Pimiö-ohjelma – Laibach, Ministry ja Marilyn Manson

Pimiön industrial-spotteihin astelee nyt kolme ulkomaalaista veteraaniryhmää Laibach, Marilyn Manson ja paluun kuolleista tehnyt Ministry.

Laibach on Suomessa nyt poikkeuksellisen ajankohtainen nimi, sillä yhtye julkaisi soundtrack-albumin kotoiseen Iron Sky -elokuvaan. Ja kun asiaa tarkemmin miettii, niin eipä tätä parempaa valintaa olisi voitu tehdä, kun elokuva kuitenkin kertoo kuusta palaavista natseista. Laibach on koko mittavan uransa ajan leikitellyt nimenomaan fasismin ja totalitarismin teemoilla luoden niistä ironiaa, ja asettuen toistuvasti näitä äärimmäisiä ilmiöitä vastaan, vaikka matkan varrelle on mahtunut monia väärinkäsityksiäkin. Iron Sky on soundtrack sanan varsinaisessa merkityksessä, sillä scorea ja puhetta pitkällä albumilla piisaa ja mukana on vain muutama varsinainen kappale. Siitä huolimatta kiekko on suositeltava hankinta, mikäli Iron Skyn maailma vain kiehtoo.

Marilyn Manson ei ole ollut kovinkaan kummoisessa vedossa viime vuosina, mutta nyt on viimein koittanut ainakin jonkinlaisen käännöksen aika. Viiden vuoden takainen Eat Me, Drink Me oli millä tahansa mittapuulla heppoinen kokonaisuus, eikä pari vuotta myöhemmin ilmestynyt The High End of Low pistänyt juuri paremmaksi, vaikka vanha luottomies Twiggy palasikin tuolloin takaisin ruotuun. Mansonin Born Villain jatkaa tätä hitaasti käynnistynyttä nousua ja vaikka ylipitkä albumi menettää hetkittäin suuntansa, on tämä silti parasta Marilyniä lähes kymmeneen vuoteen. Parannusta on tapahtunut niin musiikissa kuin lyriikoissa, kun herra on viimein päässyt yli parisuhdehelvetistään.

Kolmikon kolmanneksi pyöräksi jää tällä kertaa Ministry, joka jostain kumman syystä tekee nyt paluun niin levyttävänä kuin esiintyvänäkin bändinä. Neljän vuoden tauko onkin ladannut akut täyteen, mutta samalla Ministryn industrial-kilpurin suuntavakavuus on kadonnut totaalisesti. Mestari Jourgensen yhtyeineen kiskoo industrial metalia maisemaan sata lasissa, mutta kappaleet kuulostavat harmillisesti lähinnä edellisten levyjen ylijäämäraidoilta. Onneksi mukana on SOD-laina Speak English or Die sekä säällinen Double Tap, jotta tulevilla festarikeikoilla ei tarvitse kyllästyä pystyyn uuden materiaalin keskellä. Nyt Al skarppausta peliin ja työstät tuosta kunnon remix-albumin ja äkkiä!

[jwplayer config=”radionoise” file=”http://noise.fi/wp-content/uploads/podcast/120525pimio.mp3″]

Podcastissa kuultavat biisit:

Laibach – B-Mashina
Laibach – Amerika
Ministry – Kleptocracy
Ministry – Double Tap
Marilyn Manson – No Reflection
Marilyn Manson – Overneath the Path of Misery
Marilyn Manson – You’re So Vain
Ministry – United Forces
Laibach – Under the Iron Sky


Posted

in

, ,

by

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.