, Klubi + Dead Combo, Eleanoora Rosenholm, While I’m Alive, Murmansk
Pe 31.7. Helsinki, Tavastia + Dead Combo, Murmansk

www.myspace.com/aplacetoburystrangers
www.myspace.com/indieiltamat

Shoegazing-blogi: http://shoegazeralive2.blogspot.com/