Noisen ruuvipenkissä Pronssisen Pokaalin Tomi Sivenius

pronssinen_largeOlemme saaneet ruuvipenkkiin puristettavaksi ja kiristettäväksi Pronssinen Pokaali-yhtyeen nokkamiehen, Tomi Siveniuksen. Vuonna 1995 perustettu ja ensimmäisessä vaiheessaan vuonna 2000 hajonnut vaihtoehtorock-ryhmä on saanut vuosien mittaan kulttistatusta mm. Kotiteollisuuden, Mokoman ja Monsteriserin laukaisualustana menestyksekkäille urille. Pronssinen Pokaalin musiikilliset piirteet ovat kuitenkin toisenlaiset. Lappeenrantalaisryhmä tekee paluun 13 vuoden levytystauon jälkeen 1.3. julkistettavalla, uudella albumilla Vastatuulensoutajat. Mistä siis on kyse ja miksi?

Mistä Pronssinen Pokaali sai kimmokkeen palata takaisin ja miksi?

Vuonna 2005 olin ollut viisi vuotta tekemättä minkäänlaisia musiikillisia juttuja, en edes kuunnellut musiikkia niihin aikoihin. Hynysen Janne joka asui siihen aikaan Tampereella, otti yhteyttä minuun ja kyseli olisko biisejä, joita voitaisi käydä rakentelemaan. No eihän niitä silloin ollut, mutta keskustelumme jälkeen sovittiin että nähtäisiin parin viikon jälkeen Lappeenrannassa ja alettaisiin tekemään jotain. Asuin siihen aikaan Savonlinnassa ja vaikka se mukava kaupunki onkin, antoi kaupungin virikkeettömyys hyvää aikaa uusien kappaleiden luomiseen. Kun viimein Jannen kanssa Lappeenrannassa tapasimme, saimme heti rungot kasaan kappaleisiin Ajan viitta ja Hiomaton. Silloin tuli sellainen fiilis että kotona ollaan. Ehdotimme Riikosen Jyrille että Pokaali voisi aktivoitua, johon Jyri vastasi että messissä ollaan. Samoin vastasi myöhemmin myös Vuorelan Pasi ja Kupiaisen Janne, joten matka oli alkanut.

Työstitte tulevaa levyänne usean vuoden. Kuinka suunniteltua ja määrätietoista Pokaalin paluu oli?

PP:n jäsenten silloisista eri elämäntilanteista johtuen varsinkin ensimmäisinä vuosina ehdimme vain harvakseltaan kokoontumaan ja rakentamaan musiikkia yhdessä. Paluu ja levyn tekeminen oli kuitenkin alusta asti hyvin päämäärätietoista ja ilman sitä levy olisi tuskin koskaan valmistunutkaan.

Jatkatteko yhtyeellänne musiikillisesti siitä pisteestä mihin hienolla Maa Hehkuu -albumillanne jäitte, vai onko ääntelynne aivan toisenlaista?

Vastatuulensoutajat on taattua Pronssista Pokaalia, levyltä löytyy musiikillisesti uutta sekä varmasti myös vanhaa tunnelmaa.

Kuinka vuoden 2012 Pronssinen Pokaali eroaa 95-2000-ajanjakson Pokaalista? – Ne merkittävimmät osatekijät ja toimintakulttuurin eroavaisuudet?

Ennen jokaista Pokaalin levyä on PP:n miehistössä tapahtunut muutoksia, jotka on vaikuttaneet bändin soundiin. Tänä päivänä Pronssinen Pokaali on kuitenkin musiikillisesti parempi kuin koskaan ja mikä parasta, pronssinen into on yhtä kirkas kuin vuonna 1995.

Mitä asioita Pokaalin toiminnassa on pysynyt ennallaan vuosien tauon jälkeen ja mitkä asiat ovat muuttuneet eniten?

Toiminta on edelleen, vuosien jälkeenkin, vanhojen ystävien keskinäistä musiikillista yhteistoimintaa ja hauskanpitoa. Suurin ero 90-lukuun verrattuna on se, että nykyisin emme enää vietä kaikkea aikaamme treenikämpällä vaan musiikintekeminen tapahtuu muualla ja kokoonnumme lähinnä hioutumaan yhteen.

Kuinka uusi levynne syntyi ja millaisen panostuksen ja yhteensattumien tuloksena?

Tällä kertaa levyn tekoa aloitellessamme PP:lla ei ollut levy-yhtiötä eikä ohjelmatoimistoa tukena, oli vain me soittajat sekä into tehdä musiikkia. Teimme jonkin verran satunnaisia keikkoja, joista saaduilla tuloilla maksoimme äänityskustannuksia. Matkan varrella saimme myös tukea ja apua ystäviltämme musiikkimaailmassa ja kun oli vuosia kierrelty pitkin eteläisen Suomen luolia oli levy yhtenä päivänä valmis. Mutta kuka sen julkaisisi? Etsintää, kyselyitä ja odottelua kesti puolitoista vuotta, kunnes HIFK:n fanikatsomosta kajahti, C7 Records halusi julkaista Vastatuulensoutajat -levymme! Hulluus on yhteinen nimittäjämme!

Onko hajoaminen/ pitkä tauko tehnyt Pronssiselle Pokaalille jotain hyvää vuosien myötä?

Kyllä, tauko on tehnyt hyvää, siitä huomaa ettei perusasiat muutu ja PP:lla ne on kohdallaan.

Pronssinen Pokaali on vuosien mittaan osoittautunut raskaan suomalaisen rockin merkittävimpien bändien “kantaäidiksi”. Merkitseekö tämä asia teidän nykyiselle toiminnallenne yhtään mitään?

Tietenkin merkitsee, kumpainenkin, sekä Mokoma että KT, tekee helvetin hienoa musiikkia ja hevi on hyvästä!

Onko teillä ollut palaamisenne yhteydessä kiinnostusta yhteistyöhön suomihevin nykyjumalten: Hynysen, Annalan, Sinkkosen ja Hyrkkään kanssa, joiden kanssa teitte paluukiertueenkin vuonna 2007? Jos, miten/ kuinka asiat ovat edenneet?

Jari (Sinkkonen) ja Jouni (Hynynen) ovat joillakin keikoilla olleetkin mukana ja ylipäätään, kaikki vanhat Pokaalin soittajat ovat aina tervetulleita mukaan Pokaalin toimintaan ja talkoisiin.

Kuinka luonnehtisit tulevalle levynne kappaleiden sanoituksiasi – Onko aika patinoinut sinusta taiteilijan?

Sanat jatkaa samoilla Pokaaliapajilla kuin aikaisemminkin. Vaikka yritinkin joihinkin kappaleisiin tuoda uutta sanoitustyyliä, tuottajakaksikko Riikonen ja Hynynen ilmoitti yhdestä suusta että “tuo ei ole sinun sanomaa, eikä varsinkaan Pokaalia, joten tee uudet!” Aika on pikemminkin tampannut minusta ulos taiteilijan.

Tulevaisuuden näkymät: Levyn julkaisu, Kuinka paljon tulette keikkailemaan…ym muuta?

Vastatuulensoutajat julkaistaan Lappeenrannassa, Old Cock ravintolassa 22.2.2013 kello 7, sen jälkeen taivas on avoin…

Kuinka Pronssinen on pokaali vuonna 2013?

Pokaalin vuosi 2013 tulee olemaan erittäin pronssinen!