Meteliä maailmalta, osa 2: Monotonix (IL)

Tämä artikkelisarja keskittyy yhtyeisiin, jotka tulevat tyypillisen maantieteellisen sfäärin ulkopuolelta, minkä olen despoottisesti päättänyt tarkoittavan USA:ta, Englantia, Ruotsia ja Suomea. Mutta parhaimmillaan se esittelee paitsi yhtyeitä hieman erikoisemmista maista myös erikoisia yhtyeitä erikoisemmista maista. Ja tuttuun Noise.fi-tyyliin moni on hieman tuntemattomampaa kalliberia. Eli Eros Ramazzotti tai Nina Hagen -haastatteluja ei valitettavasti ole luvassa.

monotonix

17.5. Helsingissä toistamiseen soittava israelilaistrio Monotonix on kuuluisa hikisen sekopäisistä live-esiintymisistään jossa mitä tahansa voi ja luultavasti tulee tapahtumaan. Tähän mennessä 2005 perustetun bändin diskografiasta löytyy yksi EP:n, parin seiskan ja viime vuonna ilmestyneen Where Were You When It Happened -albumin verran punkahtavaa garagerockia. Otin yhteyttä lauantaiseen ATP-keikkaansa ja sitä seuraavan Euroopan kiertueeseensa valmistautuvan bändin laulajaan, Ami Shalevin.

Mitä teillä on esiintymislavoja vastaan?

– Me emme ikinä soita lavoilla, vaan yleisön keskellä. Haluamme olla yhtä yleisön kanssa, näyttää että emme ole heitä erikoisempia tai tärkeämpiä. Ainoa ero on se että me soitamme jotain ja ne eivät.

Teidät tunnetaan villinä keikkabändinä. Onko teillä todellakin porttikielto kaikkiin kotikaupunkinne Tel Avivin rokkiklubeihin?

– Joo, emme juurikaan enää soita Israelissa. 80% siellä soitetuista keikoistamme päättyivät siihen, että joko poliisi tai promoottori tuli keskeyttämään soiton. Israel on melko konservatiivinen paikka. Se ei ole oikein rock n’ roll -maa.

Tässä kuussa Helsingissä soittaa tai on soittanut teidän lisäksenne peräti kaksi muuta israelilaista rockbändiä, Asaf Avidan & The Mojos sekä TV Buddhas joka niin ikään on kotoisin Tel Avivista. Eli kai siellä nyt jonkinlainen rokkiskene on?

– Tottakai sieltä löytyy rockibändejä, mutta se on todella pienimuotoista. Markkinat ovat todella pienet rockmusiikille. Tästä syystä TV Buddhaskin taisi muuttaa Berliiniin ja mekin soitamme kaikki keikkamme muualla.

Kritisoidaanko teitä usein siitä, että olette enemmän show- kuin biisipainotteinen bändi?

– En tiedä. Meille kaikkein tärkeintä on pitää hauskaa keikalla, mutta ei se tarkoita sitä ettemme panostaisi myös musiikkiin. Ennen Helsingin keikkaa soitamme Pavementin kuratoimilla ATP-festivaaleilla ja se tulee olemaan todella erilainen keikka. Keikka jossa musiikki nimenomaan on pääosissa. Tulemme siis soittamaan istualtaan lähinnä tulevan levyn materiaalia. Mutta uskon että siitä silti tulee hauskaa.

Julkaisitte äskettäin seiskatuumaisen, jonka kävitte äänittämässä Steve Albinin studiolla Chicagossa. Kerro vähän siitä.

– Sitä oli hauska tehdä. Seiskatuumainen sisältää kaksi uutta raitaa, Never Died Before ja Lazy Boy, ja ne tulevat mitä todennäköisimmin olemaan tulevalla albumilla.

Mitä voit kertoa tulevan levyn materiaalista? Milloin arvioisit levyn ilmestyvän?

Pyrimme tekemään kaiken paljon suoraviivaisemmin ja rennommin. En tiedä tarkkaan milloin levy tulee. Julkaisupäivämäärää ei ole päätetty. Saattaa mennä ensi vuoden alkuun.

Minkälaisia keikkatempauksia juolahtaa mieleesi?

– Olemme esimerkiksi soittaneet vedessä. Kerran Italiassa soitimme uima-altaassa ja olemme myös soittaneet ulkona sateessa. Yksi mieleen painunut juttu sattui ensimmäisellä Britteinsaarten kiertueellamme. Omistin yhden kappaleen yleisössä olleelle naiselle, jonka kanssa myös sitten tanssahtelin. Kyseessä oli ihan tavallinen, hieman pulskempi päälle viisikymppinen naishenkilö, eli ehkei juuri sitä sorttia joka tyypillisimmin kerää huomiota baarissa. Hän tuli keikan jälkeen kertomaan minulle, että se oli kauneinta mitä kukaan oli tehnyt hänelle, että se sai hänet tuntemaan itsensä naiseksi ensimmäistä kertaa pitkään aikaan. Oli todella mahtavaa ja innostavaa kuulla, että meidän teoilla, meidän musiikilla oli niinkin syvällinen vaikutus toiseen ihmiseen.

Tällaista hulluutta siis mahdollisesti luvassa:

Monotonix keikalla Lepakkomiehessä maanantaina 17.5. Lämmittelijänä toimii Moderni elämä ja tiskijukkana DJ Vesipää.

http://www.monotonix.com
http://www.myspace.com/monotonix
http://www.fullsteamagency.com