Varaque – Toivelauluja
Otetaan bändi, jossa on monta jäsentä. Viisi laulajaa: kolme naista ja kaksi miestä. Tiedostavia tekstejä. Melodioita, jotka kulkevat taistolaisklassikoiden näyttämiä polkuja. Rehevät taustat, akustisia soittimia ja sähkökitaraa. Kaikki sävellykset yhden miehen käsialaa, miehen, joka on kahdesta tuottajasta toinen. Se toinen on Pekka Aarnio. Julkaisija on Pyramid. Kuulostaako tutulta?
Yhtymäkohtia Varaquen ja 90-luvun loppupuoliskolla lähes instituutioksi muodostuneen Ultra Bran välillä on hämmentävässä määrin. Tällaisen musiikin tekijöitä ei ole paljon, mikä vaikuttaa varmasti siihen, että samankaltaisuudet ovat silmiinpistävämpiä kuin erot. Pelkäksi jäljitelmäksi yhtyettä ei voi litistää. Toivelauluja on kokoelma niin sulavia sävellyksiä, että Varaque ehtii moneen kertaan ansaita aseman omana aitona itsenään.
Eniten Toivelauluja muistuttaa Ultra Bran alkuaikojen tuotantoa. Soitto ei kuitenkaan ole yhtä ammattimaisen tiukkaa rypistystä. Pikemminkin sitä leimaa laulusuorituksista rytmiryhmään saakka leppoisa kotikutoisuus. Jossain mielessä Toivelauluja on vielä läheisempää sukua 70-luvun poliittisille lauluille kuin Vapaaherran elämää. Laulu kansainvälisestä asekaupasta on muotoiltu tarinaksi, jonka läheisiä sisaria löytyy vaikkapa Aulikki Oksasen levyiltä, ja Unionin yhteisyydestä -kappaleen kertosäe perustuu Bertolt Brecht -viittaukseen. Poliittiisuus ei Varaquen lauluissa ole peiteltyä. Globalisaatio, halpatuotanto, hampaaton reaalipolitiikka, suvaitsemattomuus ja asevarustelu ovat jo klassisia aiheita, mutta niiden käsittely Toivelauluilla on oivaltavaa ja paikoin ironialla höystettyä.
Federico Carcía Lorcan runoon sävelletty haikea bossa nova ja kansanlaulusovitus Tula tullalla istuvat ehkä liiankin siististi älykkääseen retroiluun. Niitä kuunnellessa käy kuitenkin samoin kuin muunkin levyn kanssa: kritiikki joutuu tekemään tilaa sille, että musiikki valloittaa ja tempaa mukaansa.
Arvosana : 4/5
Arvostelu julkaistu : 2003-10-01
Arvostelija : Maija Repo
Nämä tekstit ovat ajalta ennen nykyaikaa (noin niinkuin sivustoteknisessä mielessä), arkistomateriaalia siis. Tuorein arvio on julkaistu 12.12.2011 ja vanhin 5.2.2001. Yhteensä arkistosta löytyy 10190 levyarviota.