Ankh – Expect Unexpected
Puolalainen Ankh on kolmen progeilevan folkpunkrock-levyn ja viiden vuoden levytystauon jälkeen päättänyt koneellistaa ilmaisuaan. Mutta tämä Expect Unexpectediksi nimetty taiteellinen ratkaisu ei kyllä oikein vakuuta. Ensi alkuun, tällaista vanhaa Ankh-diggaria järkyttää tietenkin viulun puuttuminen uudelta levyltä. Michal Jelonekin soittama viulu on ollut niin olennainen osa yhtyeen musiikkia, että pitää tosissaan ihmetellä mitä tässä on haettu takaa, kun kaiken lisäksi mies vaikuttaisi vielä olevan kuvioissa mukana. Tuo kaunis soitin olisi tuonut hieman orgaanisuutta levyä vaivaavaan kolkkoon kliinisyyteen.
Synteettisen konemeuhkan keskeltä erottaa kyllä jotain elävääkin. Piotr Krzeminskin karismaattinen lauluääni tunkee paikoin läpi efektiviidakon, kuten myös Krystzof “Doctor” Szmidtin messevä bassottelu, joka on ehkä tunnistettavin edellisiltä levyiltä säilynyt elementti. Michal Pastuszkan ja Krzeminskin soittavat kitaroitaan taitavasti, mutta enimmäkseen elektroniikan ehdoilla. Kaiken maailman syntikoita, kaikuefektejä ja resonaattoreita käyttäen on osattu luoda kiinnostaviakin äänimaisemia. Musiikillinen sisältö vaan tuntuu unohtuneen nappuloita väännellessä. Ankh sortuu Expect Unexpectedilla monen modernin teknologian “löytäneen” bändin tapaan sellaiseen hengettömään teknojamitteluun, joka jättää kuulijan täysin ulkopuoliseksi.
Pääasiallisena laulukielenä on sentään sama vanha puola, vaikka kappalenimet ja lyriikat on kansivihkossa käännetty englanniksi. Maailmanvalloitukseen on muutamin poikkeuksin lähdetty varsin heikoin eväin. Love Supremen funkahtava irroittelu ja shamaanilaulanta ovat ihan pirtsakkaa kuunneltavaa. Vanhasta tyylistä muistuttaa raskaasti rokkaava I Want You ja Neverissä kumarretaan onnistuneesti naapurimaan krautrock-suuruuksille. Suurimman osan ajasta levy kyllä kolisee tyhjyyttään ja turhuuttaan. Biisimateriaalin vaisuus kirpaisee, sillä tämän orkesterin plakkarista löytyy todella loistavia esityksiä.
Expect Unexpectedin kaltaisessa soundillisessa täysremontissa ei tietenkään ole mitään väärää, kunhan itse sävellystyö pysyy laadukkaana. Uudistamisen ja kokeilemisen tarpeen ymmärtää hyvin, ja progressiivisessa musiikissa se on enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Sen sijaan, Ankh-debyytistä, Ziemia i Sloncesta ja ….bedzie tajemnicasta tutun vimmaisen emotionaalisuuden amputoimista ei jaksa ymmärtää.
Arvosana : 2/5
Arvostelu julkaistu : 2003-05-28
Arvostelija : Tom Sundberg
Nämä tekstit ovat ajalta ennen nykyaikaa (noin niinkuin sivustoteknisessä mielessä), arkistomateriaalia siis. Tuorein arvio on julkaistu 12.12.2011 ja vanhin 5.2.2001. Yhteensä arkistosta löytyy 10190 levyarviota.