Marras : demo ’14 – Metallirockia laajalla skaalalla

Taidokasta, kotimaankielistä, modernia metallisekoitusta tykittelevä Marras on paitsi osaava myös poikkeuksellisen kehityskelpoinen tapaus. Ensimmäisen  4 biisin demonsa digitaalisena julkaisseen kuopiolaisyhtyeen perusvarma mätinki liikkuu jossain metal coren, teknisen death metallin, metal rockin ja thrash metalin välimaastossa.

Yhtyeen soitanta on tiukkaa ja pienimmätkin mutkat on mietitty tarkkaan. Marras-demon viidessä biisissä osia ja äkkikäänteitä on paljon, ja teknistä koukkua ja suvantokohtaa riittää biisien riffienkin ollessa pääosin varsin hyvästä puusta veistettyjä.

Rajakokemus tuo välillä rujoilta ylennyksiä hyödyntäviltä melodioiltaan mieleen paikoin Karelian Isthmus-aikaisen Amorphiksen, mikä on piristävä asia teknisen mättämisen seassa, ja tuo esiin yhtyeen juurevia puolia. Kakkosbiisi Silmä silmästä taas kaahaa tiukasti mutta aivan turhan läheltä Mokoman death-thrashimpää tuotantoa, vaikka sisältääkin melodisen, hyvin tarttuvan kertosäkeen. Jopa black metalin kanssa kättä lyövä Verta Sakeampaa on taas kaikessa sävellyksellisessä kunnianhimoisuudessa melko tasapaksua ja riffipoliittisesti tylsää metal coresta muistuttavaa jyystöä. Demon päättävä, varsin tylyn kaunis, jopa gootahtava Pimeyteen on biisinä muuhun kokonaisuuteen nähden demon paras biisi.

Yhtyeen tummasävyisellä ensidemolla on hyvin muhkea soundimaisema kitara-basso-rumpuvallin toimiessa edukseen biisejä jykevästi tukien. Muuten hyvinkin pitkälle jalostetut soundit sisältävällä demolla Soundeissa pieninä miinuksina on, että jotkut biisien kantaviksi osiksi tarkoitetut kitaramelodiat hukkuvat hyvin tuotettuun riffivalliin.

[soundcloud params=”auto_play=false&show_comments=true”]https://soundcloud.com/marrasband/rajakokemus/s-eyhmb?in=marrasband/sets/marras-demo[/soundcloud]

Osittain yhtye onnistuu rakentamaan biisiensä sisälle varsin kantavia draamankaaria, mutta aika useasti vastaan tulee turvalliseksi havaitun toisto; tyylilajille ominaiset katkorytmittelyt ennalta arvattavine huuto- ja ärjyntäosuuksineen alkavat vaikuttaa turhankin itsestäänselvyyksiltä ja mitkä lopulta syövät kokonaisuuden tehoa. Vaikka tyylilajille on toki myös ominaista vetää säkeistöt korinalla ja huutamalla sekä vastapainona laulaa kertosäkeet mahtipontisen puhtaasti, monesti Marraksen demollabiisien sanoma menee ohi, kun sinällään hyvin monipuolisesti lyrikkaa puhaltavan vokalisti Tuomo Huurteen laulusta ainoastaan kertosäkeiden laulusta saa kunnolla selvän. Myös valitettavan usein eteen tulee voimakkaiksi tarkoitettujen sanoitusten auttamaton kliseisyys. Esim. “Silmä silmästä/hammas hampaasta/ henki hengestä“- tyylin kliseiden viljely verottaa harmittavasti tiukan groove-metal osuuden vyöryessä päälle, ja verottaa samalla muuten oikein jämptisti kasassa olevan paketin kiinnostavuutta.

Kokonaisuutena yhtyeellä on  tekninen osaaminen ja idea hallussa, mutta kuinka lopulta erottua massasta ja tehdä näistä aineksista tehokkaampia, oivaltavampia ja ilmeikkäämpiä biisejä onkin jo ihan toinen kysymys. Rahkeita yhtyeeltä kuitenkin tuntuu löytyvän. Viralliselle julkaisulle nämä puutteet on oletettavastikin korjattavissa, koska yhtyeen taitotaso on lähtökohtaisesti kohtuullisen korkea.

3/5

 


Posted

in

, ,

by

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.