Porcupine Tree näytti jälleen kyntensä

21.10.2009 Helsinki, Jäähalli

Kuva: Nelly Tatti

Kuva: Nelly Tatti

Brittiläinen Porcupine Tree on vieraillut Suomessa viime aikoina suhteellisen tiheään ja jopa pieneen kyllästymiseen asti. Tällä kertaa mielenkiinnon kuitenkin herätti se, että yhtye on vastikään julkaissut uuden albumin, The Incidentin. Huhut muilta tämän kiertueen keikoilta olivat kertoneet tarinaa, jonka mukaan yhtye esittäisi keikalla uuden albumin kokonaisuudessaan.

Porcupine Tree ei ole varsinaisesti tunnettu minään kovinkaan riehakkaana live-esiintyjänä. Sen sijaan bändin soitto on puolestaan livenä upeaa kuultavaa ja myöskään soundillisesti bändi ei mene siitä mistä aita on matalin. Myös tällä kertaa soundit olivat kunnossa ja soitto kulki mallikkaasti. Jälleen kerran rumpali Gavin Harrisonin työskentely setin takana oli jotain uskomattoman hienoa. Jo edellisiltäkin keikoilta tuttu videoscreeni täydensi kokemusta myös visuaalisemmaksi, bändin keskittyessä lähinnä soittoon.

Huhut uuden albumin soittamisesta kokonaan tosiaan pitivät paikkansa ja ensimmäisen tunnin aikana kuultiin The Incidentin ensimmäinen levy kokonaisuudessaan ja kymmenen minuutin tauon jälkeen alkoi toinen osuus, jonka aikana kuultiin vanhempaa materiaalia. Luonnollisesti ensimmäinen osuus sisälsi yleisölle hieman tuntemattomampaa materiaalia ja se näkyi myös yleisön reaktioissa. Kaiken kaikkiaan The Incident on osoittautunut astetta haastavammaksi albumiksi ja sen avautuminen ottaa oman aikansa, mutta keikalla biisit tuntuivat toimivan hyvin. Toisessa setissä Anesthetizen toinen osuus kuulosti yhtä hyvältä kuin aikaisemminkin ja Way Out of Here räjäytti mahtipontisuudellaan. Oikeastaan ainoastaan vanha hitti, Trains, alkaa kuulostaa pikku hiljaa puhkisoitetulta ja sen voisi kyllä jättää setistä jatkossa kokonaan pois. Mitään järin yllättävää ei siis kuultu, mutta jälleen kerran Porcupine Tree osoitti mahtavuutensa.