Kuva: Flow Festival / Niklas Sandstrom. Wastelands-lava viime vuodelta.
Flow Festivalin lähestyessä sosiaalinen media on pullollaan hehkutuksia bändin jos toisenkin paremmuuden puolesta. Monille ensi kertaa Flow’hun suuntaavalle tulee varmasti yllätyksenä, mitä kaikkea muuta festivaali tarjoaa. Flow on musiikkiohjelmistonsa ohella myös monipuolinen kaupunkikulttuurifestivaali. Toki se on vakiinnuttanut asemansa myös tiettyyn lifestyleen kuuluvana liki pakollisena kokoontumistapahtumana.
Tässä jutussa keskitymme musiikin sijaan festareiden muuhun kulttuuritarjontaan ja yllättäviin tärppeihin. Kaikki te hipsterit kuitenkin tiedätte, mitä olette menossa katsomaan. Ja toisaalta onhan Flow’n hienoutena myös, että siellä voi löytää sattumalta uutta mielenkiintoista musikkia.
Elokuvia – Last Shop Standing
Su 11.8.2013 16.30 Leffatalli
Last Shop Standing on viime vuonna valmistunut erittäin laadukas dokumentti levykaupoista ja vinyylilevyn paluusta. Dokumentista paljastuu mm. mikä on maailman vanhin levykauppa, jos nippelitieto sattuu kiinnostamaan. Lisäksi tarjolla on kotimaisia musiikkivideoita ja lyhytelokuvia Future Shorts -kokonaisuuden nimissä sekä Oscarilla palkittu Searching for Sugar Man -dokumentti amerikkalaisesta folk-laulaja-lauluntekijä Sixto Rodriguezista.
[youtube qBTMe8p_Pxw]
Puhetta – Case Radio Helsinki
Su 11.8.2013 klo 15 Ravintola Lämpö
Flow’sta löytyy tarjontaa myös puheen ja haastattelujen saralta. Viime vuonna puheohjelman hitti oli Kuuden vuoden kuuliaisuus ja Frontside Ollie -kappaleilla Suomen musiikkikentää riemastuttanut hittinikkari Maki Kolehmainen Nuorgam-musiikkimedian tentissä. Tänä kesänä monia musiikin ystäviä on järkyttänyt tieto Radio Helsingin lopettamisuhkasta. Flow’n puheohjelmassa ollaan ajan jälleen hermolla ja saadaan kanavan tekijöiden ja alan toimijoiden näkökulma asiaan. Toivottavasti melko samanhenkisiä piirejä edustavasta keskustelijakaartista löytyy rohkeutta aiheen ennakkoluulottomaan tarkasteluun. Muuten debatti saattaa jäädä kuin yhtenä kuorona kaikuvan voivottelun ja syyttelyn asteelle. Muissa ohjelmanumeroissa keskustellaan mm. levyteollisuuden tilasta ja festarialan ajankohtaisista kysymyksistä. Myös Nuorgamin haastattelustudio saattaa taas yllättää.
[youtube x25tT74z3As]
Designia – Balloon 360° Stage
Koko festivaalin ajan
Viime vuoden mielenkiintoisimmat yllätyskeikat sattuivat Wastelands-lavalla. Mm. turkkilaisen Baba Zulan huikea etno-psykedelia kirkkaassa auringonpaisteessa 360 astetta kaartavan amfiteatterin syleilyssä oli ikimuistoinen kokemus. Tänä vuonna Wastelandsin korvaa sen 2.0 versio Balloon 360° stage -nimellä. Stagen designia etsittiin kansainvälisen arkkitehtikilpailun kautta. Uudistuksen myötä istumakatsomot laajenevat ja katsomot visualisoidaan yhteistyössä Vallila Interiorin kanssa valokuvaaja Philip Lászlón printtikankain. Katso tarkemmat ohjelmatiedot festivaalien ohjelmasta, mutta paikkaan kannattaa joka tapauksessa käydä tutustumassa vaikkei lavan ohjelmisto osu kuulohermoosi.
[youtube -UZR8T6v3cI]
Ruokaa ja juomaa – makuja moneen lähtöön
Koko festivaalin ajan
Flow oli ensimmäinen suomalaisfestari, joka panosti tosissaan festivaaliruoan kehittämiseen. Monipuolinen ja laadukas ruokatarjonta on festarin ylpeys. Niinpä Suvilahdessa voi onneksi unohtaa perinteiset festarimätöt kuten makkaraperunat ja kebabwokit. Paikalle on kutsuttu ravintola-alan osaajia ja parhaat paikat ovat lähes fine dining -luokkaa. Tarjolla on makuja eri puolilta maailmaa, mm. Intiasta, Italiasta, Japanista, Thaimaasta, Vietnamista ja Pohjois-Afrikasta, unohtamatta myöskään laadukasta kotimaista lähi- ja luomuruokaa. Kasvisruokaa löytyy myös ilahduttavasti ja sekin on mietittyä eikä vain pakollinen kasvisvaihtoehto. Lauantaina ja sunnuntaina on mahdollista löytää myös brunssitarjoiluja. Pienempiä hiukopaloja on saatavilla kohtuuhintaan.
Kokeile vaikka Sandron maukkaita marokkolaisia herkkuja. Esim. hunajahalloumisalaatti 12 euroa tai, jos kukkaro sallii, puolikas grillattu hummeri harissavoin kera 35 euroa.
Juomapuolella mennään myös hifistelyn asteelle ja alueella voi suunnata vaikkapa samppanja- tai erikoisolutbaariin, mikäli perinteiset hanatuotteet eivät maistu. Kahvin ystäville on muitakin vaihtoehtoja kuin pohjaan palanut perussumppi. Toki kunnon lattesta saakin sitten pulittaa neljä euroa. Muutenkin kannattaa varautua, että ravintolatarjonnan houkutukset verottavat tiliäsi enemmän kuin itse festarilippu.
Ravintoloiden menut voi tarkistaa jo etukäteen täältä.
Aktivismia vihaa vastaan – The Hate Destroyer
Koko festivaalin ajan kaasukellolla
Festareiden ehdottomasti mielenkiintoisin oheistapahtuma on 68-vuotiaan berliiniläisnaisen kantaaottava taideprojekti The Hate Destroyer. Irmela Mensah-Schramm on pyhittänyt eläkepäivänsä vihanvastaiseen työhön poistamalla jokaisen löytämänsä rasistisen, juutalais- tai homovastaisen graffitin, tarran ja julisteen. Flow-festivaaleilla hän toteuttaa vihanvastaisen teoksen yhdessä festivaalivieraiden kanssa. Teokseen osallistuu myös suomalaisia kulttuurivaikuttajia. Näin Kauko Röyhkä ilmoitti Facebook-sivuillaan:
Flowssa kaasukellon luona lähellä Itäväylää on seinä, jonne on kopioitu saksalaisten uusnatsien seinäkirjoituksia. Berliinissä on nimittäin nainen, jonka erinomainen harrastus on siivota niitä pois. Mutta ensin hän valokuvaa ne. Kirjoitukset on tehty hänen valokuviensa pohjalta. Minä ja muutama muu laadimme kirjoituksille vastakirjoituksia. En tiedä vielä tarkkaa ajankohtaa, mutta Flown kolmen päivän aikana käyn muutaman kerran kirjoittamassa.
[vimeo 63292492]
Mensah-Schramm kertoo myös toiminnastaan festarin puheohjelman puitteissa lauantaina klo 18 paikkana Ravintola Lämpö.
Todellakin inspiroiva mummeli. Näin mekin haluamme viettää eläkeläispäivämme Berliinin loputtomassa sykkeessä.
Tekstit Jarkko Veijalainen ja Juha-Pekka Vanhatalo