Employee of the Month : Mayhemechanics – Nupullaan olevaa, juurevaa progea

 You Make Me Sound-records, 2011

Trio-yksikössä toimiva, modernin ja traditionaalisen rajapyykin molemmin puolin taiteileva progerockryhmä Employee of the Month on julkaissut toisen pitkäsoittonsa Mayhemechanics. Levy on seuraaja vuoden 2006 Scattered Lifelines -levylle. EOTM yhdistelee Blankon, Kingston Wallin ja aavistuksen verran myös myöhemmän ajan CMX:n tyylistä, kotimaisen progerockin viileyttä legendaaristen brittiprogepartojen, kuten The Policen, King Crimsonin ja kanadalaisen Rushin musiikilliseen filosofiaan.

Yhtyeen nykivätempoisen, paljon pieniä rytmisesti ja soinnullisesti normirockista karumpaan suuntaan vinoon poikkeavia yksityiskohtia sisältävän musiikin rakennusprosessissa ei olla todellakaan menty siitä mistä aita on matalin. Yhtye ei tästä huolimatta sorru levyllään liialliseen soittotaidon esittelyyn, vaan käyttää soittotaitoaan tarkoituksenmukaisesti edukseen.

Niin soittajia kuin kuulijaakin haastava, monisyinen, melodioiltaan jokseenkin Radioheadista muistuttava, pitkiksi venytettyjä nuotteja lyömäaseenaan käyttävä musiikillinen maalailu vaatii kuulijalta aikaa päästääkseen sisälle kappaleiden ytimiin. Toisaalta yhtyeen musiikista löytyy myös punkimpaa rosoa ja ärjyntää, mutta kuitenkin vain mausteeksi.

Laulaja-basisti-syntetisaattoristi-akustisen kitaran soittaja Tommi Hartikaisen vokalisoinnista voi aistia Stingistä  ja Thom Yorkesta muistuttavilla melodioilla korkealta laulettuja nuotteja, vaikkakaan hänen luontainen lauluäänensä onkin luonnollisesti rosoisempi, tummempi ja vähemmän koulittu.Emorockmainen, utuinen aaltoilu kuuluu myös osaksi EOTM:n musiikillista ilmaisua.  Välillä  yhtyeen matematiikkamusiikin rajamaastossa pyörivä musiikki eksyttää kuulijan matkastaan sisäänpäinkääntyneellä energiallaan.

Employee of the Month tekee modernia progea ammentaen menneestä perinnetietoisesti. Se soittaa pieniä yksityiskohtia myöten erinomaisesti ja sävykkästi yhteen, mikä yhtyeen vahvuutena korostuu levyn raa`an soundimaiseman myötä.

Kappaleista toisena kuultava tunnelmaansa seesteisestä keinumisesta räyhäävään varioiva rokkipala Deconstruction ja hienon liitoon lähtevän kertosäkeen ja tunnelmaa tukevien jousisovitusten siivittämä, akustinen The Eye osoittautuvatkin albumin koukuttavammiksi kappaleiksi. Nämä levyn huippukohdatkin avautuvat vasta muutaman kerran kuuntelun, sulattelun ja pyörittelyn jälkeen.

Employee of the Month kamppailee Mayhemechanicsilla juurikin kysymyksen kanssa, ovatko sen tunteikkaiksi tarkoitetut, eittämättä tekijöilleen kunnianhimoiset biisit tarpeeksi tehokkaita rock-kappaleita voittamaan yleisön puolelleen.

Kyseisen levyn perusteella yhtyeen tarttuvien kappaleiden rakennustaito ja etenkin kappaleiden melodiseen dynamiikkaan liittyvän skaalan hallinta odottaa vielä kukkaan puhkeamistaan. Levyn 90-luvun Primuksen albumien kaltaisen äänimaiseman hienoinen voimattomuus verottaa myös kappaleiden iskeytymistä kunnolla kuulijan tajuntaan.

Tällä kertaa EOTM:n musiikin hallittu ja tarkoituksellinenkin sisäänpäinkääntyneisyys jättää kuulijallekuitenkin vieraannuttavan ja ulkopuolelle hylkivän vaikutelman yhtyeen todelliseen potentiaaliin nähden.

2/5


Posted

in

, ,

by

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.