Various – Little Movies, Big Noises
Legendaarisen Company Flown toinen nokkamies El-P on saanut poppoonsa hajottua paljon aikaan. Miekkosen Def Jux –levymerkki on suoltanut ulos useammankin monien vaihtoehtoisen rapin merkkipaaluiksi kutsuman lätyskän. Tällä kertaa vuorossa on jonkinnäköistä videohistoriikkia, jossa vuosien varrelta kootut audiovisuaaliset tuotokset on kasattu samoihin kansiin. Tämä on erittäin hyvä juttu, sillä musavideot, varsinkin ug-materiaalin videot, ovat monelle harvinaista herkkua, eivätkä internetin uumenista kaivetut usein kehnohkot kopiot anna alkuperäiselle materiaalille oikeutta kuvan taikka äänenkään puolesta.
El-P on DVD:llä mukana kahdella raidalla. Mukana ovat pienoiset “hitit” Stepfather Factory ja Deep Space 9mm. Herran materiaali on lähes poikkeuksetta erittäin synkkää, niin musiikillisesti kuin sanoituksellisestikin. Sanat eivät aina välttämättä rimmaa, mutta tämä ei olekaan tässä tapauksessa tärkeintä, vaan paino on enemmän raaoissa, kolkoissa taustoissa ja sanojen sisällössä. Molemmat kipaleet ovat vahvoja tekeleitä, mutta Deep Space 9mm vie voiton nokkelalla videollaan ja huikealla, yöllisellä, lohduttomalla tunnelmallaan, jota El-P:n räpit vain vahvistavat.
RJD2 tuo mukanaan instrumentaalia, Dj Shadown tyylistä sample-iloittelua. Shadown tavoin kappaleissa on käytetty pieniä paloja, jotka ovat yhdistetty huikeiksi kokonaisuuksiksi. Kipaleet eivät siis ole pelkkiä taustoja, vaan jokainen on rakennettu hienosti valmiiksi sävellykseksi, ja miehen taitoja on pakko ihailla. Varsinkin räiskyvä, eteenpäin rullaava Exotic Talk on kerroksittain rakentuvan sisältönsä ja hienojen melodiakulkujensa ansiosta silkka helmi. Videoista parasta antia tuo vanhemmalta levyltä poimittu Horror, jonka paranoiateema on oikein hauska. Kolmantena mukana on radiostakin tuttu 1976, joka on helposti lähestyttävä, latinorytmeille rakentuva ilopilleri.
Pitkän linjan vääntäjä Aesop Rock on niittänyt mainetta soolojulkaisullaan. Tälle DVD:lle on mukaan saatu 3 ohjelmanumeroa, No Jumper Cable, Freeze ja Fast Cars. Miehen ulosanti on enemmän perinteisten rap-normien sisällä, ja El-P:n ja RJD2:n jälkeen nasaaliäänisen miekkosen sepityksiä on jokseenkin tylsä kuunnella. Taustat eivät Freezeä lukuunottamatta tunnu ottavan tuulta alleen, ja vaikka videoissa on nokkelia oivalluksia, eikä räppäyskään tuota ongelmia, on materiaali enemmänkin taustamusiikkia.
Mr. Lif tarjoilee yhden videon, Lines From the Plantationin. Näppärästi työelämän sudenkuoppia kuvaileva kipale on perustoimivaa tavaraa videota myöten, mutta en tiedä, kuinka monta kertaa se loppujen lopuksi kestää katselua.
C-Ray Walzin 3 Card Molly ja Buck 80 jatkavat samaa perinteisempää räppilinjaa ilman suurempia yllätyksiä musiikin tai kuvamateriaalin suhteen.
Hauskasta tarinoinnistaan ja rehdistä, konstailemattomasta lähestymistavastaan tunnettu MURS erottuu edukseen muista päräyttäjistä äänensä ja yleisen rentoutensa ansiosta. Sekoitus katutarinoita ja silkkaa hauskuutusta toimii oikein mukavasti, ja kipaleissa kuten Bad Man ja Hustler tarinankerrontaa on oivasti tuettu tarttuvilla, vaivattomasti etenevillä taustoilla. Risky Bisnekselle on mukaan saatu legendaarisen Digital Undergroundin aisapari Humpty Hump ja Shock-G. Holtittomista jutuistaan ja tekonenästään tuttu Humpty Hump on napakymppi hönöttäessään sekavia ja pelastaakin keskinkertaisella taustalla varustetun kappaleen hienosti.
Extroissa löytyy materiaalia RJD2:lta, Hangar 18:lta, The Perceptionistsilta, Mr. Lifiltä ja Aesop Rockilta. Materiaali koostuu live-taltionneista ja haastatteluista sekä projektiluontoisen Hangar 18:n musiikkivideosta. Kipale on itseasiassa niin hyvää synkeän elektron ja tylyn räppäyksen yhdistämistä, että olisin itse laittanut sen muun päämateriaalin sekaan.
Little Movies, Big Noises on suhteellisen mukava paketti Def Juxin faneille ja toimii melko kelvollisena tutustuttajana lafkasta kiinnostuneille. Materiaalin vähyys ja joidenkin artistien poisjättäminen vähentää kuitenkin kokonaisuuden arvoa, eikä siksi nosta sitä huippupisteille. Itseäni ärsytti myös erittäin paljon, että videot olivat sensuroituja versioita. Luulisi, ettei olisi iso vaiva tarjota koko rahan arvosta tavaraa, eikä jättää videoita tällä tavalla tyngiksi.
Arvosana : 3/5
Arvostelu julkaistu : 2006-02-15
Arvostelija : Olli Ripatti
Nämä tekstit ovat ajalta ennen nykyaikaa (noin niinkuin sivustoteknisessä mielessä), arkistomateriaalia siis. Tuorein arvio on julkaistu 12.12.2011 ja vanhin 5.2.2001. Yhteensä arkistosta löytyy 10190 levyarviota.