Hurts-hype sai jatkoa The Circuksessa

Kun manchesterilaisduo Hurts vieraili Suomessa kesällä 2010 ensimmäistä kertaa, vastaanotto oli innostunutta, mutta kukaan tuskin aavisti, millaiseen nousukiitoon orkesteri pian lähtisi. Nyt puolta vuotta myöhemmin duo on melkoisessa nosteessa: Happiness-pitkäsoittoa on kannettu levykaupoista kotiin kiitettävää tahtia, ja täysi keikkapaikka toisensa jälkeen kielii yhtyeen kovasta statuksesta. Aivan normaalista brittibändistä ei toki muutenkaan ole kyse, vai miten moni elektropop-orkesteri saa jo debyyttilevylleen vieraiksi Kylie Minoguen kaltaisia maailmantähtiä? Helsinki ei ollut yhtyeen pitkällä maailmanvalloituskiertueella outo lintu, vaan Tavastia ja suuren kysynnän vuoksi sittemmin The Circukseksi vaihtunut keikkapaikka myytiin loppuun hetkessä.

Vokalisti Theo Hutchcraftin homma lavalla näyttää toisinaan kadehdittavan helpolta. Suuri osa keikan työpanoksesta on tavallaan tehty jo etukäteen kasaamalla orkesterin ylle massiivinen hype, ja konserttitilanteessa nuori britti saa täyden tuvan syömään kämmeneltään näkemättä suurempaa vaivaa. Ei tietenkään haittaa, että orkesteri esittää patsastelunsa lomassa erittäin tarttuvia ja harkiten sovitettuja popkappaleita. Niin Stay, Silver Lining kuin Wonderful Lifekin edustavat sävellyksinä orkesterin tähänastisen tuotannon kärkipäätä. Hutchcraft joutui suoriutumaan Devotionin kaikista lauluosuuksista yksin, koska Minogue ei ollut saatavilla, ja Kylien palvontaa jatkettiin vielä Confide in Me -lainan voimin. Encorena kuultu Better Than Love sai yleisön diskoilemaan kevyesti, mutta pääosin tunnelma oli suorastaan harras, huolimatta innokkaimpien kirkumisesta kappaleiden välillä.

Lavalla Hutchcraftilla olisi tilaa temmeltää. Koskettimia ja välillä kitaraakin näpelöivän aisapari Adam Andersonin lisäksi livekokoonpanoon kuuluu vain toinen kosketinsoittaja, rumpali ja suorastaan patologisesti paikallaan pönöttänyt taustalaulaja. Rauhalliset kappaleet eivät toki edellytä rokkistaramaista ympäriinsä laukkaamista, joten jopa konservatiivisenkin pidättyvä esiintyminen sopii orkesterille hyvin. Hurtsin kuherruskuukausi alkaa jopa tapauksessa olla ohi, ja on mielenkiintoista nähdä, mihin suuntaan yhtyeen soundia ja imagoa lähdetään toisella pitkäsoitolla viemään.

Illan käynnistänyt kotimainen TV Off sai hyvän tilaisuuden esitellä kulmikasta elektropoppiaan täydelle klubille, mutta totuuden nimessä duon soittoa ei erottanut The Circuksen muusta taustamusiikista kuin pernan paikkeilla tuntunut bassosoundin pörinä. Lyhyt keikka alkoi ja loppui kuin varkain, joten lämmittelijän osuus oli tällä kertaa ehkä tavallistakin epäkiitollisempi.