Esa Kotilainen – -51°C
Kosketinsoittaja ja säveltäjä Esa Kotilainen aloitti muusikonuransa jo 60-luvun lopulla. Sittemmin mm. Wigwamin ja Tasavallan Presidentin vahvuuksiin kuulunut kosketinvelho julkaisi ensimmäisen soololevynsä vuonna 1977. Ambientin syvissä vesissä liikkunut Ajatuslapsi oli vielä turhan paljon aikaansa edellä, mutta vuonna 2010 Kotilaisen eteerisen elektroninen instrumentaalimusiikki istuu jo huomattavasti paremmin aikaansa.
-51°C on täynnä tundramaisen talven ja jäästä heijastuvan kirkkaan valon pohjoisia ääniä. Kosketinsoittimilla luodut ohuet kerrokset luovat äänimaisemia, jotka huokuvat pääosin rauhaa ja seesteisyyttä. Kaikkea leimaa kiireettömyys ja rauha, eikä kappaleissa ole mitään perinteisiä osia, vaan matka sujuu äänten virrassa vapaasti kelluen.
Syksy piirtää myrskyiset ilmat hyytävien äänien sekä tunnelmallisen hanurin säestyksellä ja Golggotmánnu on kuin palanen talvisesta messusta, tosin nyt liturgiaan on livahtanut aimo annos progea. Puolittainen nimikappale Talvi -51°C vie kylmimmän vuodenajan sydämeen, jään ratistessa jalkojen alla ja hengityksen höyrytessä kirkkaassa ilmassa kohti korkeuksia. Päämelodia on nytkin kaikessa yksinkertaisuudessaan suorastaan nerokas, pohjoisen talven hengen huokuessa kappaleen joka kulmasta.
Yli kymmenminuuttinen Hongankolistaja on raidoista vaikeimmin purettava, mutta ajan myötä puun kolistelusta sekä äänten suhinasta löytää kyllä rytmin. Nytkin vain pitää antaa äänten viedä mennessään ja päästää irti perinteisistä rakenteista, jonka jälkeen kaikki selkeytyy hyvin nopeasti. Minimalistinen kokonaisuus ei ole kuitenkaan silkkaa lumienkeleiden tekoa avaruusmaisessa rauhassa, sillä etenkin päätösraita Kutu (ARP 2600 ja sammakot) huokuu levottomuutta ja suoranaista uhkaa. Biisi rikkoo kaavan, mutta juuri tämä loppumetrien särö tekee kokonaisuudesta lopulta täydellisen.
Arvosana : 5/5
Arvostelu julkaistu : 2010-11-29
Arvostelija : Mika Roth
Nämä tekstit ovat ajalta ennen nykyaikaa (noin niinkuin sivustoteknisessä mielessä), arkistomateriaalia siis. Tuorein arvio on julkaistu 12.12.2011 ja vanhin 5.2.2001. Yhteensä arkistosta löytyy 10190 levyarviota.