Pagan´s Mind – God´s Equation
Black metalin valtamaassa osataan tehdä heviä myös pingviininaamioitta. Norjalaisen powerprogeilun sanansaattaja Pagan’s Mind palaa yhtyeen neljännellä albumilla God’s Equationilla takaisin loistavan Celestial Entrancen maisemiin. Edellisellä albumilla, Enigmatic: Callingilla tapahtuneen notkahduksen jälkeen Pagan’s Mind on oikonut raajansa ja teroittanut sävellyskynänsä, jotta uusi mytologinen avaruusmatka olisi entistäkin vaikuttavampi.
Levy alkaa tyylilleen uskollisesti instrumentaali-introlla, joka tuskin aiheuttaa kenellekään suuria tunteenpurkauksia. Levy alkaa toden teolla jo toisena listassa olevalla nimikkoraidalla, jonka kitarasoundeihin ei voi kyllästyä. Huoliteltu äänimaailma onkin levyn parhaita puolia, eikä yhtye kärsi monien genrekumppaneidensa tapaan väkinäisestä thrashistamisesta. Keskinkertaisuuksiakin kappaleiden joukkoon on ikävä kyllä eksynyt. Sävellykset eivät aina tahdo pysyä kasassa ja yhtyeelle sopimattomia nykytrendejä yritetään hyödyntää pariin otteeseen väkisin.
Neljäs kappale Atomic Firelight alkaa muodikkaalla In Flames -riffittelyllä, joka ei onneksi kannattele koko sävellystä. Kuudes kappale Alien Kamikaze kärsii samasta oireesta. En käsitä, miksi lähes kaikille kevyemmän progehevin edustajille on ilmaantunut suunnaton tarve kuulostaa itseään rankemmalta. Eräänkin amerikkalaisyhtyeen Metallica-apinointi aiheutti allekirjoittaneessa lähinnä vaivaantunutta kiemurtelua, eikä Pagan’s Mindin nykyaikaistusyritys vakuuta sen enempää. Nämä piirteet ovat onneksi lyhytaikaisia, eikä kokonaisuus saa näistä kovinkaan suurta kolhua. Kun albumi loppua kohden on vielä tasaisessa nousukiidossa, ei muutamaa lapsusta jää murehtimaan.
Viimeiseksi jätetyt Spirit Starcruiser, Osiris’ Triumphant Return ja intronsa Farewell, ovat naurettavista nimistään huolimatta todella koukuttavia. Uusi matka tähtikaaren tuolle puolen koittaakin melko pian levyn loppumisen jälkeen. Albumilla on myös yksi kappale, josta moni artisti voisi ottaa oppia. David Bowien teosten coveroinnit ovat päätyneet lähes aina turvalleen, mutta norjalaisviisikko onnistuu Hallo Spaceboy -versioinnissaan varsin hyvin. Bowien koukkuja on käsitelty kunnioittavasti ja laulaja Nils K. Ruen äänikin soveltuu mainiosti eriparisilmän tulkitsemiseen.
Vaikka Pagan’s Mindin neljäs albumi osuu hieman keskustan ulkopuolelle, on bändillä napakymppiin vaadittavat ainekset hallussaan. Tiukemmaksi puristettuna God’s Equation nousisi kakkosalbumi Celestial Entrancenkin edelle. Hopeasijan saavuttanut tuotoskin lämmittää kuitenkin varmasti galaksinnälkäisiä progehevin ystäviä.
Arvosana : 4/5
Arvostelu julkaistu : 2007-11-27
Arvostelija : Teemu Salo
Nämä tekstit ovat ajalta ennen nykyaikaa (noin niinkuin sivustoteknisessä mielessä), arkistomateriaalia siis. Tuorein arvio on julkaistu 12.12.2011 ja vanhin 5.2.2001. Yhteensä arkistosta löytyy 10190 levyarviota.