Kaikki on hyvin! Crispin on täällä!

Hän on näytellyt niin Andy Warholia ja Rodion Raskolnikovia kuin Grendel-hirviötä. Hän potkaisi karatepotkun kohti David Lettermania suorassa TV-lähetyksessä. Hän haastoi Steven Spielbergin oikeuteen, ja voitti. Hän on tehnyt cover-versioita Lee Hazlewoodin, Michael Jacksonin ja Charles Mansonin kappaleista. Hän on syntynyt samana päivänä kuin Adolf Hitler ja julkaissut kirjan rotanpyynnistä. Siis kuka ja häh?

Näyttelijä, kirjailija ja muusikko Crispin “Hellion” Glover, 45, on elokuva-alan eksentrisimpiä ja arvoituksellisimpia hahmoja, yhtä aikaa sekä Hollywoodin insider että outsider, joka useasti omaleimaisen häiriintyneellä jännitteellä tai vaivautuneisuuden estetiikkaa hyödyntäen  tulkitsee valkokankaalla erinäisiä kummajaisia ja friikkejä. Mies ei siviilielämässäänkään kovin normaalin hepun maineessa ole, mutta lopulta harva jos kukaan ottaa miehestä selkoa. Hän on myös julkaissut neljä kirjaa ja tehnyt hurmaavan omituisen levyn nimeltä The Big Problem ≠ The Solution. The Solution = Let It Be, jonka tuottajana toimi häiriintynestä Fish Heads -rallatuksestaan tunnettu Barnes & Barnes -duo. Vuonna 1989 julkaistu levy sisälsi arvoituksen, jonka Glover haastoi ratkaistavaksi. Kun tiesi vastauksen piti soittaa kansiliitteessä ilmoitettuun numeroon. Numero kytkettiin käytöstä vasta vuonna 2007.

Elokuva on kuitenkin Crispin Gloverin pääleipälaji. Hän esiintyy blockbustereiden sivurooleissa (Paluu Tulevaisuuteen, Charlien Enkelit), tähdittää indieleffoja (River’s Edge, Rubin and Ed, Willard) ja on myös tätä nykyä What Is It? (2005) ja It Is Fine! Everything Is Fine. (2007) -elokuvien myötä kunnostautunut elokuvatuottajana ja -ohjaajana. Jälkimmäinen tuo Gloverin ensimmäistä kertaa Suomeen, Night Visions: Maximum Halloween -tapahtuman kunniavieraaksi.

Kyseessä ei kuitenkaan ole mikä tahansa elokuvaesitys. CP-vammaisen Steven C. Stewartin (R.I.P.) kirjoittama ja tähdittämä It Is Fine! Everything Is Fine. on jo itsessään aika “erikoiskamaa”, mutta lisäksi yleisö saa todistaa The Big Slide Show’n -Gloverin performanssia, esitelmää ja multimediaa sekoittelevan esityksen. Gloverin ohjaukset ovat hyvin harvinaislaatuisia tapauksia, sillä niitä on ainoastaan mahdollista nähdä näiden esityksien yhteydessä. Mies kun ei suostu myymään leffojaan kaupalliseen levitykseen, eikä niistä tehdä dvd-julkaisuja. Elokuvien filmikopiot hän kuljettaa jokaiseen näytökseen henkilökohtaisesti aina konehuoneeseen asti. Joten tarkkana siellä, tämä tilaisuus tuskin toistuu .

The Crispin Glover Experience!
Night Visionsin Maximum Halloween -tapahtumassa.
Pe 30.10. klo 19:00, Maxim 1, Helsinki.
It is fine! Everything Is Fine. + The Big Slide Show, Q & A -session, kirjojen signeerausta.