Steel Mammoth – Nuclear Ritual
Mikäli Steel Mammothin herrasmiesten postapokalyptista visiota on uskominen, atomibarbaarien elo ydinlaskeuman keskellä on vaaroja täynnä, mutta penteleen svengaavaa. NWOFHM-skenen hevijättiläinen koostuu muun muassa Black Audion, Circlen ja Anssi 8000:n jäsenistä, ja sen kuuloista on jälkikin.
Saatekirjeessä mainittu ”vapaasti rullaava atomiboogie” on harvinaisen hyvin osunut määritelmä yhtyeen musiikista. Teräsmammutin hevivisio on perua ajoilta, jolloin metalli oli vielä pilke sanoituksissa, kiero sointu riffissä tai synkeä häivähdys tematiikassa. Esteettiset valinnat ovat mitä metallisimpia, mutta musiikissa hevi on varsin pikanttia: minimalistista ja hieman naiivia lo-fi hard rockia. Suomalaisen raskaan musiikin pioneeri Sarcofagus vaikuttaa olevan Mammothille tärkeä vaikuttaja.
Levy poukkoilee moneen suuntaan. Välillä jytä soi raskaasti, kuten Sacred Deathissa. Nimikko Nuclear Ritual puolestaan on hypnoottista näppäilyä, jollaista Circleltä on tottunut kuulemaan. Atomic Chainsaw’n kertosäe taasen on kuin repäisty joltain brittien indie new wave -bändiltä. Kokonaisuudesta ei kuitenkaan jää irrallinen kuva, vaan rönsyily tuntuu luontevalta. Vanhoilla suomalaisilla rocklevyillä runsas vaihtelu olikin tyypillistä, toisin kuin nykyään. Tiukka muotissa pysytteleminen kun tuntuu olevan elinehto entistä useammille.
Hevilevynä Nuclear Ritual on jonkinmoinen outolintu. Kevytsoundinen svengi tuskin kaikkia niskannakkelijoita miellyttää, vaikka lyriikat ja jotkut manööverit ovatkin metallisia. Mutta kun päähän sovittaa väljemmän pipon ja uppoutuu vapaaseen rullaukseen, pääsee nauttimaan hemmetin toimivasta rock-levystä. Itselläni on soinut päässä varmaan jokainen kiekon kymmenestä rallista, ja levy pyörineekin aktiivikuuntelussa vielä pitkään, ennen kuin jokainen nyanssi ja kiero oikku on kaluttu läpi.
Arvosana : 4/5
Arvostelu julkaistu : 2009-10-26
Arvostelija : Matti Pitkänen
Nämä tekstit ovat ajalta ennen nykyaikaa (noin niinkuin sivustoteknisessä mielessä), arkistomateriaalia siis. Tuorein arvio on julkaistu 12.12.2011 ja vanhin 5.2.2001. Yhteensä arkistosta löytyy 10190 levyarviota.