Stoner-pioneeri Sleepin paluukiertue yltää Suomeen

Paluun tehnyt yhdysvaltalaisbändi Sleep saapuu kesän kynnyksellä Suomeen. Nykymuotoisen stonerin ja doomin syntyyn merkittävän vaikutuksen tehnyt pioneeriyhtye nähdään Tavastialla tiistaina 8. toukokuuta. Konsertin liput tulevat myyntiin Tikettiin perjantaina 17. helmikuuta.

EDIT: Lue myös ennakkotunnelmia ja fiilistelyä Roadburn 2012 keikasta.

Sleep-yhtyeen juuret löytyvät jo 80-luvulla Bay Arean punk-skenessä vaikuttaneesta Asbestosdeath-bändistä. Yhtyeen nimen vaihdon jälkeen julkaistu Sleepin debyyttilevy ”Volume One” (1991) ja toinen albumi ”Sleep’s Holy Mountain” (1993) tekivät lähtemättömän vaikutuksen myöhempien vuosien stoner- ja doom-genreihin. Vanhaa heavy metalia á la Black Sabbath, punk-vaikutteita sekä raskaita kitaravyörytyksiä pitkissä ja psykedeelisissä kappaleissaan esittänyt Sleep loi samalla kokonaan uudet standardit metal- ja punk-vaikutteiselle alternative-musiikille.

Seuraavaksi Sleep aloitti uransa pääteoksen valmistelun. Bändin tuolloinen levy-yhtiö London Records ei kuitenkaan suostunut julkaisemaan yhdestä ainoasta kappaleesta muodostunutta ja yli tunnin mittaista kannabis-teemalevyä ”Dopesmoker”. Lopulta yhtye muokkasi levystä lyhennetyn version ”Jerusalem”, joka sekin hyllytettiin ja bändi siirtyi telakalle.

[youtube _WDyBB6REwQ]

Sleepin tauosta huolimatta yhtyeen myyttinen maine vain kasvoi ja lopulta sekä ”Jerusalem” (1999) että ”Dopesmoker” (2003) näkivät päivänvalon. Yhtyeen paluuta lavoille saatiin kuitenkin odottaa aina vuoteen 2009 saakka, jolloin Sleep vieraili ATP-festivaaleilla. Sittemmin yhtye on esiintynyt vain muutamia kertoja, ja kevään harvinaisella Euroopan kiertueellaan Sleep nähdään Tavastian ohella muun muassa Roadburn-festivaalin pääesiintyjänä.

Sleepin tauon aikana yhtyeen kitaristi Matt Pike oli mukana perustassa High on Firea, ja bändin basisti-vokalisti Al Cisneros vaikuttaa muun muassa OM:in ja Shrinebuilderin riveissä. Nykymuotoisen Sleepin kokoonpanon täydentää Neurosis-yhtyeen rumpali Jason Roeder.

Konsertti järjestetään yhteistyössä Sue-lehden kanssa.

KEIKKA
Ti 8.5.2012 Helsinki, Tavastia

LIPUT
Myyntiin pe 17.2.2012 klo 9.00
– 35 EUR +toimituskulut. Ennakko: Tiketti.
– 38 EUR ovelta


Posted

in

, ,

by

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.