Japandroids – liekehtivä rokkiduo

Juhannuksenjälkeisenä maanantaina 28.6. Helsingin valtaa peräti kaksi indieorkesteria ratsupoliisien ja vaahterasiirapin maasta. Montrealilaisen indiesensaatio Arcade Firen Senaatintorin keikasta on jo laajalti uutisoitu, mutta myöhemmin samaisena iltana voi todistaa myös vancouverilaisen garage/noise rock -duo Japandroidsin keikan Kuudennella Linjalla. Kitaristi Brian Kingin ja rumpali David Prowsen vuonna 2006 perustama yhtye sai osakseen runsaasti mediasuitsutusta viimevuotisen Post-Nothing-debyyttinsä johdosta. Sitä ennen kaksikko julkaisi myös pari nyttemmin loppuunmyytyä EP:tä, jotka hiljattain ympättiin yhteen No Singles -otsakkeiselle kokoelmalle. Noise.fi haastatteli keikan tiimoilta yhtyeen rumpali David Prowsea, jonka nimi kuulostaa Star Wars -fanin korvaan oudon tutulta…

Olitte alun perin ajatelleet että bändissä olisi myös kolmas jäsen, joka hoitaisi pääasialliset lauluvelvollisuudet. Minkä takia päädyittekin nykyiseen duo-ratkaisuun ja kävikö ikinä mielessä kokoonpanon täydentäminen basistilla?

– Basistia emme oikeastaan ikinä miettineet sillä tykkäsimme kitara-rummut-dynamiikasta, mutta olisi ollut ihanteellista saada mukaan oikea laulaja joka samalla olisi toiminut keulakuvana. Idea meni romukoppaan ihan siitä yksinkertaisesta syystä ettemme onnistuneet löytämään sopivaa tyyppiä joka olisi ollut valmis sitoutumaan yhtyeeseemme.

Omien sanojenne mukaan olette duo joka haluaa kuulostaa kvintetiltä. Mitkä ovat pääaseenne tämän toteuttamiseen?

– Brian on nähnyt paljon vaivaa luodakseen todella suuren kitarasoundin. Periaatteessa hän on jakanut kitaransa useisiin eri signaaleihin niin että ääntä tulee samanaikaisesti eri vahvistimista – sekä basso- että kitarakaapeista. Minun tapani tuottaa melua on paljon simppelimpi. Paiskon hullun lailla rumpuja ja huudan minkä kerkeän.

Mitkä ovat duona toimimisen hyöty- ja haittapuolet?

– Hyötypuolella: On enemmän tilaa mekastaa ja enemmän ilmaista juomista. On yksinkertaisempi bändidynamiikka ja vähemmän jengiä kiertuepakussa ja hotellihuoneessa. Kiertäminen on ehdottomasti kannattavampaa, koska keikkaliksaa saa saman verran huolimatta siitä, onko yhtyeessä kaksi tai kuusi. On myös helpompaa tehdä päätöksiä ja saada asioita tehdyksi.

– Haittapuolella: On haastavampaa tehdä mielenkiintoisia biisejä kaksistaan, sillä mahdollisuudet ovat rajallisemmat. Kiertäminen on myös uuvuttavaa, koska joutuu kahteen pekkaan jakamaan kaiken työn – ajamisen, keikkabuukkauksen, bändikaman myynnin, roudauksen ja samalla varmistaa että saa maksun illan päätteeksi. Luojan kiitos meillä on nykyään kiertuemanageri joka auttaa käytännön asioissa.

Kerro minulle debyyttipitkäsoitostanne. Halusitteko vaan tehdä levyn jossa on enemmän biisejä vai suunnittelitteko sen poikkeavan jollakin tietyllä tapaa kahdesta ensimmäisestä EP:stä?

– Vaikkakin Post-Nothing on edelleen hyvinkin hiomaton rokkilevy, ovat kaikki tekemisemme edenneet luonnollista kehityskaarta. Mielestäni kehitymme koko ajan soittajina ja säveltäjinä. Post-Nothing on edelleen hyvin ”lo-fi” ja vaikka se äänitettiin nopeasti – kolme päivää nauhoittamiseen, yksi miksaukseen- on kappaleiden taustalla ehdottomasti aikaisempaa enemmän pohjatyötä. Olimme miettineet tarkemmin miten ne sopivat yhteen, miten ne taittuvat livenä ja olimme myös treenaanneet enemmän.

Levy lienee melko uskollinen sille, miltä kuulostatte livenä?

– Melko tismalleen, paitsi että soitamme kappaleet eri järjestyksessä.

Onko Post-Nothing irvailua typerien genrenimien kustannuksella vai joku postmoderni kannanotto?

– Se on meidän pitkäaikainen vitsi. Meillä oli tapana sisällyttää termi ensimmäisiin lehdistötiedoitteisiimme kun lähetimme EP:itämme College-radioille ympäri Kanadaa. Kaipa se oli meidän tapa ivata ihmisiä jotka pyrkivät luokittelemaan bändejä typerin tavoin.

Teillä on tänä vuonna meneilään viiden singlen projekti. Miten tuo etenee? Ensimmäinen, Art Czars, ilmestyi jo huhtikuussa.

– Hyvinhän homma etenee. Olemme studiossa elokuussa ja toivon mukaan saamme pari singleä ulos syksyllä ja loput sitten talvella. Kiertuekiireiden takia on toisinaan hankalaa järjestää aikaa äänittämiselle, mutta on ollut hauskaa piipahtaa studiossa ja samalla saada uusia biisejä esitettäväksi keikoilla.

Olet Darth Vaderia näytelleen David Prowsen kokonimikaima. Kuinka moni on huomannut tuon ja oliko asialla mitään merkitystä valitessanne yhtyeellenne sci-fi-henkistä nimeä?

– En luule Brianin olleen tietoinen tuosta ennen kuin olimme jo keksineet bändin nimen. En juurikaan mainosta tuota. Kyse on valitettavasta yhteensattumasta, jonka huomaavat lähinnä elokuvavuokraamoissa työskentelevät sci-fi-nörtit.

Arcade Fire soittaa samana iltana kuin te Helsingissä. Suunnitteletteko te kanadalaiset jonkinlaista invaasiota?

– Fuck!!! Ihanko totta? Tuosta tulee mieleen aikaisempi kiertue, jolloin satuimme aina samaan aikaan Sonic Youthin kanssa erinäisiin kaupunkeihin. Paha kilpailija. Jos satut haastattelemaan niitä, sano niille että peruuttavat keikkansa ja tulevat hengailemaan meidän kanssa!

Hätä ei kuitenkaan ole ihan tämän näköinen. Koska Arcade Firen keikka alkaa 21:00 ja Japandroidsin puolestaan 23:00 on aivan mahdollista ehtiä todistaa molempien yhtyeiden ensivisiitin Suomessa. Tosin, tällöin todennäköisesti missaa jälkimmäistä lämmittelevän Funin keikan.

Japandroids Kuudennella Linjalla 28.6. Lämmittelijänä Fun.

http://www.myspace.com/japandroids
http://www.myspace.com/noisecorewalze