Levyarvostelut

Ancient Rites – And The Hordes Stood As One

Belgialainen Ancient Rites on tehnyt itseään tunnetuksi black metal -piireissä jo 80-luvun lopulta asti. Varsinainen läpilyönti on tapahtunut kuitenkin vasta kahden viimeisen studioalbumin aikana, joilla on myös tehty irtiottoa perinteisestä bläkkiksestä. Nyt julkaistava live-albumi on nauhoitettu viime kesäkuussa Belgian Vosselaarissa sijaitsevalla Biebob Clubilla ja sillä kuullaankin runsaasti uudempaa materiaalia.

Hyvän bändin mittarina on aina se, kuinka homma saadaan toimimaan livenä. Studiossa voidaan vääntää ja kääntää, mutta esiintymistilanteessa kaiken on toimittava kerralla. Tältä osin Ancient Rites saa täydet pisteet. Musiikki on varsin teknistä, mutta soitto silti virheetöntä. Speed-vaikutteiset riffit rullaavat melodian taustalla kauniisti tai tappavan tehokkaasti, tilanteesta riippuen. Vuonna 1997 bändiin liittynyt suomalainen kitaristi Jan “Örkki” Yrlund hoitaakin leiviskänsä enemmän kuin hyvin. Muutama vapaassa tempossa vedetty “tajunnanvirtasoolo” kuulostaa ehkä hieman hauskalta, mutta ei soiton lavalla pidä kliinistä ollakaan.

Ancient Ritesin perustaja, vokalisti/basisti Gunther Theys osaa yllättäen myös laulaa. Tätähän ei aina voi black metal -bändin vokalistilta vaatia. Örinää ja korinaa on varsinkin uudemmassa tuotannossa vähennetty ja osa vanhemmasta tuotannostakin lauletaan hieman alkuperäistä hillitymmin. Homma toimii tältäkin osin mainiosti. Theys tuntuu olevan myös melkoinen show-mies, tästä osoituksena satunnaiset “Metal!” -huudahdukset sekä live-tilanteeseen sopivat uhokommentit (“Many people hate us… we don’t care!”). Theysin ei tosin juurikaan tarvitse yleisöään käskyttää, sillä “lauma” mylvii pyytämättäkin. Tunnelma onkin levyllä mitä mahtavin!

Musiikillisesti Ancient Ritesin valtti on monipuolisuus. Välillä runtataan perinteistä “töks-töks-töks-töks-öörrrr” -bläkkistä ja välillä tunnelmoidaan melodisemman heavyn merkeissä. Uudempi tuotanto onkin niin musiikillisesti kuin sanoitustenkin osalta lähempänä eeppistä, melodista metallia, jossa liikutaan historian ja mytologian alueilla. Kappaleissa on myös kauttaaltaan kuultavissa voimakas 80-luvun speedin vaikutus. Yllätyksenä ei siis tule, että Yrlund mainitsee yhdeksi suosikkialbumeistaan Metallican Kill ’em All’in. Musiikin monipuolisuutta kuvastaa myös se, että bändin muusikot mainitsevat suurimpina vaikuttiminaan sellaisia nimiä kuin Steve Harris, Lemmy Kilmister, Glenn Tipton ja Dave Lombardo.

Ennen kaikkea And The Hordes Stood As One’ille sijoitetut kappaleet ovat yksinkertaisesti hyviä. Biisit kuten Victory or Valhalla, North Sea ja Mother Europe (vain muutamia mainitakseni) ovat mahtavia sävellyksiä, kertoivat sanoitukset nyt sitten viikingeistä, Luciferista tai vaikka männynkävyistä. Kun paketti on tuotannollisestikin rakennettu viimeisen päälle ei todellakaan voi valittaa. Äänenlaatu on virheetön, miksaus on hoidettu ammattitaidolla ja onpa kansilehdykässäkin vielä reilun kymmenen sivun mittainen bändin historiikki. Samaisesta konsertista tullaan julkaisemaan myös VHS&DVD, joten odotukset ovat korkealle. Tämä levy on mainio tapa tutustua bändiin, vaikkei black metal muutoin uppoaisikaan, ja pakko-ostos Ancient Ritesin vanhoille faneille!

Arvosana : 5/5
Arvostelu julkaistu : 2003-02-18
Arvostelija : Alex Machine

Nämä tekstit ovat ajalta ennen nykyaikaa (noin niinkuin sivustoteknisessä mielessä), arkistomateriaalia siis. Tuorein arvio on julkaistu 12.12.2011 ja vanhin 5.2.2001. Yhteensä arkistosta löytyy 10190 levyarviota.

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.