Scout Niblett, blues-alkemisti

Brittiläinen Emma Louise Niblett (s. 1972) löysi minimalistiselle, säröisää kitarameluakin sisältävälle bluesilleen paremmat olosuhteet Amerikoista, joten päätti muuttaa sinne. Artistinimensä hän poimi Harper Leen Kuin surmaisi satakielen -klassikkokirjan päähenkilöltä Jean Louise “Scout” Finchiltä. Astrologiasta innostunut lauluntekijä on ehtinyt jo viidenteen kokopitkään, vuoden alussa ilmestyneeseen The Calcination of Scout Niblettiin. 10.11. hän saapuu ensimmäistä kertaa Suomeen keikalle.

Avaisitko minulle hieman tuota pasutuksen (calcination) -konseptia ja miten se suhteutuu levyn sanoituksiin. Ilmeisesti kyse on epäpuhtauksien poistamisesta kuumuudella, mutta henkilökohtaisella tasolla?

– Kyllä. Pasutus on alkemian ensimmäinen aste, jossa poltetaan epäpuhtaudet pois. Mutta tässä tapauksessa se on eräänlaista psykologista alkemiaa.

Levyn kannessa vilkutat iloisesti puhalluslamppu kädessä. Oletko ikinä hitsannut oikeasti?

– En. Valokuva tehtiin vain tuota levyä varten, ikään kuin metaforana sille pasutukselle. Sen piti olla hauska kuva, mutta siitä tuli itse asiassa jotenkin pelottava. Näytän joltain seonneelta kotirouvalta. Se sopii kuitenkin todella hyvin, koska tavallaan itse levykin pelottaa minua.

Levyllä onkin melko synkeä, melkeinpä keskiaikainen tunnelma.

– Ymmärrän tuon hyvin, sillä olen todella kiinnostunut kaikesta keskiaikaiseen kulttuurin liittyvästä, siitä kuinka alkemia ja astrologia oli osa jokapäiväistä elämää.

Musiikki on vieläkin minimalistisempaa tällä kertaa. Levyllä ei taida olla mitään vierailijoita rumpalia lukuun ottamatta?

– Kirjoitin kappaleet eristyksessä ja ne ovat luonteeltaan yksinäisyyteen taipuvaisia, joten oli parempi ettei levyä tullut tekemään useita ihmisiä. Yleensä jokaisen levyni tekoprosessi liittyy vaihe, jossa työstän ja sovittelen kappaleita bändin tai ainakin rumpalin kanssa. Tällä kertaa bändin kasaaminen osoittautui mahdottomaksi. Sain erään ystäväni soittamaan rumpuraidat levylle, mutta hän oli tosiaan vain mukana äänitysvaiheessa.

Esiinnyt myös yleensä livenä kaksin rumpalin kanssa. Oletko tehnyt keikkoja aivan soolona joskus?

– Kyllä. Niinhän minä aloitin kun ei ollut varaa rumpaliin. Tällä kiertueella on toki rumpali matkassa.

Olet äänittänyt neljä viimeistä levyä Steve Albinin kanssa. Miksi tykkäät työskennellä hänen kanssaan?

– Livemäinen soundi on minulle todella tärkeä. En pidä päällekkäisäänityksistä ja turhasta hinkkaamisesta. Pidän siitä ajatuksesta, että voi vain mennä johonkin tilaan, soittaa biisit livenä ja joku nauhoittaa ne. Se on paljon innostavampaa kuin työstää levyä studiossa viikkokaupalla.

Olet syntyjään britti ja asuit Englannissa urasi alkuvaiheille asti, jolloin päätit muuttaa Yhdysvaltoihin. Miksi?

– Muutin USA:han pääasiallisesti koska halusin tehdä musiikkia täysiaikaisesti. Aluksi minulla oli vain väliaikainen työviisumi kiertueiden tekemistä varten, mutta sain jatkettua sitä. Muutin myös siksi pois Englannista, että koin sikäläisen kulttuurisen ilmapiirin tukahduttavaksi, ainakin sen suhteen mitä itse halusin tehdä. Amerikoissa tuntui, että voin olla oma itseni. Lisäksi tykkään todella paljon USA:sta – sen kulttuurista ja sen kauniista maisemista. On mahtavaa ajaa läpi maan keikkamatkalla ja katsella upeita näkymiä.

Saavut ensimmäistä kertaa Suomeen. Helsingin keikkasihan siirtyi Tavastialta pienempään tiloihin Semifinaliin.

– Olen todella innoissani, koska en ole ikinä ollut maassanne. Kuulin että keikkapaikka vaihtui, mutta en tiennyt että uusi keikkapaikka on pienempi. Ei se minua haittaa. Pidän pienistä intiimeistä paikoista ja väentungoksesta.

Scout Niblett esiintyy keskiviikkona 10.11. Semifinalissa. Lämppärinä toimii juuri kolmannen albuminsa julkaissut noise rock -trio Fun.

Soittoajat:
22:00 Scout Niblett
21:00 Fun

http://www.scoutniblett.com/
http://www.myspace.com/scoutniblett
http://www.noisecorewalze.com/
http://www.myspace.com/noisecorewalze