Levyarvostelut

Katatonia – Viva Emptiness

Ruotsalainen Katatonia on aina hoitanut synkän tilityksensä tyylillä, oli painopiste sitten alkuaikojen gootimmassa metallissa tai viime levyjen melankolisissa maalailuissa. Kakkoslevy Brave Murder Day oli yhtyeen ainutlaatuisimpia tuotoksia, jossa riipaisevan kauniit kitaramelodiat kontrastoituivat oivallisesti vierailevan päävokalistin, Mikael Åkerfeldtin rujoon ärinään. Siitä lähtien kuin Jonas Renkse siirtyi rumpalin pallilta laulajan rooliin, on orkesteri kypsyttänyt kevyempää, mutta aina yhtä tunnerikasta ilmaisuaan.

Tonight’s Decision oli muodollisesti hieno albumi, joka tarjosi todella unohtumattomia tunnelmia vaikka samalla sisältö ja tyyli tuntuvat aaltoilevan itseään etsiskellen. Ja oikeastaan vasta edellisen Last Fair Deal Gone Downin kohdalla, kun vaihtelevat sessiomiehitykset jäivät historiaan, voidaan puhua täysiverisestä bändilevystä. Jos Katatonia edellisellä levyllään tiivisti laulujaan entistä helpompaan muotoon ja musiikki tuntui paikoin hengittävän (liiankin) vaivattomasti, voi tällä uutukaisella huomata vain kristalloitumisen jatkuneen. Sillä nyt on kivi nostettu takaisin rinnalle ja paletti on täynnä lohduttomia, kolkkoja sävyjä.

Viva Emptiness on edeltäjiään synkempi, raskaampi ja vihaisempi levy, mikä tulee heti Ghost of the Sunin ensitahdeilla selväksi. Aggressiiviset metalliriffit ja välillä jopa vauhdikkaasti rokkaavat osuudet lomittuvat tuttuun surumielisyyteen niin luontevasti, että luulisi tämän aina olleen tyylinä. Masennuksessa rypemisen sivutuotteena kytenyt katkeruus purkautuu nyt toimintana, eikä niinkään epätoivoon vaipumisena. Tämän dramaattisen dynamiikan voi huomata myös musiikin polarisoituessa perinteisiin hiljaisiin ja äänekkäisiin osiin, mikä ei onneksi koske kaikkia kappaleita, vaan Viva Emptiness on alusta loppuun sykähdyttävän monipuolinen kokonaisuus.

Ihmiselämän varjopuolia ruoditaan ihailtavan laajalla emotionaalisella skaalalla. Näin Will I Arriven, Wealthin ja Ghost of the Sunin vimmaisempien runttausten vastapainoksi on tarjolla kevyempää kaihoa (A Premonition ja Omerta), “valssia” (One Year From Now) sekä perinteisempää gootti-instrumentaalia (Inside the City of Glass).

Kaikkein omistushaluisempien fanien kannattaa nyt löysentää otettaan, sillä tämän levyn myötä Katatonia tulee valtaamaan uusia alueita ja uusia kuulijoita. Samaan hengenvetoon voi todeta, että Maynard James Keenanin vaikutus on näissä lauluissa enemmän kuin koskaan läsnä. Kun edellinen levy välillä hiipi samoille aaltopituuksille kuin A Perfect Circle, on Viva Emptiness taas painostavuudessaan lähempänä Toolia. Renkse painottaa sanansa myös hieman samaan tapaan kuin Keenan ja kun hän Complicityssa laulaa They control the circuit/The imbodiment of what I’ve done olisi helppo erehtyä bändistä. Mutta kyllä Katatonia ehdottomasti omilla jaloillaan seisoo ja Renkse on kehittynyt sekä laulajana että sanoittajana. Yhtenä lyyrisenä kohokohtana pitäisin Criminals -kappaleen hypnoottista hokemaa: He came back to our house/I didn’t take it as a promise/Always thought it was a lie/He went too far the fucker/It’s not like I owe him money/This is different.

Katatonia on jälleen luonut nahkansa. Kuuluvimman eron vanhaan muodostavat raskaat kitaravallit, merkittävimmän eron taas sävellystyön mestarillisuus. Kitaristi Anders Nyström ja Renkse ovat rustanneet 13 timanttista biisiä, jotka sivaltavat tarkasti juuri siihen alakuloisuuden hermoon, joka aikaansaa kylmien väreiden saatteleman ekstaasin. Ja kun tähän lisätään täydellinen tuotanto ja loistava soitanto, on tuloksena pakahduttavan voimakas kuuntelukokemus; tummanpuhuva mestariteos, josta ei millään tunnu löytyvän heikkoa lenkkiä.

Aikaisemmin yhtyeen musiikki on ollut kuin ulkona ulvova, kylmä tuuli, mutta Viva Emptinessia kuunnellessasi varaudu siihen, että ikkunasi pirstoutuu ja viima tunkee olohuoneeseesi kuohuttamaan ja koskettamaan sinua syvemmältä kuin tahtoisit.

Arvosana : 5/5
Arvostelu julkaistu : 2003-03-20
Arvostelija : Tom Sundberg

Nämä tekstit ovat ajalta ennen nykyaikaa (noin niinkuin sivustoteknisessä mielessä), arkistomateriaalia siis. Tuorein arvio on julkaistu 12.12.2011 ja vanhin 5.2.2001. Yhteensä arkistosta löytyy 10190 levyarviota.

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.