Musamakusi on valmis 33-vuotiaana

Ajay Kalia on tehnyt mielenkiintoisen tutkimuksen ihmisten musiikkikulutusmuutoksista ikääntymisen myötä. Hän käytti hyväkseen ns. big data -analyysiä Spotify-käyttäjien kuuntelutottumuksista mitaten miten suosittua musiikkia ihmiset kuuntelevat minkäkin ikäisenä. Tsekkaa tutkimus tarkemmin Skynet And Ebert -sivulta, tässä alla jonkinlainen summary tutkimuksesta.

Kaikkihan “tietävät”, että ennen kaikki oli aina parempaa ts. uusi musiikki on aina ihan paskaa. Kalian tutkimuksessa on muutamia mielenkiintoisia kohtia kuten se, että teininä parhaimmillaan (vai pitäisikö sanoa pahimmillaan) edelleen nykyäänkin ihmiset kuuntelevat käytännössä pelkästään listahittejä (ts. The Echo Nest -palvelun hotttnesss-indikaattori on hyvin korkea. Mittaushetkellä esim. Taylor Swift oli kuuminta kamaa, Eminem oli #50, Muse #250, Alan Jackson #500 (btw hän on amerikkalainen country-jäbä),   Norah Jones #1000 ja Natasha Bedingfield #3000.

Kalian tutkimus antaa viitteitä siihen, että ihmisten musiikkimaku kehittyy nopeasti 25-vuotiaaksi asti ja 33-vuotiaana on saavutettu Kalian termein “taste freeze” eli maku ei juurikaan enää muutu. Pieni kupru käyrään tulee jostain syystä 42-vuoden iässä, ilmeisesti jonkinlainen 40-villitys iskee ja pitää tsekata mikä on taas “kuumaa kamaa”.

Alla olevasta kaaviosa näet miten tuo suosioindeksi kehittyy iän myötä.

musakulutus_kaavio1

Mielenkiitoinen löytö on se, että naisten ja miesten välillä on melko suuri ero, kuten alla olevasta kuvasta näkyy. Ilmeisesti naiset kuuntelevat paljon enemmän suosittua musiikkia ja miehet ovat sitten tsekkailemassa niitä outoja pikkubändejä.

musakulutus_kaavio2

 

Kuitenkin ehkä erikoisin löydös on vanhemmaksi tulemisen vaikutus musiikkikulutukseen. Voisi kuvitella, että vanhempien indeksi olisi lähempänä valtavirtaa kuin vain vastaavassa iässä olevien ei-vanhempien, koska teinithän kuuntelivat vain hittejä. Tutkimus kuitenkin osoittaa tilanteen täysin päinvastaiseksi.

musakulutus_kaavio3


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.