Koe oikeat desert-sessiot, Maailma kylässä tarjoaa desert bluesia

Maailma kylässä -festivaalia vietetään jälleen ensi viikonloppuna Kaisaniemessä. Esiintyjien joukosta silmiin pistivät desert blues -genren alle niputetut Mariem Hassan ja Kel Assouf. Mitä ihmettä on desert blues?

Josh Homme on tehnyt tunnetuksi desert rockia Rancho De La Lunasta käsin pyöritetyillä The Desert Sessioilla. Desert blues sopisi tähän yhtälöön hienosti, mutta tästä ei kuitenkaan ole kyse. Ei muuta kuin Google alle ja selvittämään. Kovin paljoa ei tunnu internettikään osaavan kertoa tästä. Desert blues -termiä on käytetty vuonna 2006 tehdyssä dokumentissa, joka kertoo kolmesta malilaisesta muusikosta/ryhmästä – Habib Koité, Afel Bocoum ja Tartit. Tunnin dokumentti on saatavilla netistäkin kokonaisuudessaan.

Desert bluesilla viitataan Saharasta kuumasta hiekasta ponnistavaan nomadien maailmanmusiikki-ilmiöön, joka ottaa vaikutteita amerikkalaisesta bluesistä, mutta tulkinta on luonnollisesti afrikkalaisempaa. Amerikkalaisen bluesin ollessa yleisesti hyvinkin surumielistä, siitähän se nimikin on alkunsa varmasti saanut, niin Afrikan serkku on huomattavasti pirteämmän kuuloista. Sanoista nyt on paha mennä sanomaan mitään, kun ei nuo esityskielet oikein taitu.

Vuonna 1939 syntynyttä ja Desert blues -dokumentin teon aikoihin menehtynyttä Ali Farka Tourea pidetään modernin desert bluesin isänä. Tässä miehen kuoleman jälkeen julkaistulta levyltä poimittu raita.

Kel Affou esiintyy Kaisaniemessä sunnuntaina 27.5. klo 13:30-14:15 ja Mariem Hassan heti hänen jälkeen klo 14:30-15:30.

Tsekkaa myös 10 biisin Spotify-playlist desert bluesista.