Various – Thrashing Like A Maniac
Earache on keksimässä pyörää uudelleen. Eikä brittilafka ole yksin, sillä viitteitä 1980-luvun thrash-metallin toisesta henkisestä tulemisesta on luettavissa pitkin eurooppalaisia ja yhdysvaltalaisia metallimedioita. Suomalaisesta näkökulmasta Thrashing Like a Maniacin kaltainen kokoelmalevy haiskahtaa kuitenkin jo vanhalta. Itselläni valaistuminen, mitä tälläkin levyllä tavoitellaan, tapahtui jo vuosia sitten Vesa Ruokankaan Demonstration of Penetration -demokokoelman myötä. Sisältö ei ole samaa, mutta idea mielestäni kyllä.
Thrashing Like a Maniac on joka tapauksessa kelpo levy, kun haluaa tutustua nopeasti parhaillaan kovasti esille nostettaviin yhtyeisiin. 16 yhtyeen katras asettuu hyvin tyylipuhtaasti rinta rinnan, eikä suuria poikkeamia ole.
Bonded by Blood avaa levyn varsin energisellä vedolla muistuttaen yhtyeen nimen mukaisesti paljon Exoduksesta. Evile tarjoaa hieman teknisempää kitarointia, ja Exoduksen lisäksi muistikuviin nousevat myös Metallica, Forbidden, Holy Terror ja Testament. Evilen Thrasher on myös kokoelman ainoa genrekappale; ilman sitä julkaisu olisi jäänyt vajaaksi.
Ehkä levyn nimekkäin yhtye on Municipal Waste, joka tuo kokoelmalle ensi kerran esille crossover-vaikutteita. Muutenhan yhtyeen musiikki on varsin turboahdettua thrashia. Yhtä lailla tunnettu on myös Dekapitator, joka ui synkemmissä vesissä muistuttaen alku-uran Kreatorista sekä Possessedista. Fueled by Fire nojaa myös Kreatorin oppeihin ollen mainion köpöttävä, toisin sanoen yhtyeen biisi on hieman huonosti soitettu. Bändin laulaja muistuttaa ääneltään Steve Souzaa, joka yrittää öristä.
Decadence erottuu joukosta jo soundeiltaan, jotka ovat noin 20 vuotta muita tuoreemmat. Bändin versio thrashista nojaa modernimpiin elementteihin, ja onpa mukana hieman amerikkalaistyylistä death-metallin ja hardcoren sekoitusta, nykien kuin Cannae. Naislaulaja Kitty Saricin äänessä on riittävästi ilkeyttä. Heti seuraavaksi kuullaan Warbringeriä, joka luottaa huonompiin soundeihin kuin 1980-luvun esikuvansa. Tässä joukossa kappale on turhan tasapaksu ja suoraviivainen, ilman erottuvia rimpuiluja.
SSS eli Short Sharp Shock on kovassa nosteessa Englannissa. Varsin armotonta yhtyeen pää edellä -thrash onkin, muistuttaen hieman saksalaisesta etunojaan luottavasta soittotaidosta ja Nuclear Assaultin crossover-vaikutteista. Asiallisen väkivaltaista. Gama Bomb puolestaan juo kaljansa Tankardin kanssa. Zombi Brew -biisin mahtavat thrash-nasaali -vokaalit ovat kokoelman parhainta antia.
Merciless Death luottaa muuttumattomaan rumpukomppiin ja evil-sanoituksiin. Ilmaisu on tasainen, mutta charmikas. Deadfall puolestaan on kokoelman toinen moderneihin soundeihin luottava yhtye. Biisi on varsin keskitempoinen ja yksinkertainen, ja päällimmäisenä siitä jää mieleen Diablosta muistuttava tarttuva kertosäe. Lazarus tuo tuorein kitarasoundein varsin melodista perusthrashia, joka tässä seurassa on vain unettavaa.
Yhden miehen orkesteri Toxic Holocaust esittelee asiallista vanhan koulun tulkintaa, jossa laukataan ekan levyn Kreatorin, Destructionin ja jopa Bathoryn kaltaisella tyylillä. ”War is fucking hell” -säkeistö jää herkästi mieleen. Mutant iskee heti kappaleensa alkuun Deathin 1990-luvun kitaraharmonialla, mutta siitä biisi meneekin heti crossoverimpaan suuntaan (SOD). Laulussa on silti selvä Death/Devastation/Pestilence -klangi. Helppoa, mutta kelpoa keskitempoista thrashia. Violator palauttaa vielä 1980-luvun Saksan mieleen kokoelman lopussa. Jo hajonnut Send More Paramedics paketoi homman kasaan hieman kokeellisemmalla crossover-menollaan ollen kyllä varsin löysä lopetus tiukalle paketille.
Vaikka Thrashing Like a Maniacin yhtyeet ovat asianmukaisen laadukkaita, ei levyn perusteella silti tee mieli rynnätä tutustumaan yhtyeiden tuotantoihin tarkemmin. Hyviäkin yhtyeitä joukossa on, mutta joku raja annostelussakin pitää olla. Kokoelmalevyille thrash metal sopii kyllä kieltämättä hyvin.
Arvosana : 3/5
Arvostelu julkaistu : 2008-02-18
Arvostelija : Teemu Lampinen
Nämä tekstit ovat ajalta ennen nykyaikaa (noin niinkuin sivustoteknisessä mielessä), arkistomateriaalia siis. Tuorein arvio on julkaistu 12.12.2011 ja vanhin 5.2.2001. Yhteensä arkistosta löytyy 10190 levyarviota.