Drop it like it’s hot, Snoop Dogg Ruisrockin pääesiintyjäksi

Maailman tunnetuimpien ja suositumpien rap-artistien joukkoon lukeutuva yhdysvaltalainen Snoop Dogg on varmistunut 6.-8. heinäkuuta juhlittavan Ruisrockin sunnuntain pääesiintyjäksi. Muita Turun Ruissalossa nähtäviä uusia kiinnityksiä ovat The Rasmus, Disco Ensemble, Olavi Uusivirta sekä alkuvuonna yhteislevynsä julkaissut kanadalaismuusikko Moonfacen ja kotimaisen Siinain muodostama kokoonpano.

Snoop Dogg on uransa aikana myynyt yli 16 miljoonaa albumia, kahminut listojen kärkisijoja ja palkintoja. Räppäri julkaisi viime vuonna menestyksekkään yhdennentoista studioalbuminsa ”Doggumentaryn”, viime kuussa “Stoner’s”-nimisen EP:n ja tekee parhaillaan uutta albumia supertuottaja Diplon kanssa, jonka mukaan tyyli tulee olemaan reggaeta. Tähti itse on kertonut syntyvänsä uudelleen tulevan levynsä kautta. Pitkän linjan artisti on pysynyt vuodesta toiseen ajan hermoilla, mistä kertoo esimerkiksi viimeaikainen yhteistyö David Guettan ja Wiz Khalifan kanssa.

Gangsta rapin kautta suuren yleisön suosikiksi noussut artisti aloitti uransa 1990-luvun alussa 213-kokoonpanossa Nate Doggin ja Warren G:n kanssa, jonka kautta Dr Dre löysi lupauksen ja tuotti Snoopin ”Doggystyle”-soolodebyytin. Albumi oli huikea menestys myyden moninkertaisesti platinaa ja se on nostettu jopa kaikkien aikojen tärkeimmäksi hip hop -albumiksi. Räppärin uransa lisäksi Snoop Dogg on toiminut muun muassa tuottajana, näyttelijänä elokuvissa ja tv-sarjoissa ja luonut oman vaatemalliston.

Ruisrockin perjantai täydentyy kolmella ajankohtaisella kotimaisella artistilla. Maailmanlaajuisesti yli 3,5, miljoonaa albumia myynyt The Rasmus on tehnyt paluun lavoille ja levytysrintamalle neljän vuoden tauon jälkeen. Viime kuussa ilmestynyt, yhtyeen omaa nimeä kantava albumi otettiin avosylin vastaan ympäri Eurooppaa ja yhtyeen ulkomaan kiertueella fanit ovat täyttäneet saleja ärrilleen. Suomen kansainvälisesti tunnetuin indie-yhtye Disco Ensemble valmistelee parhaillaan tuottaja Jukka Immosen kanssa tulevaa albumiaan, jolta esimakua on jo kuultu “Your Shadow”-studiolivetaltioinnin muodossa. Kumpikin yhtye soittaa ensi kesänä vain muutamia valikoituja festivaalikeikkoja, joista toistaiseksi Suomeen on vahvistunut vain Ruisrock. Uuden kotimaisen laulaja-lauluntekijäsukupolven lahjakkaimpiin ja arvostetuimpiin tekijöihin lukeutuva Olavi Uusivirta julkaisi alkuvuonna ylistetyn viidennen albuminsa ”Elvis istuu oikealla”. Uudella levyllä on ensimmäistä kertaa mukana myös vaskipuhaltimia, joita tullaan ensi kesänä kuulemaan myös Ruissalossa.

Lauantaina Ruissalossa koetaan yksi vuoden indie-tapauksista. Wolf Paradesta ja Sunset Rubdownista tunnettu kanadalaismuusikko eli Moonface sekä viime kesänä kriitikoiden toimesta Suomen yhdeksi lupaavimmista bändeistä suitsutettu Siinai julkaisivat huhtikuussa yhteistyössä syntyneen “Heartbreaking Bravery” -albumin, joka on saanut ylistäviä arvioita maailman musiikkimedioissa ja levyn ensisingle ”Teary Eyes and Bloody Lips” keräsi hehkutusta Pitchforkia myöten.

Aikaisemmin Ruisrock-perjantaille kiinnitetty Azealia Banks on valitettavasti levytyskiireiden vuoksi perunut lähes kaikki kesän festivaaliesiintymisensä, mukaan lukien Ruisrockin.