Various – Parents Against Noise
Tällaista tuotesuunnittelua ei ole ihan hetkeen tullut vastaan.
Saksalainen Raumklang Music –levy-yhtiö on kätkenyt tuoreimman kokoelmansa puiseen sikarilaatikkoon, jossa pehmusteiden päältä löytyy C-kasetti. Se on siis ääniteformaatti, jollaisille 80- ja 90-luvuilla nauhoiteltiin radiosta tai kaverilta hittejä, joita sitten magnetofoneilla sekä sittemmin kasettinauhureilla kuunneltiin. Kasetin lisäksi yhtiön logolla koristellusta sikarirasiasta löytyy, yllätys yllätys, myös pikkusikari. Tosin paketin mukana tulee myös tylsä CD-R, ja tupakkatuotettakin varoitetaan polttamasta koska se on kiinnitetty boksin pohjaan liimalla. Jäipä sitten tupruttelematta tai ei, tämän kokoelman pakkausta joutuu hypistelemään ihan vain uskoakseen, että joku oikeasti vuonna 2007 on toteuttanut näin erikoisen idean.
Tiskijukka Dirk Geigerin perustama Raumklang oletettavasti siis rakastaa musiikkia ja satsaa sen levittämiseen. Pienesti haltioituneena ulkokuoresta myös odotukset itse artisteja kohtaan nousevat kuin varkain. Kyseessä oleva levy-yhtiö on kerännyt talliinsa electronica-, ambient- ja industrial-akteja ympäri Eurooppaa. Tämän kokoelman kuudesta artistista löytyy edustusta niin Italiasta kuin Tsekistäkin. Useimmat edustetuista akteista vaikuttavat miehityksiltään niukoilta projekteilta, musiikin vaikuttaessa pitkälti läppärillä kokoon parsituilta äänikollaaseilta. Vokalisteja tai liveinstrumentteja saa hakea näistä esityksistä.
Kokoelman esiintyjät luottavat synkeän äänikanvaan voimaan, esimerkiksi taitelijanimen owt´kri taakse kätkeytyvä italiaano omien sanojensa mukaan kuuli Sunn 0))):a ja yritti tehdä samaa perässä, koneilla. Tarjolla ei ole monta näytettä, mutta jo näinkin suppeassa katraassa taso pääsee heittelemään. Kraftmaschinen Android in Your Mind on lähinnä myötähäpeää aiheuttava harjoitelma, jollaisia syntyy heti jahka musiikkisoftan ensimmäiset salaisuudet ovat auenneet. Ja melkoisen antiraflaava on projektin nimikin.
Selkeästi pisimmän korren vetää saksalainen SuKKa, jonka perinteinen mutta tyylipuhdas elektrofiilistely Walk on Dead yksinkertaisesti toimii. Kipaleen tanakka ja käskevä biitti on kokoelmalla harvinaista herkkua, ja pääsee siten oikeuksiinsa, olipa biisin konteksti miten tuttua kauraa hyvänsä. Silti aktiivisempaan kuunteluun houkutteleva anti jää valitettavan vähäiseksi. Särinää ja pulputusta harvemmin janoaa kuullakseen.
Levy on kuriositeettina ihan mielenkiintoinen, mutta musiikillisesti puolimatkassa pieniä valonpilkahduksia lukuun ottamatta. Pisteet sen mukaisesti.
Arvosana : 3/5
Arvostelu julkaistu : 2007-10-07
Arvostelija : Jukka-Pekka Ronkainen
Nämä tekstit ovat ajalta ennen nykyaikaa (noin niinkuin sivustoteknisessä mielessä), arkistomateriaalia siis. Tuorein arvio on julkaistu 12.12.2011 ja vanhin 5.2.2001. Yhteensä arkistosta löytyy 10190 levyarviota.