Noise.fi suosittelee: Tsekkaa myös nämä bändit Rock the Beachissa

Kesän uutuusfestari Rock the Beach valtaa Hietaniemen rannan Helsingissä tällä viikolla. Festivaali tarjoaa mittavan kattauksen modernia rockia, hardrockia, metalcorea, punkrockia ja elektronista musiikkia.

Rock the Beachin ohjelmisto on esiintyjien nimekkyyden perusteella kesän parhaita Suomessa. Perinteiset isot yleisfestarit Provinssirock, Ruisrock ja Ilosaarirock jäävät selvästi jälkeen. Rock the Beachilla on vyöryttää lavalle Green Day, Rammstein, 30 Seconds to Mars, Queens of the Stone Age ja Paramore, joista jokainen yksistään voisi olla suomalaisen festarin ykkösnimi.

Hietaniemessä juhlitaan keskiviikkona 26.6. (mm. Green Day, Queens of the Stone Age, Stone Sour) sekä lauantaina 28.6. (mm. 30 Second to Mars, Airbourne) ja sunnuntaina 29.6. (mm. Rammstein, Paramore). Välipäiväksi jääneelle torstaille on koottu klubipäivä-nimikkeen alle tarjontaa monista Helsingin rockpaikoista. Ohjelmamyyntijätti Live Nationin itse järjestämä festivaali on sopivien kiertueaikataulusattumien varaan rakennettu kokonaisuus. Niinpä voi hyvin olla, että Rock the Beach järjestetään vain tämän kerran tai ainakaan sen ajankohta ei ole kiveen kirjoitettu.

Festivaalin ohjelmisto on hyvin nuorisopainotteinen. Ensinnäkin moni festarin artisti nauttii erityisesti nuoremman musiikinkuuntelijapolven suosiota. Toisaalta bänditkin ovat verrattain nuoria – vai muutama on perustettu ennen 2000-lukua ja oikeastaan vain Green Day on ollut iso nimi jo 1990-luvulla. Nostalgialle tai comebackeille ei ole näissä juhlissa sijaa.

 

Rock the Beachin plussat ja miinukset

Hyvien yhteyksien varrella ja kävelymatkan päässä Helsingin keskustasta sijaitsevalle festarialueelle pitäisi olla helppo saapua. Sisääntuloportit saattavat kuitenkin ruuhkautua illansuussa, jos kovin moni tulee katsomaan vain isoimpia nimiä, joiden keikat on sijoitettu iltoihin. Hietaniemen ranta on ihanteellinen kesäfestaripaikka, edellyttäen toki, että sää pysyy lämpimänä ja aurinkoisena. Live Nation lupailee satsaavansa festarivieraiden viihtyvyyteen, joten toivottavasti sen aiemmin järjestämän Sonispheren kokemuksista on otettu opiksi. Ainakin yhtenäiseltä anniskelualueelta näyttäisi kartan perusteella olevan näkyvyys kahdelle isoimmalle lavalle. Samanlainen järjestely on tulossa myös Suvilahteen Tuskaan.

Rock the Beachin pääesiintyjät ovat niin isoja nimiä, että ne voisivat koota yli 20 000 katsojaa pelkästään omalle keikalleenkin. Niinpä iltojen viimeisiltä bändeiltä Green Daylta, 30 Seconds to Marsilta ja Rammsteinilta kuullaankin pitkät kahden tunnin keikat. Eri päivien ohjelmistossa on mukavasti profilointia, jolloin myös yhden päivän lipun hankkiminen on toimiva ratkaisu. Melkein yksittäiskonsertin lipun hinnalla voi nauttia samalla koko päivän tarjonnan. Keskiviikkona painottuu alternative- ja punklähtöinen rock. Perjantaille on keskitetty ainakin hard rockia lauantain ollessa ehkä eniten eri tyylien sekamelskaa. Tuska-festivaali järjestetään Helsingissä samana viikonloppuna, mutta sen ja Rock the Beachin musiikkiprofiilit eivät mene kovin paljon päällekkäin.

Festarin isot nimet lienevät useimmille tuttuja, mutta 38 esiintyjän joukkoon mahtuu myös lukuisia vähemmän tunnettuja yhtyeitä ja artisteja. Tutustuimme tarjontaan ja suosittelemme tarkistamaan ainakin nämä.

 

Metz

(Carlings-lava lauantaina klo 16.15–17.10)

Kanadalainen Metz on Rock the Beachin kattauksessa harvinainen tinkimättömän vaihtoehtorocksoundin lipunheiluttaja. Sitä on verrattu mm. Shellaciin ja The Jesus Lizardiin. Mukana on myös Therapy?-henkistä kolistelua. Legendaarinen Sub Pop -levyfirma julkaisi bändin debyyttialbumin viime vuonna.

[spotify uri=”spotify:album:5D6PdcR7qTaH6iu6WZlTOP”]

 

Palma Violets

(Carlings-lava keskiviikkona klo 19.55–20.55)

Ensilevynsä vasta helmikuussa julkaissut brittibändi Palma Violets saattaa olla tulevaisuuden nimi, tai sitten hype hyytyy kuten niin monelle NME-huomiota saaneelle lupaukselle on käynyt. Bändin Best of Friends -biisi äänestettiin NME-lehdessä vuoden 2012 biisiksi ja bändi loi netissä itselleen vahvaa fanipohjaa jo ennen albumin julkaisua. Yhtyeen rockia on maustettu miedosti tällä hetkellä kovin muodissa olevilla garage- ja psykedeliavivahteilla. Sointi tuo mieleen esimerkiksi pari vuotta sitten nosteessa olleen The Vaccinesin. Nyt on tilaisuus käydä tsekkaamassa bändi festarin pienimmällä lavalla.

[spotify uri=”spotify:album:7pRlHTBSENFfpnfNpPllpv”]

 

Elephants from Neptune

(Carlings-lava lauantaina klo 12.50–13.30)

Virolaistulokas Elephants from Neptune luottaa riffipohjaisen retrorockin voimaan. ”Desert boogieksi” musiikkiaan kuvaileva yhtye on ollut vahvassa nousukiidossa kotimaassaan ja päässyt mm. lämmittelemään viime kesänä Red Hot Chili Peppersiä Tallinnan Laululavalla. Bändin nimeä kantava esikoisalbumi julkaistiin viime vuonna. Bändin voisi olettaa keräävän jonkin verran kannatusta myös Suomessa ja festarikeikat eivät varmaankaan jää tähän. Queens of the Stone Agesta, Rival Sonsista ja Graveyardista kiinnostuneiden kannattaa tsekata myös tämä.

[spotify uri=”spotify:album:1ru4b24CrhFICG4EWzoVMO”]

 

Flesh Roxon

(Carlings-lava perjantaina klo 16.45–17.45)

Kotimainen Flesh Roxon tarjoilee pystybassolla rytmitettyä psychobillyä kauhuelokuvaestetiikalla kuorrutettuna. Bändiä ei voi ehkä ylistää liiasta omintakeisuudesta, mutta soitto kulkee mukavalla asenteella ja hitikästä biisimateriaaliakin löytyy. Noise.fi:n Päiväannos-juttusarjassa huomioitiin jo tammikuussa videobiisi Back from the Grave ja nyt on tullut uusi video kappaleesta Lonely Rider. Rock the Beachin järjestävälle Live Nationille levyttävällä yhtyeellä on nyt allaan pientä nostetta ja ehkä jopa mahdollisuuksia päästä myös rockabillypiirien ulkopuoliseen suosioon. Flesh Roxon esiintyy myös torstaina klo 19–22 ensin terassilla ja sitten sisätiloissa Bar Basessa (Kalevankatu 3).

[spotify uri=”spotify:artist:3brLSjJruNf7GqQIloVQVt”]

 

Newsted

(Nokia Musiikki -lava lauantaina klo 16.15–17.10)

Muun muassa Metallican ja Voivodin basistina tunnetuksi tullut Jason Newsted on jo vanhempi metallin konkari, mutta uutta on hänen oma soolouransa. Elokuussa mieheltä julkaistaan niinkin mielikuvituksellista nimeä kuin Heavy Metal Music kantava albumi. Keikkasetin voisi olettaa koostuvan pitkälti tulevan levyn materiaalista, mutta kuullaanko jotain muutakin? Metalli-ihmisille harmillisesti keikka on samaan aikaan kuin Suvilahdessa kokoonnutaan Tuskaan.

 

Rolo Tomassi

(Carlings-lava lauantaina klo 14.15–15.10)

Brittiläinen Rolo Tomassi on julkaissut kolme albumia erittäin kokeilevaa metalcorea, johon sekoittuu vähän kaikkea taidejazzista punkiin. Kyseessä on aika vaikeasti sulatettava paketti, mutta haasteita pelkäämättömät löytävät tästä varmasti paljon mielenkiintoista.

[spotify uri=”spotify:artist:3uHCTHxtg3IVAvhyrYsZvI”]

 

Tekstit: Juha-Pekka Vanhatalo ja Jarkko Veijalainen