Dinosaur Jr. on täällä taas

Amerikkalaisen vaihtoehtorockin legenda Dinosaur Jr. on viime vuosina ilahduttanut suomalaisia fanejaan kiitettävän tiuhaan. Yhtye soittaa sunnuntaina 24.2. Tampereen Klubilla ja maanantaina 25.2. Helsingissä Tavastialla. Edellinen keikka koettiin Tavastialla heinäkuussa 2011. Sitä edelliset vierailut olivat Tavastialla 2010 ja 2005 sekä Provinssirockissa 2008.

Dinosaur Jr:n kotiseudun Massachusettsin nimi ei ole suomalaiselle helpoimmin lausuttavia USA:n osavaltioita. Myös bändin nokkamiehen J Mascisin [mæskɪs] nimen lausumisen olen kuullut tuottaneen monelle päänvaivaa, minä itse mukaan luettuna. Hakasulkeisiin merkityllä tavalla hän sen kuitenkin itse lausuu.

1985 ensimmäisen levynsä julkaissut yhtye toimi 80-luvulla alkuperäiskokoonpanossaan J Mascis (laulu ja kitara), Lou Barlow (basso, laulu) ja Murph (rummut) kolmen albumin ajan. 1990-luvulla Dinosaur Jr. muuttui lähes täysin J Mascisin sooloprojektiksi, kunnes alkuperäinen trio palasi yhteen vuonna 2005. Yhtye on osoittanut luomisvoimansa olevan tallella paluun jälkeen julkaistuilla kolmella albumilla, jotka eivät kalpene 80-luvun klassikoiden rinnalla. Viime vuonna ilmestynyt I Bet on Sky jatkaa laadukasta linjaa. Uusi Watch the Corners -videokin jatkaa edellislevyn Ovet It -pätkän skeittausteemaa. J Mascis harrastaa muuten itsekin skeittausta.

[youtube FpsGcnLEZbk]

Dinosaur Jr:llä on ollut alusta saakka oma tunnistettava soundinsa, josta löytyy hyvänä sekoituksena säröä, särmää, heleyttä ja kotikutoisuutta. Perus-Dino-sävellys soi duurissa, mutta repertuaarista löytyy myös paljon toista, melankoliaan vetäytyvää tunnetilaa. Vuoden 2011 kiertueella Dinosaur Jr. oli liikkeellä klassikkoalbumiteemalla ja soitti kokonaisuudessaan Bug-levynsä (julk. 1988). Tällä kertaa luvassa on valintoja koko uran varrelta.

Dinosaur Jr. on tunnettu erittäin äänekkäänä orkesterina. Omintakeisen kitarataiturin J Mascisin täytyy olla lähes umpikuuro, koska hän tarvitsee ympärilleen rinkiin kolmessa kasassa yhteensä kuusi Marshall-kaappia. Tavastian vuoden 2005 keikalla äänivalli peittikin alleen tehokkaasti kappaleiden nyanssit, mutta 2010 keikalla äänenpaine pysyi järkevämmällä tasolla, mikä oli musiikin kannalta edullinen ratkaisu. Suosittelen joka tapauksessa korvatulppien mukaan ottamista.

Tampereen keikalla Dinosaur jr:a lämmittelee Sokea piste ja Helsingissä Hero Dishonest.


Posted

in

,

by

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.