Magneettinen spacerokkari tunteellisena

mastermind-cover

Monster Magnet oli kiistatta space/stoner-rockin kirkkaimpia valtiaita 90-luvulla, varsinkin melodisen stonerin rintamalla. Bändi on aina ollut enemmän tai vähemmän nokkamiehensä Dave Wyndorffin armoilla. Jos miehellä menee heikosti, näkyy se myös bändin otteissa. Useiden vaikeiden riippuvuuksien johdosta Magnetin ura on ollut melkoista vuoristarataa hurmosvuosien jälkeen huipentuen Daven hengenvaarallisiin övereihin 2007.  Tämän jälkeen mies on ryhdistäytynyt, mutta lääkityksen takia miehen elopaino on kasvanut yrjänämäisiin mittoihin.

Monelle lihavoitunut Dave oli puistattava näky Nosturin lauteilla. Minua se ei haitannut, sillä Daven ääni oli silkkaa hunajaa ja muutenkin hän esiintyi pirteästi. Keikka nojautui takuuvarmoihin hitteihin, jotka bändi tarpoi kunnialla läpi. Välillä bändi veti suorastaan erinomaisella boogiella. 2000-luvun tuotantoa kuultiin uutuuslätyn lisäksi vain Monolithic Baby -albumin tehokaksikolla Radiation Day/The Right Stuff, jota paisuteltiin odotetusti avaruusmaiseen jumitteluun. Keikan ehdottomia huippuja. Settilistalle yllätyksekseni moni haikaili keikan jälkeen Twin Earth -viisua, jonka tehokkuudesta vaikutuin legendaarisella Metallican Oulunkylän keikalla jaetulta promokasetilta. Liekö monella muulla ikätovereillani ollut sama magneettinen ensirakastuminen kasetin myötä Monsterin tuotantoon?

Uutuuslätyn Mastermindin kappaleet eivät mainioista albumiversioista huolimatta herättäneet minusta suuria tunteita. Osittain kappaleet tuntuivat suorastaaan kiusalliselta pakkopullalta, lukuunottamatta encoren aluksi kuultua Gods and Punks –singleä. Kappale lienee erittäin henkilökohtainen tilitys Mr. Wyndorfin vaikeista vuosista. Spacerockin surullisen hahmon ritarin vaikuttava tulkinta melkein nostatti tämänkin vanhan kehäraakin silmäkulmaan kyyneleen. Sen verran sydänverestä kappaleen tulkinta revittiin. Aiemmin kuultu Dig That Hole on myös henkilökohtainen viisu hänen univaikeuksia, mutta kappale ei vaan yksinkertaisesti toimi elävänä. Keikan kruunuksi MM tarjoili jumittavan tulkinnan vähemmän tunnetusta helmestä Nod Scenestä ja kaikkien työtävieroksuvien rokkareiden anthemi Powertrip jätti keikasta suorastaan hurmiollisen olotilan.  Puolitoista tuntia loistavaa rockia todisti, että Mr. Wyndorf ja Monster Magnet ratsastavat jälleen voitokkaana. Jiihaa!

Monster Magnet
Nosturi 10.11.2010

Dopes To Infinity
Crop Circle
Bored With Sorcery
Tractor
Dig That Hole
Medicine
Look to Your Orb for the Warning
Radiation Day
The Right Stuff
Negasonic Teenage Warhead
Spacelord
———–
Gods and punks
Mastermind
Nod scene
Powertrip


Posted

in

,

by

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.