East Trading Wang – Employee Of The Year
Mikäli suomen ja englannin yhdistelmää kutsutaan finglishiksi, onko eestin ja englannin yhdistelmä sitten english, vai? Kyseinen utopistinen kieli nimittäin kiemurtelee tällä HyperRecordsin – joka muuten mainostaa itseään kekseliäästi maailman parhaana eestiläisenä levy-yhtiönä – siivissä majailevan East Trading Wangin debyyttialbumilla. Epäoikeudenmukaisuutta, sodan pelkoa, ennakkoluuloja… Melkoisen koluttuja aihepiirejä käsitellään, mutta orkesterin tyylilajivalinta toisaalta osuu varsin jännittävästi jonnekin skeittipunkin, koneista riistetyn Ministryn ja Shadows Fallin välimaastoon.
Nelikon sovitustaidot, sekä riffittely muistuttavat luulosairasta lepraa, joka ei oikein tiedä mikä kohta kehostaan toimii ja mikä ei – ja mikä on oikealla paikallaan. Tarkemmin ilmaistuna vaihtelee biisinkirjoituksen laatutaso aivan liikaa, ja sovitukset ovat ikävästi samojen, osittain varsin kuluneidenkin ideoiden kierrätystä. Lainatakseni Fintelligensiä, vie yhtyeen kitaristi-laulaja tämän musikaalis-ekologisen sovitusmetodologian “todellakin” “nekstille levelille”. Kristjan Pärnin äänenkäyttöön ja rytmittelyyn tulisi löytää rohkeutta, väriä ja variaatiota. Tämän lisäksi pitäisi miehen pitäytyä huutavamman mallisessa vokalisoinnissa, unohtaen konventionaalisempi laulaminen tyystin ja kokonaan (vaihtoehtoisesti voitaisiin harkita – tällä erää harvinaisuuksiksi jäävien – varsinaisten melodioiden kirjoittamista).
Yhtyeen Worm-lohkaisu voitti muuten satojen osallistuneiden joukosta garageband.com:in järjestämän kilpailun. Palkintona oli kipaleen pääsy Little Nicky -elokuvan soundtrackille todistamaan yhtä Harvey Keitelin ja Quentin Tarantinon todellisista tähtihetkistä. Bändi on myös lämpännyt Clawfingeriä ja kolunnut kaikki suurimmat eestiläiset ja latvialaiset festarit. Keikkakokemuksen ja fanikannan karttuessa luulisi olevan helppoa motivoitua treenikämpille kirjoittamaan niitä läpikotaisin viimeisteltyjä, toimivia biisikokonaisuuksia, mitä ei vielä tällä julkaisulla näy eikä kuulu.
Arvosana : 2/5
Arvostelu julkaistu : 2005-03-14
Arvostelija : Tommi Hartikainen
Nämä tekstit ovat ajalta ennen nykyaikaa (noin niinkuin sivustoteknisessä mielessä), arkistomateriaalia siis. Tuorein arvio on julkaistu 12.12.2011 ja vanhin 5.2.2001. Yhteensä arkistosta löytyy 10190 levyarviota.