Pakanallista bailausta Týrin tahtiin

MC-Hár miehistöä ja humalainen suomalaistoimittaja n. klo 4.30 bussijonossa
MC-Hár miehistöä ja humalainen suomalaistoimittaja n. klo 4.30 bussijonossa

Päätimme jättää perjantain við Múrinin väliin, koska päivän ohjelmisto vaikutti tylsältä sekalaiselta sillisalaatilta. Päivän ohjelmisto tarjosi mm. bluesbandin, saarten tunnetuimman kantritähden, folklaulajia, X-factor-laulukilpailun voittajan ja Färsaarelaista standupkomiikkaa musiikin kera. Pipar og Salt oli loitsunnut tuhatpäisen yleisön lämminhenkiseen yhteislaulantaan ja naurattanut huumorillaan. Illan mielenkiintoisin indiebändi The Ghost onneksi esiintyy myös G-festivaaleilla.

Lauantaina päädyimme paikalle teinipunkbändi The Dreamsin aloitellessa keikkaansa. Äärimmäisen energinen bändi valloitti teinityttöjen sydämet kuten videolta voi helposti aistia:

Itselleni bändin musiikki kallistui aivan liikaa teinivaihteelle ja encorena soitettu Bryan Adams laina Summer of ‘69 toi mieleen vain puistattavia muistoja. Yleisesti lähes jokainen bändi näillä festareilla on soittanut viimeisenä kappaleena tunnetun englanninkielisen koverin. Lienee paikallinen tapa päättää keikka?

Rankan sateen ja kylmän tuulen takia päätimme skipata paikallisen Spice Girlsin Faroe 5:n esiintymisen. Keskityimme väijymään lauantain ehdottomasti odotetuinta fäärsaarelaista bändiä. Viikinkimetallin pioneeri Týr on juuri julkaissut uuden albumin By The Light of the Northern Star ja bändi oli kesän ainoalla keikalla kotimaassaan við Múrinin pyhällä maalla. Keikka lähti vauhdikkaasti liikkeelle tuoreen hitin Hold the Heathen Hammer High tahtiin:

Týr nautti selvästi esiintymisestään ja hemmotteli kotiyleisöön lukuisilla fäärinkielisillä kappaleilla. Setin ainoat englanninkieliset kappaleet olivat Heathen Hammer, Hail to the Hammer ja encorena soitettu irkkutraditionaali Whiskey in the Jar. Sinklars Visa kirvoitti odotetusti yleisön yhteislaulantaan:

Harmittavasti Týr haastattelun vuoksi missasimme Boys in a Bandin, mutta onneksi ryhmä soittaa myös ensi viikonlopun G-festivaaleilla. Týr haastattelu nauhoitettiin Skandinavian vanhimmassa puutalossa. Samalla nautimme paikallisia perinneherkkuja, mm. valaan rasvaa ja lihaa. Haastattelun tulette kuulemaan viimeistään syksyllä Radio Noisesta.

Týr basisti Gunnar nautti soittaa pitkästä aikaa kotitanhuvilla
Týr basisti Gunnar nautti soittaa pitkästä aikaa kotitanhuvilla

Entistä kovempi sade pilasi muuten loppuillan fiilistä, mutta kaljateltassa oli entistä enemmän tunnelmaa. Tutustuimme moneen paikalliseen artistiin ja saarten mediaväkeen. Annoin illan hämärtyessä videohaastattelun Portal.fo-verkkomedialle. Jargow näyttää olevan hivenen maistissa ja enklanti näyttää taipuvan humala-aksentilla.  Katso klippi täältä ja nauti 😀

Suomalaisurpo sönköttää videolle
Suomalaisurpo sönköttää videolle

Ehkäpä festivaalien odotetuin bändi oli loppujen lopuksi ruotsalainen Ace of Base. Trion valoshow yhdistetty muuhun rekvisiittaan ja taustakankaisiin oli yllättävän näyttävää pimeässä illassa, mutta se tärkein eli musiikki palautti mieleen ainoastaan 90-luvun teinitraumat. Kansa kuitenkin rakasti bassoässien hittikimaraa ja tulipa sitä itsekin laitamyötäisessä tanssittua.

Ace of Basen hillitön valoshow kovassa sateessa
Ace of Basen hillitön valoshow kovassa sateessa

Vaikka sää rokotti festivaalien päätöspäivää oli jo pelkästään Týrin näkeminen näissä maisemissa ikimuistoinen kokemus. Aamun valjetessa palasimme takaisin Torshavin tukikohtaan ja vietimme sunnuntain leppoisissa darratunnelmissa. Tämän viikon aikana on tarkoitus haastatella useampaa paikallista bändiä ja valmistella ensi viikon G-festivaalia varten.

Týr nokkamies Heri Joensen
Týr nokkamies Heri Joensen

Posted

in

by

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.