Levyarvostelut

Various – Greatest Bits 2

Greatest Bits on Mikseri.net-sivuston järjestämä kilpailu, jossa sivustolla mukana olevien bändien joukosta poimitaan kisailijoita taistelemaan paremmuudestaan. Ei mitään uutta ja mullistavaa, mutta hauskaa kisailuahan tuo on. Greatest Bits –levy on luonnollisesti tämän kilpailun finalisteista koottu levy. Kakkonen tuossa perässä ei tarvinne selityksiä.

Ensimmäisellä kokoelmalla painopiste oli hopissa levyn ollessa todellinen sekasikiö, mutta jostain syystä kakkososassa finalistit ovat lähes järjestään lokeroitavissa rock-nimikkeen alle. Mukana on oikeastaan vain yksi metalllibändi (Verjnuarmu) ja koko kisan voittanut Kymppilinja on puhdasta hoppia. Tämä kokoelma onkin paljon järkevämpi näin levynostajan kannalta. Nyt on tarjolla sentään edes vähän samantyylistä materiaalia. Edelleen kuitenkin suosittelisin kisan jakamista eri katergorioihin. Kaikenkaikkiaan Greatest Bits 2:kin sisältää laadukasta materiaalia laidasta laitaan ja nyt jopa kanteen on jaksettu uhrata aikaa yli minuutti.

Levyn avaa hieman triphoppaava Shakal Prayers, joka tuo mieleen Garbagen ja PJ Harveyn. Tässä bändissä on potentiaalia vaikka mihin. Suomen kielellä jatketaan, kun Alania vetäisee aivan kelvollisen rokkibiisin, mutta tätä on kyllä tehty ihan liikaa, jotta tässä olisi mitään mielenkiintoista. Biisin ykkösriffi on kyllä mukavasti päätä keikuttava. Hieman samankaltaisin mielin jatkuu levy. Ei musiikillisesti vaan sen puolesta, että Edwardkin on vain hyvä bändi, muttei kovin mielenkiintoinen. Rauhallista rokkailua englanniksi, joka onnistuu kuitenkin kuulostamaan ainakin minun korvaani melko omalta. Harmillisesti myöskään Putous ei herätä mitään tunteita. Kolmas putkeen. Bändin soundi on tosin niin täydellinen sekoitus suomirockin ja –popin tunnelmia, että en ole yllättynyt, jos näen Putouksen jonkin kotimaisen ison levy-yhtiön listoilla lähiaikoina.

Rooms astelee hyvin samoilla poluilla Edwardin kanssa. Hyvää, muttei erottavaa. Heresiassa esitellään suomenkielinen Marilyn Manson ja siinä onnistutaankin melko hyvin. Välillä vähän erottuvaakin tunnelmaa. Vokaalipuolelle hiukan lisää karismaa ja tässä on jo ideaa. Sitten iskeekin levyn yllättävin lyönti. Folkmetallia savoksi. Onko tämä se seuraava askel suomenkielisen metallin nousussa. Verjnuarmun Kurjuuvven valssi on tuotannollisesti paljon heikompi muihin levyllä oleviin biiseihin nähden, mutta tunnelma on sitäkin ahdistavampi. Tämä on sitä aitoa suomiahdinkoa. Taijan perkele tarttua pulloon, kun jokainen meistä sairastuu ja niin edelleen. Levyn mielenkiintoisin veto ehdottomasti. Savon synkistä metsistä astellaankin stadioneille. Gods & Fists kylpee Bon Jovin ja Guns n’ Rosesin suuruudenaikojen glooriassa.

Pari seuraavaa veto edustavatkin hieman vaihtoehtoisempaa rokkia. No on ottanut käsittelyyn progelaitteen ja onnistuu melko hyvin tunnelmoinnissaan, Widescreen Mode puolestaan on napannut elementtejä niin 80-luvulta kuin Linkin Parkilta. Kummatkin edeltävistä ovat jälleen pätevänoloisia akteja, mutta se ”juttu” vielä puuttuu. A.M.R. ilmoittaa tyylikseen tarttuvat poprock-biisit. Sitä tässä kieltämättä on ainakin haettu. Hauskoja pulputuksia on ympätty mukaan, muttei tämä vielä mitään nerokkuuden ylistystä ole.

Levyn päättää kisan voittaja eli Kymppilinja. Tällä kertaa hiphop on siis levyn kummajainen, mutta ainakin tällaisen hoppiamatöörin korvaan Kymppikerho hoitaa hommansa tyylikkäästi. Ja vaikka kvartetin tyyli on sitä biletykseen sopivaa hoppia, joka ei meikäläistä kiinnosta pätkääkään, on flow hepuilla hallussa. Vaikka taustat hieman yksipuoliseksi jäävätkin, niin ei ryhmä aivan meriiteittä sentään ole pystiä kotiinsa kantaneet. Parempaakin olen kuitenkin kuullut.

Kaiken kaikkiaan jälleen hyvä otos signaamattomien bändien puolelta ja nähtäväksi jää nappaako levyn julkaissut Universal myös jonkin näistä akteista listoilleen. Muutama potentiaalinen kokoonpano ainakin on tarjolla.

Arvosana : 3/5
Arvostelu julkaistu : 2005-05-26
Arvostelija : Tero Kallio

Nämä tekstit ovat ajalta ennen nykyaikaa (noin niinkuin sivustoteknisessä mielessä), arkistomateriaalia siis. Tuorein arvio on julkaistu 12.12.2011 ja vanhin 5.2.2001. Yhteensä arkistosta löytyy 10190 levyarviota.

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.