Avatar – Schlacht
Hevimaailman teini-ihmeen ruotsalaisjäsen Avatar on julkaissut toisen albuminsa. Schlacht onkin varsin monipuolinen tuote multimediaosioineen. Vuosituhannen vaihteessa varsin elinvoimaisena porskuttanut Göteborg-skenen liikehdintä alkaa olla jo hivenen jämähtänyttä, eikä Avatarin nuorisojoukko onnistu puhaltamaan traditioihin kaivattua eloa. In Flames -raportit on jälleen luettu huolella, mutta niiden toisintaminen alkaa olla turhan arkipäiväistä.
Avatar kuuluu niihin yhtyeisiin, jonka soittotaitoa ja ilmaisun valmiutta muusikoiden nuoresta iästä huolimatta on ihasteltu. Mikäli yhtyeen tunnettavuus lisääntyy, Trivium– ja Sturm und Drang -viittauksilta voidaan tuskin välttyä, vaikka Avatar sijoittuu suuressa heviarkistossa huomattavasti rankempaan kansioon.
Levyn kuuntelee läpi parikin kertaa kyllästymättä. Kappaleiden kompakti pituus tuo melko tavanomaisiin melodeath-kappaleisiin punkimpaa otetta ja albumin alle 40 minuutin pituus on juuri sopiva. 12 kappaleen joukko sulautuu kuitenkin yhtenäiseksi massaksi, vaikka albumin yleisilme onkin hyvää keskiluokkaa. Soittajat hoitavat tonttinsa huolellisesti, eikä soundeissakaan ole moitittavaa. Johannes Eckerströmin varsin vakuuttava huutolaulu yhdistettynä Jonas Jarlsbyn ja Simon Anderssonin riffittelyihin vahvistavat Flames-fiksaatiota vain entisestään ja pudottaa Schlachtin Engelin Absolute Designin kaltaisten tuotosten harmauteen. Muutaman kappaleen introt lupaavat hieman vaihtelevampaa ilmettä, mutta alkusekuntien jälkeen As It Is, All Hail The Queen ja One/One/One/Threekin väännetään samaan kaavaan muiden rallien kanssa.
Levyn video-osuus on todella hämmentävä. Bootleg-tason soundeilla varustettu keikkataltiointi vakuuttaa kyllä yhtyeen livekunnosta, mutta kuunneltavuutensa puolesta palvelee vain nuoren yhtyeen fanaattisinta kannattajajoukkoa. Samaan valikkoon on lisäksi ängetty haastattelupätkiä ynnä treenikuvaa, jotka olisi yhtä hyvin voinut jättää Youtuben julkaistaviksi.
Avatarin ensialbumi painii jo varsin kansoitetulla molskilla, mutta nuoren ikänsä puolesta yhtye erottuu edukseen tusinaflamesien joukosta. Potentiaalia ryhmällä on vaikka millä mitalla, mutta tällaisenaan sillä on vaarana jäädä ylituotetuksi hevipoikabändiksi.
Arvosana : 3/5
Arvostelu julkaistu : 2007-11-27
Arvostelija : Teemu Salo
Nämä tekstit ovat ajalta ennen nykyaikaa (noin niinkuin sivustoteknisessä mielessä), arkistomateriaalia siis. Tuorein arvio on julkaistu 12.12.2011 ja vanhin 5.2.2001. Yhteensä arkistosta löytyy 10190 levyarviota.