G-festival, Färsaarten paras

G-festivalin suolaiset hinnat
G-festivalin suolaiset hinnat

Kuten við Múrin myös G-festival oli painottunut elektroniseen musiikkiin. Festivaalin kolmoslava oli pyhitetty pelkästään hardcoreteknolle ja tanssittavalle elektrolle. Mikä hienointa tälle kolmoslavalle pääsi jorailemaan ilman pääsylippua ja siellä soitti myös ulkomaalaisia nimiä mm. Familjen Ruosista. Erona við Múriniin G-festival on kaupunkifestivaali, Färsaarelaiseen malliin. Tapahtuma järjestetään keskellä Götä-kunnan tyypillistä omakotialuetta, valtameren ja lukuisten vuorenhuippujen välissä.

Yleisesti G-festival tarjosi kaikille jotain mm. amerikkalaista bluesia ja gospelia, paikallista folkkia ja pop-musiikkia. Onneksi festivaaleilla esiintyi joukko mielenkiintoisia ja varsin poikkeuksellisia paikallisia bändejä.  Lippujen hinnat olivat kalliit. 3pv lippu maksoi melkein 1100 DKK (n. 140€) ja päiväliput n. 70€. Hintoihin nähden festivaali kaipaisi enemmän fokusointia tietyyn musiikkityyliin. Esim. hevitarjontaa edustivat Färsaarelainen SIC ja Ruotsalainen The Haunted. Metallifanien lompakkoon tuli iso lovi, sillä bändit olivat tietenkin laitettu eri päiville. Muutenkin miksausrasismi iski The Hauntediin, sillä bändin keikka oli ehdottomasti bileiden hiljaisimmalla volyymillä. Myöhemmin esiintynyt islantilainen elektropumppu Bloodgroup veti varmasti kolme kertaa kovemmalla äänenpaineella.

Torstain ehdoton helmi oli paikallinen punk-legenda 200. Hittikappale Leoland-kappale kritisoi Färsaarten pääministeriä. Intropuheessa ilmeisesti hänen kehnoimpia ajatuksiaan:

Bändi marssitti tällä kertaa lavalle ison puhallinorkesterin ja alleviivasi haastattelussaan, että jokaiselle keikalle keksitään jotain uutta ja mielenkiintoista. Jälleen kerran kieliongelma takia liitän tähän mieluummin tiukan punkrock-stygen, joita bändillä riittää vaikka muille jakaa. Knyis tar baby! Tveyhundra i huset!

SIC puolestaan soitti jälleen kerran aivan liian aikaisin ja houkutteli siksi normaalia vähemmän yleisöä. Tähän syrjintään otti kantaa myös paikallinen sanomalehti. G-keikan avauskappale, olkaa hyvä! Huomatkaa lavalle lentävä kuminen fanilahja!

Illan mielenkiintoisin ulkomaalainen nimi oli norjalainen Katzenjammer, jonka valloittavaa naisenergiaa en ehtinyt todistaa kuin vilauksen haastattelu kiireitten takia. Kokonaisuutena avauspäivä oli melko vaisu ja sateinen.

Perjantaina keli oli färsaarelaisen tapaan muuttunut radikaalisti ja loppu festivaali vietiin läpi erittäin kesäisessä ja aurinkoisessa tunnelmassa. Kahden peräkkäisen paikallisen hellepäivän putki on kuulemma perin harvinaista. Monet sanoivat lämpimän kesän johtuvan ilmastonmuutoksesta.

Päivän ohjelmiston ehdoton helmi oli Orka, joka tälle kertaa esiintyi Färsaarten kuuluisimman pop-taiteilijan Teiturin kanssa. Orka bändi on tunnettu siitä, että yhtye on rakentanut käsin lähes kaikki instrumenttinsa. Myös Teitur oli rakentanut oman jousisoittimensa omin käsin ja pyytänyt päästä soittelemaan Orkan kanssa:

Orka-yhtyeen miehistöä soittaa monessa muussa Färsaarelaisessa bändissä, kuten Knút Háberg Eystursteinin post-rock bändin Knútin keikkakokoonpanossa.

Varsin munatonta perjantai-ohjelmistoa piristi ruotsalainen The Haunted, joka Peter Dolvingin johdolla myi sielunsa saatanalle, kuten Moronic Colossus videolta voi todistaa:

Lauantai alkoi jälleen mahtavassa auringon paisteessa ja parin haastattelun merkeissä. Tulette kuulemaan kaikki haastattelut syksyllä Radio Noisessa. Luonnollisesti musiikin kera. Valitettavasti edellä mainittu Knút-keikka meni jälleen sivusuun, mutta paikallinen indie-lahjakkuus Boys in a Band herätti festarikansan armottomaan bailaamiseen äärimmäisen energisellä kitaravetoisella indierokillaan:

Boys in a Band voitti vuoden 2006 Battle of the Bands kilpailun Lontoon finaalin ja kuittasi sen myötä ison tukun tuohta ja maailmankiertueen. Kotimaiseen huonosti järjestettyyn kisaan verrattuna Färsaarten skaba oli paljon paremmin organisoitu ja ehdottomasti oikea bändi voitti taiteellisilla ansioillaan. BiaB valmistelee juuri kansainvälistä debyyttiään ja voin taata, että tästäkin bändistä kuullaan varmasti myös Suomessa tulevana vuosina. Katsokaapa kitaristin päräyttävä soolo:

Ennakkoon illan odotetuin yhtye tanskalais-färsaarelainen Valravn yhdisti musiikissaan perinteistä folk-musiikkia moderniin äänimaailmaan. Valitettavasti kokoonpanon musiikillinen ansio oli liian tasapaksua painottuessa liikaa Gjallarhornin ja Hedningarnan tyyliseen etnoiluun. Lisäksi laulaja Anna Katrin Egilstrød imitoi aivan liikaa Björkkiä monella kappaleella.

Muista bändeistä poiketen Valravn on esiintynyt useasti aiemmin suomessa mm. Maailman kylässä ja Folklandia festivaaleilla. Muista esiintyneistä bändeistä tarkemmin kattavissa festivaaliraporteissa lähiviikkoina Noisen-sivuilta. Lisää videoita em. bändeistä YouTubesta.

Koko festareiden päräyttävin vieras paikallisväestön mielestä oli aito suomalainen telttasauna, jota isännöi DJ:t Tixa ja Jugi. Voitte kuvitella miten hauskaa oli puhua ensimmäistä kertaa kahteen viikkoa suomea! Höyry-klubin vetäjät ovat kuljettaneet telttasaunaansa ympäri Euroopan festivaaleja ja ovat lähes aina saaneet lämpimän vastaanoton, mutta harvemmin yhtä kovaa suosiota kuin täällä Färsaarilla. Allekirjoittanut vei saunan laiteille SIC-yhtyeen molemmat kitaristit. Pulahdimme lopuksi nakuna jätkien kanssa Atlantin valtamereen festivaalialueen päälavan rantahietikolta vuorijonojen katveessa. Festarit Färsaarilla ovat kokemus, jota ei taatusti unohda.

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.