American Minor – American Minor
“American Minor are five working-class boys from rural West Virginia who write songs about real life instead of their record collections. They know that Grand Funk Railroad was just the MC5 with a better-looking lead singer. Most importantly, American Minor knows more about living in house trailers than living off trust funds.”
Edellinen on suora lainaus Jive Recordsin (rosterissa mm. Britney Spears ja Justin Timberlake) sivuilta. Sanat “working-class” ja “house trailers” yhdistettynä Jive Recordsiin kumauttivat allekirjoittaneen hälytyskongin soimaan ja kovaa. Pienen googlauksen jälkeen löytyikin haastatteluita, joissa bändin jäsenet kertoilevat yliopisto-opiskeluiden peruuntumisista, johtuen isosta levy-diilistä. Että se siitä työväenluokan idyllistä. Voihan toki olla niikin, että American Minorit ovat elämäntapa white trashereitä. Joka tapauksessa hinteliin lähtökohtiin perustuva ja reaalimaailmasta erkaantunut imagonrakentaminen langettaa ikävän varjon myös musiikin ylle.
American Minorin samanniminen debyytti on Tinsel Town -tapaan tuotettu kokonaisuus, jossa southernrockkitarariffit yhdistyvät tiukasti soitettuun komppiosastoon. Koko kermakakun kruunaa vokalisti Rob McCutcheonin sopivan rosoinen ääni ja leveä fraseeraus. Kitaristit Bud Carrol ja Josh Gragg omaavat kyllä hyvän riffikorvan, minkä todistaa levyn ainoaksi sieraimet pinnalla pitäväksi kappaleeksi muodostuva Walk On.
Läpinäkyvän tuotteistuksen ohella American Minorin ongelmaksi muodostuu identiteetin puute. Soundillisesti ja teknisesti moitteeton albumi kuulostaa sisällöllisesti tarkasteltuna konservatorion pop-jazz-linjan priimusoppilaan lopputyöltä, jossa viitekehyksenä on käytetty originellin southernrockin vaikutuksia 80-luvun hardrockiin. Mauttomasti toteutetusta lainailusta käyköön esimerkkinä kappale Break, jonka aloitusriffi varioi häpeilemättä Neil Youngin Cinnamon Girliä.
Tämän tyylilajin musiikkia on toteutettu niin paljon paremmin mm. Lynyrd Skynyrdin, Hellacoptersin tai vaikkapa Black Crowsin toimesta, että turhapa tästä on tämän enempää jauhaa. Ilman Walk On -kappaletta American Minor olisi yhden tähden levy.
Arvosana : 2/5
Arvostelu julkaistu : 2005-10-31
Arvostelija : Hog Hansson
Nämä tekstit ovat ajalta ennen nykyaikaa (noin niinkuin sivustoteknisessä mielessä), arkistomateriaalia siis. Tuorein arvio on julkaistu 12.12.2011 ja vanhin 5.2.2001. Yhteensä arkistosta löytyy 10190 levyarviota.